Λιανικό εμπόριο | Τα ψώνια στο φυσικό κατάστημα παραμένουν ζωτικής σημασίας κομμάτι της αγοραστικής εμπειρίας

31 May 2023, 09:51 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Λιανικό εμπόριο | Τα ψώνια στο φυσικό κατάστημα παραμένουν ζωτικής σημασίας κομμάτι της αγοραστικής εμπειρίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) φιλοξένησε για πρώτη φορά στη χώρα μας την Εαρινή Συνάντηση της FIRA, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιανικού Εμπορίου. Σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίοι εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου από όλο τον κόσμο (φωτογραφία) και συζήτησαν τις κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον του Retail. Συμμετείχαν οι ηγέτες των μεγαλύτερων και πιο σημαντικών λιανεμπορικών οργανώσεων της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, του Καναδά και της Αυστραλίας. 

Στη συνάντηση αναλύθηκαν εκτενώς τα προβλήματα και οι προοπτικές των εμπορικών επιχειρήσεων, στο καθεστώς των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων της ψηφιακής εποχής και υπό το βάρος των νέων υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών Βιωσιμότητας και Πράσινης Μετάβασης. Τους συμμετέχοντες απασχόλησε ιδιαίτερα το μεγάλο εύρος των δυνητικών επιπτώσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του ελληνικού εμπορίου, ως τον μεγαλύτερο εργοδότη και πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης δόθηκε η δυνατότητα στα ηγετικά στελέχη τριών ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε διαφορετικούς κλάδους του λιανεμπορίου να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους φιλοσοφία και δράση καθώς και το σχεδιασμό τους για τα επόμενα χρόνια εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο Computers, o κ. Κωνσταντίνος Αλεξίου, Οικονομικός Διευθυντής του Funky Buddha και η κυρία Ζήνα Μαυροειδή, Διευθύνουσα Σύμβουλος της e-fresh.gr. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι εκπρόσωποι της FIRA είχαν εποικοδομητικές συναντήσεις μεταξύ άλλων και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Πολυκαταστημάτων Attica, κ. Δημοσθένη Μπούμη και τον κ. Παναγιώτη Ντόκο, Διευθυντή καταστημάτων των Attica. 

Ο Πρόεδρος της FIRA, κ. Jacques Creyssel τόνισε: «Το λιανικό εμπόριο έχει κεντρικό ρόλο στην καθημερινή ζωή όλων, παντού σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης συχνά ο μεγαλύτερος εργοδότης σε κάθε χώρα και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς αξιοποιώντας το digital transformation. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κλάδος χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις».

Ο Πρόεδρος της NRF, κ. Mathew Shay ανέφερε: «Τα ψώνια στο φυσικό κατάστημα παραμένουν ζωτικής σημασίας κομμάτι της αγοραστικής εμπειρίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2022 ο αριθμός των εμπορικών καταστημάτων στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο σημείο των δύο τελευταίων δεκαετιών και περισσότερο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο επιστρέφει τώρα στις ΗΠΑ σε μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης και αντιπροσωπεύει περίπου το 17% των πωλήσεων». 

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε: «Με τη συμμετοχή της στη FIRA από το 2020 ως ο μοναδικός θεσμικός εκπρόσωπος του ελληνικού Retail ανάμεσα σε 42 μέλη από 23 χώρες, η ΕΣΕΕ έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις και τα mega - trends που επηρεάζουν τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, με σημαντικά οφέλη στην τεκμηρίωση και επικαιροποίηση των προτάσεων της προς την Πολιτεία».

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα