Ηθικός τουρισμός: Ο ρόλος του στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και έκφρασης

26 May 2023, 13:28 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ηθικός τουρισμός: Ο ρόλος του στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και έκφρασης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H Παγκόσμια Επιτροπή για την Ηθική στον Τουρισμό, WCTE, πραγματοποίησε νέα συνάντηση για να αναβαθμίσει το έργο της σχετικά με τη χωρίς αποκλεισμούς και αξιοπρεπή εργασία στον τουρισμό, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Ηθική στον Τουρισμό, θυγατρικός φορέας του Γενικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι ανεξάρτητος και αμερόληπτος φορέας υπεύθυνος για την ερμηνεία, εφαρμογή και αξιολόγηση των προϋποθέσεων του Παγκόσμιου Κώδικα Ηθικής του ΠΟΤ για τον Τουρισμό.

Η τρέχουσα Παγκόσμια Επιτροπή για την Ηθική στον Τουρισμό έχει την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Phumzile Mlambo-Ngcuka

Μέλη: Meyada Belal, José Ignacio Besga Zuazola, Luis Fernando Jiménez Guzman, Sue Longley, Lawal Mohammed Marafa, Hiroaki Matsuura, Daniela Otero, Gabriela Tigu 

Αναπληρωματικά μέλη: Gunnur Diker, Shahid Hamid Fih and Marina Novelli

Κατά το άνοιγμα των εργασιών της συνάντησης, ο πρόεδρος της WCTE, Δρ. Phumzile Mlambo-Ngcuka, δήλωσε: «Χθες γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτιστική Πολυμορφία για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το γιορτάσουμε από το να τονίσουμε το ρόλο του ηθικού τουρισμού στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και έκφρασης».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΤ, Zoritsa Urosevic, πρόσθεσε: «Αυτόν τον μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λήξη της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για τον COVID-19. Ο τουριστικός τομέας αναμένεται να εδραιώσει την ανάκαμψή του φτάνοντας στο 80% έως 95% των προ πανδημικών αριθμών διεθνών τουριστικών αφίξεων. Αυτό δείχνει ότι, ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια κρίση, όλα είναι προσωρινά και οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες».

Από τη σκοπία της ηθικής, η Επιτροπή στρέφει την προσοχή στον κοινωνικό αντίκτυπο της απασχόλησης στον τουρισμό και τους εργαζόμενους μετανάστες σε παγκόσμια κλίμακα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής, τα μέλη της θα ανανεώνονται στο μισό της σύνθεσής τους κάθε διετία. Το 25ο Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΤ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2023 στο Samarkand του Ουζμπεκιστάν, θα διορίσει 4 πλήρη μέλη στην WCTE. Τα κράτη-μέλη του ΠΟΤ και τα Συνεργαζόμενα Μέλη μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για υποψηφία μέλη μέχρι τις 9 Ιουνίου 2023.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα