ΠΟΤ: Ο αγροτουρισμός στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης του μέλλοντος

23 May 2023, 12:06 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

ΠΟΤ: Ο αγροτουρισμός στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης του μέλλοντος

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τουρισμό ως κινητήρα για την αγροτική ανάπτυξη από πλευράς πολιτικών, παρουσιάζει η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον αγροτουρισμό στα κράτη-μέλη του.

Η έκθεση αποτελεί το πρώτο βασικό έγγραφο του ΠΟΤ για τον τουρισμό και την αγροτική ανάπτυξη με τη συμμετοχή κρατών-μελών του από όλο τον κόσμο.

Τα βασικά της συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα...

-Πάνω από τα μισά κράτη-μέλη (59%) δήλωσαν ότι ο αγροτουρισμός αποτελεί προτεραιότητα

-Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη (96%) προβλέπουν ένα καλύτερο μέλλον για τον αγροτουρισμό μέσα στα επόμενα χρόνια

-Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η βελτίωση της ευξημερίας και η καταπολέμηση της μείωσης πληθυσμού ήταν τα πιο κοινά οφέλη που αναφέρθηκαν από τα κράτη ως ευκαιρίες της ανάπτυξης του τουρισμού σε αγροτικές περιοχές

-Τα κράτη-μέλη ανέδειξαν ακόμα τη διαφύλαξη και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας του περιβάλλοντος, ανάμεσα στα μεγαλύτερα πιθανά οφέλη του αγροτουρισμού.

Οι τρεις βασικές προκλήσεις της ανάπτυξης του αγροτουρισμού, που εντοπίζονται στην έκθεση του ΠΟΤ είναι...

-Το «κενό υποδομών» στις αγροτικές περιοχές. Οι ελλείψεις σε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές που επιτρέπουν την πρόσβαση σε αγροτικές περιοχές παραμένουν πρόκληση για τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

-Αγροτική ερήμωση. Η εποχικότητα και η ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων εντείνουν αυτή την πρόκληση, αυξάνοντας την αστάθεια των αγροτικών επιχειρήσεων, γεγονός που εμποδίζει τη διατήρηση του πληθυσμού και του ανθρώπινου δυναμικού τους.

-Η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, επιπλέον της ικανότητας προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων εργατικού δυναμικού.

Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά συστήματα, περιορισμούς στην ανάπτυξη καινοτόμων τουριστικών προϊόντων σε αγροτικές περιοχές, διαχείριση των επιπτώσεων της υποβάθμισης των φυσικών πόρων και περιορισμούς στη διαχείριση δεδομένων, την ψηφιοποίηση και τη διαχείριση γνώσης.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), τα κράτη μέλη του ΠΟΤ ανέδειξαν τις δυνατότητες του αγροτουρισμού στην προώθηση του στόχου SDG 8 (Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη), SDG 1 (καταπολέμηση της φτώχειας), SDG 11 (Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες) και SDG 5 (Ισότητα των φύλων).

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα