ΠΟΕΕΤ: Η υποδηλωμένη εργασία οργιάζει

09 May 2023, 13:21 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

ΠΟΕΕΤ: Η υποδηλωμένη εργασία οργιάζει

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) καλεί τους εργοδοτικούς φορείς του κλάδου Εστίασης και Τουρισμού να συστήσουν στα μέλη τους την καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Εργατικής Νομοθεσίας καθώς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εντείνουν τους ελέγχους, καθώς ενόψει της σεζόν ήδη καταγράφονται περιστατικά υποδηλωμένης εργασίας.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία: "Τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων της Ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας είναι αποκαλυπτικά. Πιο συγκεκριμένα:

Η υποδηλωμένη εργασία είναι πρωταθλήτρια στον κλάδο μας μιας και οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που αφορά την μαύρη εργασία, δηλώνουν το προσωπικό 4ΩΡΑ, στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τότε το πρόστιμο είναι 500€ για παραβίαση ωραρίου.

Τα στοιχεία από τον πρώην ΣΕΠΕ δείχνουν πως σε 8.468 ελέγχους καταγράφηκαν 2.327 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6.922.553€. από αυτές οι 849 παραβιάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν τους πίνακες προσωπικού, δηλαδή την υποδηλωμένη εργασία. Μόνο για αυτές τις παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.922.260€.

Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν άλλες 164 παραβιάσεις για αδήλωτη εργασία με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 1.753.500€.

Αυτά τα πρώτα στοιχεία που βγήκαν από τους ελέγχους δεν αφορούν φυσικά ούτε την περίοδο του Πάσχα μιας και είναι για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Γίνεται λοιπόν σε όλους αντιληπτό πως εν όψει της σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει το πρόβλημα θα γιγαντωθεί.

Η ΠΟΕΕΤ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

Καλούμε τους εργοδοτικούς φορείς του κλάδου μας να συστήσουν στα μέλη τους την καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Εργατικής Νομοθεσίας καθώς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εντείνουν τους ελέγχους, καθώς η Τουριστική σεζόν ξεκίνησε και οι παραβάσεις θα υπερδιπλασιαστούν".

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα