ITB '23 | Νέα σφραγίδα Hotel Sustainability Basics label για τα ξενοδοχεία που επιδιώκουν τη βιωσιμότητα

08 Mar 2023, 08:36 | ΦΟΡΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

ITB '23 | Νέα σφραγίδα Hotel Sustainability Basics label για τα ξενοδοχεία που επιδιώκουν τη βιωσιμότητα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την κοινή τους σφραγίδα, Hotel Sustainability Basics αποκάλυψαν στην ΙΤΒ του Βερολίνου το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, WTTC και η Sustainable Hospitality Alliance.

Στόχος της σφραγίδας, είναι η εκπλήρωση 12 κριτηρίων σε 3 κατηγορίες και κάθε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου μπορεί ενεργά να χαράξει πορεία για ένα βιώσιμο μέλλον, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την τοποθεσία ή την εταιρική δομή. Με την προϋπόθεση ότι τα κριτήρια πληρούνται εντός 3 ετών, οι εταιρείες θα λάβουν σφραγίδα έγκρισης που θα δείχνει στους επισκέπτες ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ιδέα της βιωσιμότητας.

Σχετικά, η πρόεδρος του WTTC κα Τζούλια Σίμπσον, ανέφερε ότι ο τουριστικός κλάδος  θέλει αυτοεπιβαλλόμενα κριτήρια βιωσιμότητας για να ενθαρρύνει ολόκληρο τον τομέα της φιλοξενίας να ασχοληθεί με την ιδέα. Με αυτή τη σφραγίδα έγκρισης, κάθε τύπος καταλύματος θα μπορούσε να δείξει ότι είναι πρόθυμος και ότι θα μπορούσε να το εφαρμόσει στο ελάχιστο. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν τη μέτρηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, προγράμματα για επαναχρησιμοποίηση ρούχων, χρήση πράσινων καθαριστικών, επιλογή πιάτων για χορτοφάγους, αποφυγή πλαστικών, καθώς και στοιχεία για όφελος της κοινότητας και μείωση της ανισότητας.

Ο ταξιδιωτικός και τουριστικός κλάδος, είχε ήδη κάνει για αρκετό καιρό μια σαφή κίνηση προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης βιωσιμότητας, επεσήμανε η κα Σίμπσον. Ταυτόχρονα, πολλές ξενοδοχειακές εταιρείες εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, ιδίως λόγω των οικονομικών δυσκολιών και των ελλείψεων προσωπικού. Για το λόγο αυτό, ο παγκόσμιος ξενοδοχειακός κλάδος επιχείρησε να καθορίσει τα πρώτα αποφασιστικά βήματα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει κάθε ξενοδοχείο, ανεξαρτήτως μεγέθους, πόρων και προόδου, προκειμένου να εδραιώσει ένα βασικό επίπεδο βιωσιμότητας σε ολόκληρο τον κλάδο.

Τα κριτήρια προορίζονταν ως ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς τη σταδιακή υιοθέτηση της βιωσιμότητας, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να διακλαδωθεί σε πιο φιλόδοξες κατευθύνσεις, όπως το Pathway to Positive Hospitality της Sustainable Hospitality Alliance. Ο κ. Glenn Mandziuk, Διευθύνων Σύμβουλος της Sustainable Hospitality Alliance, σχολίασε ότι, συλλογικά, η φιλοξενία είναι μια δύναμη που δεν πρέπει να υποτιμάται. Το όραμα της συμμαχίας, είναι αυτό ενός ακμάζοντος και υπεύθυνου τομέα φιλοξενίας που επιστρέφει στους προορισμούς περισσότερα από όσα χρειάζεται.

Ακολουθώντας το Pathway to Net Positive Hospitality με μια ολιστική προσέγγιση, στόχος ήταν να έρθουν κοντά άνθρωποι, μέρη και πλούτος ώστε να δημιουργήσουν μαζί ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους, τόνισε ο κ.  Mandziuk.

Τέλος, από πλευράς της, η κα Inge Huijbrechts, παγκόσμια αντιπρόεδρος, Sustainability, Security and Corporate Communications, Radisson Hotel Group, ανέφερε ότι πολλοί επισκέπτες θα ήθελαν να δουν την εταιρική διαχείριση να είναι πιο βιώσιμη, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δεν έχουν ιδέα από πού να ξεκινήσουν, συνεπώς εδώ έρχεται η σφραγίδα της έγκρισης, για να τους βοηθήσει. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα