Διευθυντές Ξενοδοχείων στην Κρήτη | Η επαναλειτουργία όλων των Τουριστικών Σχολών θα δώσει λύση στην έλλειψη προσωπικού

14 Dec 2022, 13:29 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Διευθυντές Ξενοδοχείων στην Κρήτη | Η επαναλειτουργία όλων των Τουριστικών Σχολών θα δώσει λύση στην έλλειψη προσωπικού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η επιτακτική ανάγκη για επαναλειτουργία όλων των Τουριστικών Σχολών στην Κρήτη (ΣΤΕ – ΑΣΤΕ), ώστε οι μελλοντικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που θα στελεχώσουν τα ξενοδοχεία, να μπορούν με την άρτια επαγγελματική τους κατάρτιση, να ανεβάσουν ένα βήμα παραπάνω τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Κρητικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας, υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές στην εκδήλωση του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου  στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, είχε τίτλο “Ο Ρόλος του Διευθυντή Ξενοδοχείων | Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον”. Συμμετείχαν πολλοί φορείς του Τουρισμού, Διευθυντές ξενοδοχείων μέλη του Συλλόγου, καθώς και πολλοί  σπουδαστές Τουριστικών Σχολών.

Κατά την έναρξη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σφακιανάκης καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους και προσκάλεσε στο βήμα τους παρακάτω συμμετέχοντες για να απευθύνουν ένα χαιρετισμό: 

  • Τον κ. Γιώργο Πελεκανάκη, Πρόεδρο της ΠΟΔΙΞ,
  • Τον κ. Άρη Στρατάκη διευθυντή ΠΥΤ Κρήτης,
  • Τον κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου,
  • Τον κ. Στέλιο Βοργιά, Πρόεδρο Εργατικού κέντρου Ηρακλείου,
  • Την κα Πέπη Μπιρλιράκη, Αντιδήμαρχο Τουρισμού Ρεθύμνου και
  • Τον κ. Γιώργο Χριστοδουλάκη, Πρόεδρο Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ». 

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Κρητικός Τουρισμός- Η Ανατολή» μια αναδρομή στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης του τουρισμού της Κρήτης και βιογραφία από τον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου 1986 – 1994, κ. Ιωάννη Κρέη. 

Ακολούθησαν οι παρακάτω ομιλίες από πρωτεργάτες του Κρητικού Τουρισμού, επίτιμα και ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου που καθήλωσαν με το λόγο τους καθώς μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες στα πρώτα χρόνια της ξενοδοχειακής ανάπτυξης της Κρήτης που παρά τις δυσκολίες και τα λιγοστά μέσα που υπήρχαν εκείνα τα χρόνια, κατάφερναν να τις ξεπερνούν με την εφευρετικότητα τους. 

  • Ομιλία από τον κ. Αναστάσιο Δασκαλάκη, επίτιμο  και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου με τίτλο: ¨Όχι στην άνευ όρων παράδοση «στην πρόοδﻨ
  • Ομιλία από τον κ. Εμμανουήλ Τσαγκαράκη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου με τίτλο: ¨Τα πρώτα χρόνια τουρισμού στο Ηράκλειο¨
  • Ομιλία από τον κ. Ευγένιο Φραγκιαδάκη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου και Αντιπρόεδρος των ξενοδοχείων Pearl, στο Ρέθυμνο με τίτλο: ¨Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο – Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων¨
  • Ομιλία από τον κ. Χρήστο Νικολάου, επίτιμο μέλος του Συλλόγου με τίτλο: ¨Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη και ειδικά στο Ν. Λασιθίου¨
  • Ομιλία από τον κ. Εμμανουήλ Τσακαλάκη, μέλος του Συλλόγου και Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνης με τίτλο: ¨ Τα πρώτα χρόνια τουρισμού στο ν. Χανίων - Η μετεξέλιξη των διευθυντών σε ιδιοκτήτες και τι περιμένει ο ξενοδόχος από τον διευθυντή του¨
  • Ομιλία από τον κ. Νικόλαο Φαραγγουλιτάκη,  επίτιμο  και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου με τίτλο: ¨Η ίδρυση του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και ίδρυση της ΠΟΔΙΞ¨
  • Ομιλία από τον κ. Χαράλαμπο Φωσκολάκη, μέλος και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου 1998 - 2002, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ξ. Ηρακλείου και του Δ.Σ. των Phaea Resorts με τίτλο: ¨Ο ρόλος του Διευθυντή Ξενοδοχείων – οι προκλήσεις της επόμενης μέρας¨
  • Ομιλία από τον κ. Γιώργο Σφακιανάκη, Πρόεδρο Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων με τίτλο:   ¨Ακολουθώντας τις εξελίξεις στο ξενοδοχείο του μέλλοντος¨

Στην κατάμεστη Αίθουσα οι πρωτοπόροι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Κρήτης μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους (ΠΑΡΕΛΘΟΝ), τις γνώσεις τους, το πως ονειρεύτηκαν τον τουρισμό στη Κρήτη, με τους σημερινούς Διευθυντές των ξενοδοχείων(ΠΑΡΟΝ), πολλοί εξ αυτών άρχισαν την επαγγελματική τους καριέρα καθοδηγούμενοι από τους πρώτους, καθώς και η νέα γενιά των μελλοντικών Διευθυντών των ξενοδοχείων (ΜΕΛΛΟΝ), οι σπουδαστές των Τουριστικών Σχολών που αποτελούν το αύριο στα ξενοδοχεία.

Οι πρωτοπόροι Διευθυντές με μεράκι, αγάπη προς το αντικείμενο της δουλειάς τους, πολύ προσωπικό κόπο, αλλά και εφευρετικότητα στις δυσκολίες που είχαν να ξεπεράσουν, στηριζόμενοι στην έμφυτη διάθεση των Κρητικών για φιλοξενία, κατάφεραν παρά τις μεγάλες δυσκολίες να βάλουν την Κρήτη στον Παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

 Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τουρισμού αποτέλεσε η εκπαίδευση του προσωπικού τους. Ένα ρόλο που ανέλαβαν στην συνέχεια με μεγάλη επιτυχία οι Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και οι Τουριστικές σχολές του εξωτερικού.  Η λαμπρή πορεία του Τουρισμού στην Κρήτη,  θα δικαίωνε το όραμα και τους κόπους τους και θα εδραιωνόταν η Κρήτη σαν ένα από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στην ραγδαία αναπτυσσομένη παγκόσμια Τουριστική βιομηχανία. 

Οι Τουριστικές σχολές που ιδρύθηκαν, επάνδρωσαν επάξια όλα αυτά τα χρόνια με τους απόφοιτους μαθητές τους, τα ξενοδοχεία του νησιού και γρήγορα εξελίχθηκαν επαγγελματικά σε προϊστάμενους, υποδιευθυντές και Διευθυντές ξενοδοχείων. Μια διαδικασία που παραμένει πάντα επίκαιρη και σημαντική για την ανάπτυξη του κλάδου.

Με την πανδημία του covid-19 να αλλάζει πολλά στην καθημερινότητα μας, ιδιαίτερα στην τουριστική σεζόν 2022 φάνηκε η τεράστια έλλειψη προσωπικού και πολλά ξενοδοχεία δεν κατάφεραν να επανδρώσουν πλήρως όλα τα τμήματα τους.

Το ίδιο πρόβλημα παραμένει και για την νέα τουριστική σεζόν 2023, καθώς όλα τα ξενοδοχεία χρειάζονται προσωπικό με ξενοδοχειακή παιδεία, εμπειρία και ικανότητα να ανταπεξέλθουν στις μικρές και μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα στο ξενοδοχείο.  

Αυτό και μόνο, όπως αναφέραμε και στην αρχή, καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι, η επιτακτική ανάγκη για επαναλειτουργία όλων των Τουριστικών Σχολών στην Κρήτη (ΣΤΕ – ΑΣΤΕ), ώστε οι μελλοντικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που θα επανδρώσουν τα ξενοδοχεία, να μπορούν με την άρτια επαγγελματική τους κατάρτιση, να ανεβάσουν ένα βήμα παραπάνω τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Κρητικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας.  

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν δωρεάν το βιβλίο του κ. Κρέη  «Κρητικός Τουρισμός Η Ανατολή».

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα