Ε.Ξ. Ρόδου | Τι συζητήθηκε στη γενική συνέλευση- Σταθερή "πυξίδα" η ποιότητα για τα ξενοδοχεία της Ρόδου

24 Nov 2022, 13:14 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Ε.Ξ. Ρόδου | Τι συζητήθηκε στη γενική συνέλευση- Σταθερή "πυξίδα" η ποιότητα για τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε κλίμα εμπιστοσύνης και ικανοποίησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου 2022 η ετήσια, τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στη διάρκεια της οποίας έγινε γενικός απολογισμός της φετινής τουριστικής περιόδου και παράλληλα επισημάνθηκαν τα οφέλη, αλλά και τα προβλήματα· χρονίζοντα και νεοφυή, όπως αυτά προέκυψαν στη διάρκειά της.

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να βρισκόμαστε ξανά, στην αίθουσα του ΕΒΕΔ, στην πρώτη γενική συνέλευση της μετάcovid19 εποχής. Αυτό μας γεμίζει χαμόγελα και αισιοδοξία για τη συνέχιση μιας δουλειάς που ως σύνολο διαχρονικά στηρίζει την τοπική και εθνική οικονομία», τόνισε στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος και στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα θέματα: Έλλειψης προσωπικού, αύξησης του κόστους λειτουργίας και της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της «παραξενοδοχίας». 

Η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών του ΕΟΤ ώστε να διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους, η υιοθέτηση πολιτικών αντιστάθμισης του ενεργειακού κόστους και η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της τουριστικής αγοράς συνολικά, αποτελούν τα θέματα της ατζέντας διεκδικήσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για τη νέα εποχή. 

«Παράλληλα, η Ε.Ξ.Ρ σε συνεργασία με το κράτος και τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου αναδεικνύει ως απαραίτητη συνθήκη: να καταστεί πιο εύρυθμη η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μην παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, όπως αποτυπώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η τουριστική βιομηχανία να ταλανίζεται από σοβαρή έλλειψη προσωπικού και την ίδια στιγμή να βρίσκονται εγγεγραμμένοι 7500 άνεργοι στη λίστα του ΟΑΕΔ στη Ρόδο…».

H μόδα είναι ο ήπιος χειμώνας 

Τη γενική συνέλευση λάμπρυνε με την παρουσία του ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ Βασίλης Μηναΐδης και στο χαιρετισμό του κάλεσε, μεταξύ των άλλων, τους ξενοδόχους να ακολουθήσουν την τάση που θέλει τη διεθνή τουριστική αγορά να επιζητά χειμερινούς προορισμούς με ήπιο καιρό. «Πρέπει να δούμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η μόδα είναι ο ήπιος χειμώνας και οφείλουμε να μη μείνουμε πίσω. Μπορούμε να δούμε την πόλη της Ρόδου, μαζί με τη μεσαιωνική πόλη ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό χειμερινών διακοπών». 

Ομιλία βαρύνουσας σημασίας απηύθυνε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ο δήμαρχος Ροδίων (επί σειρά ετών πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ.) Αντώνης Καμπουράκης και εστιάζοντας στο αποτύπωμα που αφήνει η ξενοδοχία, μίλησε με υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα των ροδιτών ξενοδόχων κατά την τελευταία τριετία.

«Είναι μεγάλη η χαρά μου, κάθε φορά που βρίσκομαι στην ΕΞΡ, την οποία υπηρέτησα για πολλά χρόνια, κι έχει αφήσει, το αποτύπωμά της, στη διαδρομή της ζωής μου. […] Είμαστε δίπλα στον κόσμο, του Τουρισμού, δίπλα στον Ξενοδοχειακό Κλάδο. Στα πλαίσια πάντα, των αρμοδιοτήτων μας, και των οικονομικών μας δυνατοτήτων, θα συνεχίσουμε και το 2023, να επενδύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση, της καθημερινότητας του νησιού μας, για κατοίκους και επισκέπτες. Κι έτσι, να διευκολύνουμε και να εμπνέουμε, και τους επαγγελματίες, προς την ίδια κατεύθυνση. Η ποιότητα, είναι η σταθερή πυξίδα μας, για να φτάσουμε, στη Ρόδο που όλοι ονειρευόμαστε […]».

Από τη θέση του οικοδεσπότη στο κτήριο του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου απέδωσε στους ξενοδόχους της Ρόδου το χαρακτηρισμό του ακρογωνιαίου λίθου για την οικονομία του νησιού. «Το ΕΒΕΔ ιστορικά και διαχρονικά στηρίζει τις δράσεις των ξενοδόχων. Η συνεργασία μας έφερε αποτελέσματα, τα οποία είναι ορατά. Περάσαμε δύσκολες περιόδους και μέσα από τη συνεργασία μας τα καταφέραμε. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον. […] Τη συνεργασία αυτή να τη διαφυλάξουμε, να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε». 

Παρών στη Γενική Συνέλευση της Ε.Ξ.Ρ ήταν και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικουρής, με μια λιτή ομιλία, ωστόσο εστιασμένη στις προκλήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων και τις λύσεις που το Τεχνικό Επιμελητήριο (ορισμένες σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου) προωθεί σε εθνικό επίπεδο ώστε η επιτευχθεί η όσο το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή των επιχειρήσεων φιλοξενίας στα δίκτυα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παρών και ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου Γιώργος Ματσίγκος, ο οποίος μεταξύ των άλλων απένειμε εύσημα στους ανθρώπους του αεροδρομίου της Ρόδου. «Μέσα από την υποδειγματική δουλειά τους κατάφεραν να μην υπάρχουν καθυστερήσεις ή προβλήματα στη διαρκή εξυπηρέτηση των επισκεπτών κι αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο να μη γίνουν ακυρώσεις πτήσεων προς το αεροδρόμιο Διαγόρας».

Ομόφωνη έγκριση του απολογισμού

Της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ξ.Ρ. ορίσθηκε ομόφωνα και προήδρευσε ο ξενοδόχος Σταμάτης Χατζηλαζάρου και για τη θέση της γραμματέως της Γ.Σ. ορίσθηκε ομόφωνα η Ισμήνη Φώκιαλη. Το σώμα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ενημερώθηκε για τα όσα αφορούν τον Οικονομικό Απολογισμό και τα πεπραγμένα έτους 2021, ενέκρινε ομοφώνως τον προϋπολογισμό του 2022 και προχώρησε στην έγκριση της «Έκθεσης Ελεγκτικής Επιτροπής 2021» όπως αυτή παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής, ξενοδόχο Στάθη Μανούσο.

Στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης το λόγο πήραν οι ξενοδόχοι Γιάννης Χατζής, Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, Γιάννης Παπαβασιλείου και Άντα Καραγιάννη. Στις τοποθετήσεις τους ανέλυσαν τα θέματα που αφορούν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που φέρνει το Αύριο σε ολόκληρο τον πλανήτη, στα προβλήματα από την υπέρμετρη αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων, αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι η Ρόδος – γενικότερα η Ελλάδα να έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση ως τουριστικός προορισμός ικανοποίησης επισκεπτών 1ος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 09 Δεκεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Rodos Palace, όπου θα γίνει η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με τον τίτλο «Χτίζοντας ένα θαύμα» στην οποία αποτυπώνεται ιστορική της πορεία, καθώς και η πορεία του τοπικού τουριστικού προϊόντος από το έτος 1949 μέχρι σήμερα.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα