HOTREC | Τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτα λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους

29 Sep 2022, 14:22 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

HOTREC | Τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτα λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ, ΗΟΤREC, καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο Ενέργειας να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας και να σώσει χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τη χρεωκοπία.

Η HOTREC χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για Κανονισμό Συμβουλίου, που διατυπώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022, καθώς η κατάσταση έχει εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα και καλεί τα κράτη-μέλη να την εγκρίνουν. Οι τιμές της ενέργειας χρειάζεται να μειωθούν καθώς οι εταιρίες χρειάζεται να έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην ενέργεια προκειμένου να επιβιώσουν.

Εκτός του σημείου αναφοράς τα έτη 2020 και 2021

Επιπλέον, ο κλάδος καλεί το Συμβούλιο να λάβει υπόψη ότι το 2020 και το 2021 δεν θα πρέπει να περιληφθεί στην περίοδο αναφοράς για τον κανονισμό, τουλάχιστον στην περίπτωση των ξενοδοχείων, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου ήταν κλειστές για μεγάλες περιόδους. Η περίοδος αναφοράς, θα πρέπει να καλύπτει το μέσο όρο των τριών χρόνων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, επισημαίνει η HOTREC, της τελευταίας πενταετίας.

Υπαρκτή η απειλή των λουκέτων

Ο τομέας της φιλοξενίας συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας 2 εκατ. εταιρείες (το 90% από αυτές είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις) και απασχολεί 12 εκατομμύρια άτομα. Παρά τα μεγέθη αυτά, ο τομέας τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όπως τις υψηλές τιμές τροφίμων, ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, την ώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης μετά τον COVID-19.

Οι εταιρείες του κλάδου καταγράφουν αύξηση στην τιμή κατανάλωσης ενέργειας που φτάνει στο 200%-600%. Οι πτωχεύσεις είναι πραγματικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ άλλες εταιρείες αναλύουν προσεκτικά τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να εξετάσουν εάν μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές ή εάν πρέπει να κλείσουν. Ο τομέας μας, τονίζει η HOTREC, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια (π.χ. θέρμανση και ψύξη) για να παρέχει στους επισκέπτες τις υπηρεσίες που αναμένουν.

Τέλος, η HOTREC καλεί τις επιχειρήσεις να γίνουν ενεργειακά αποδοτικές, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και να ακολουθήσουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι εταιρείες χρειάζονται προσιτές τιμές ενέργειας και τροφίμων για να λειτουργήσουν. Καλεί δε τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το Πλαίσιο Κρατικής Ενίσχυσης Έκτακτων Κρίσεων να το ενεργοποιήσουν.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα