Η Ε.Ξ. Ρόδου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με μια μεγάλη επετειακή – ιστορική έκδοση

27 Sep 2022, 10:27 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Η Ε.Ξ. Ρόδου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με μια μεγάλη επετειακή – ιστορική έκδοση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η 27η Σεπτεμβρίου και η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου για φέτος τιμά τη σημερινή ημέρα με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και στα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν, ώστε ο τόπος μας να βιώνει στο Σήμερα το πανθομολογούμενο, τουριστικό θαύμα. 

Με εκκίνηση το έτος 1949, σε μια Ελλάδα που ζούσε τις τελευταίες ημέρες του εμφυλίου πολέμου και μια Ρόδο που εξαιτίας της ανεργίας έβλεπε τους νέους της να παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, ιδρύθηκε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου από μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών, με σκοπό να οργανώσει το τουριστικό προϊόν του τόπου και να δώσει ελπίδα ανάπτυξης στο νησί. 

Στις δεκαετίες που κύλησαν η Ρόδος στάθηκε στα πόδια της, έγινε το κέντρο παραθερισμού για όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια για ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Η κοινωνία του νησιού βίωσε και συνέβαλε στη μετάλλαξη μιας επαρχιακής πόλης σε κέντρο τουρισμού, παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Οι Ρόδιοι και γενικότερα οι Δωδεκανήσιοι μετανάστες, στην πλειονότητά τους, επέστρεψαν, βρήκαν δουλειές στον τόπο τους, έστησαν ξανά τις ζωές τους σε υγιείς βάσεις και δημιούργησαν οικογένειες διασφαλίζοντας το μέλλον τους. 

Εκείνη η πρώτη μικρή Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου της χρονιάς του 1949 μετεξελίχθηκε στην πιο ισχυρή Ένωση Ξενοδόχων σε ολόκληρη την Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους εθνικούς εταίρους, με άποψη και πολιτική υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης, της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και της ανάγκης που αναγνωρίζεται ως: Βιωσιμότητα στον πλανήτη. 

 Η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου τιμά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ταυτόχρονα με την απόδοση τιμής σε όλους εκείνους τους επώνυμους και τους ανώνυμους που αφιέρωσαν τη ζωή τους ολόκληρη για μπορούν σήμερα τα νησιά μας να απολαμβάνουν τους καρπούς μιας υγιούς οικονομίας. Η απόδοση της τιμής αυτής δεν είναι μόνο προφορική, αλλά πρωτίστως έγγραφη.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε σήμερα ότι η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ολοκλήρωσε την σύνταξη και τη δημιουργία ενός επετειακού τόμου, που αποτυπώνει όλα τα βήματα που οδήγησαν στο χτίσιμο του τουριστικού θαύματος του νησιού. Με τον τίτλο «Το χτίσιμο του θαύματος», η επετειακή έκδοση αποτυπώνει τους κύριους σταθμούς της τουριστικής βιομηχανίας της Ρόδου, τις μεταβολές στην αρχιτεκτονική αισθητική, τη γέννηση της ανάγκης για έργα υποδομής, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τις σπουδαίες στιγμές του ροδιακού τουρισμού. 

Η ομάδα υλοποίησης του έργου αυτού εργάσθηκε επί ενάμιση χρόνο, συνέλεξε πληροφορίες μέσα από συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών εκείνων των δεκαετιών, μελέτησε τις σχετικές αναφορές σε μακροσκελή λίστα τίτλων βιβλιογραφίας, τα αρχεία οργανισμών και οργανώσεων, άρθρα εφημερίδων της εκάστοτε περιόδου και κάθε άλλη πηγή ικανή να δώσει πληροφορίες για τα όσα επηρέασαν – διαμόρφωσαν την πορεία του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Τα κείμενα συνοδεύονται από ιστορικές φωτογραφίες, στην πλειονότητά τους αδημοσιεύτες και σπάνιες. 

Η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης – τιμής στην ιστορία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου θα γίνει στις 02 Δεκεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Rodos Palace. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα