ΕΞΑ - ΑΑ | Πληρότητες 2019 τον Ιούλιο- παραμένει η υστέρηση στο 7μηνο- πολύ έντονα στοιχεία εποχικότητας και στην Αθήνα

31 Aug 2022, 12:33 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

ΕΞΑ - ΑΑ | Πληρότητες 2019 τον Ιούλιο- παραμένει η υστέρηση στο 7μηνο- πολύ έντονα στοιχεία εποχικότητας και στην Αθήνα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα επίπεδα του 2019 προσέγγισαν τον Ιούλιο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας. Ήταν ο πρώτος μήνας σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, που τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας πλησίασαν, σε μηνιαία σύγκριση, τις επιδόσεις προ πανδημίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και Αργοσαρωνικού, η μέση πληρότητατον Ιούλιο ήταν της τάξης 89,3% έναντι του 89,8% τον Ιούλιο του 2019.

Ωστόσο, σε επίπεδο 7μηνου, όπως αναφέρει η Ένωση, η θετική αυτή επίδοση της Αθήνας κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την ‘ψαλίδα’ μεταξύ των ετών 2022 και 2019 στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων. Στο α' εξάμηνο η υστέρηση έναντι του 2019 στις πληρότητες ήταν 21,7% και στο 7μηνο περιορίστηκε στο -17,8%. Έτσι, υπογραμμίζει η ΕΞΑ-ΑΑ, αντικειμενικά και το 7μηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου 7μηνου του 2019, δυστυχώς, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στην μέση πληρότητα των μονάδων της ελληνικής πρωτεύουσας, απλά, η μείωση αυτή δεν ξεπερνά πλέον το 20 %. 

Η Ένωση χαρακτηρίσει θετική την πορεία της Μέσης Τιμής Δωματίου (ADR), αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20.6% σε επίπεδο 7μήνου έναντι του 2021, ωστόσο, σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αύξηση της Μέσης Τιμής δωματίου της Αθήνας παραμένει η μικρότερη που καταγράφεται σε σχέση με τις πόλεις ανταγωνιστές της. Το ίδιο ισχύει και στο Έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) όπου η θετική μεταβολή για την Αθήνα δεν ξεπερνά το 65.9% την στιγμή που στις λοιπές πόλεις σημειώνονται αυξήσεις RevPar από 144,1% (Κωνσταντινούπολη) έως και 530,5% (Άμστερνταμ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σε ότι αφορά δε το (RevPar) 7μηνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο  -8.5%.

Στοιχεία εποχικότητας και στην Αθήνα

Σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα επιδόσεις, η ΕΞΑ-ΑΑ υπογραμμίζει:

"Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και των επιδόσεων του -παραδοσιακά χαμηλότερου σε επιδόσεις- μηνός Αυγούστου και των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου βεβαίως, προκειμένου να έχουμε μια ακόμη πιο σαφή και σφαιρική εικόνα, επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε πως η Αθήνα αν και 12μηνος / αστικός προορισμός:

  • α/ παρουσιάζει πλέον πολύ έντονα στοιχεία τουριστικής εποχικότητας μη ξεπερνώντας πλέον τους 6 - 7 max μήνες καλύτερων επιδόσεων (μήνες που δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες και τα έξοδα πλήρους λειτουργίας των μονάδων σε 12μηνη βάση),
  • β/. έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε επίπεδο όχι μόνο ευρωπαϊκού και διεθνούς ανταγωνισμού αλλά και ‘εντός των πυλών’ (λ.χ. υπερπροσφορά κλινών και αθέμιτο ανταγωνισμό εντός προορισμού - κατά κύριο λόγο εξ’ αιτίας της πληθώρας κλινών ‘βραχυχρόνιας μίσθωσης’ αλλά και κλινών παραξενοδοχίας) και
  • γ/. αναμένει όπως τονίσαμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, τον δύσκολο ενεργειακό και οικονομικό ‘ευρωπαϊκό’ χειμώνα για τον οποίο γράφονται και λέγονται πολλά και ο οποίος δεν είναι εφικτό να ‘προγραμματιστεί’. Αναμένουμε λοιπόν από τις πολιτειακές, τοπικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία κινήσεις που θα καταφέρουν να θωρακίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχείων αλλά και την τουριστική δραστηριότητα της Αθήνας - στο σύνολό της". 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα