WTTC: Ποιοι παράγοντες προσελκύουν ξενοδοχειακές επενδύσεις - Success story από όλο τον κόσμο

15 Jun 2022, 14:36 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

WTTC: Ποιοι παράγοντες προσελκύουν ξενοδοχειακές επενδύσεις - Success story από όλο τον κόσμο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tη σημασία προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στην πλήρη ανάπτυξη της δυναμικής του κλάδου των ταξιδίων και τουρισμού μετά την εποχή του COVID, έπειτα από μείωση 25% που καταγράφηκε το 2020, αναλύει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, WTTC, η οποία παρουσιάστηκε κατά το Sustainability and Investment Summit που διεξάγεται στο Πουέρτο Ρίκο.

Η έκθεση περιλαμβάνει τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην προσέλκυση ξενοδοχειακών επενδύσεων καθώς και success stories προορισμών που έχουν θέσει σε εφαρμογή αυτούς τους παράγοντες και παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη επενδύσεων.

Το 2020 που τα διεθνή ταξίδια σχεδόν σταμάτησαν, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού σημείωσε απώλειες 62 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και η συνεισφορά του στο ΑΕΠ μειώθηκε στο μισό με απώλειες σχεδόν 4,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις κεφαλαίου στον κλάδο μειώθηκαν επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, από σχεδόν 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σε μόλις 805 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 (-25%).

Οι επενδύσεις στον κλάδο συνέχισαν να μειώνονται πέρυσι παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση κατά 6,9% στα 750 δισ. USD.

Η έκθεση περιλαμβάνει σημεία αισιοδοξίας, καθώς προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη των επενδύσεων στον Τουρισμό και Ταξίδια την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, το WTTC προειδοποιεί ότι για να επιτευχθεί αυτό, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον.

Εκτός από την πολιτική σταθερότητα και ρευστότητα, που θεωρούνται απαραίτητες για τις επενδύσεις, προαπαιτούμενα για την προσέλκυση ξενοδοχειακών επενδύσεων παραμένουν η σαφής, ανοιχτή και συνεπής κυβερνητική δράση και υποστήριξη, τα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα και η ασφάλεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί ευνοϊκοί παράγοντες για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις περιλαμβάνουν τη διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, βασικό παράγοντα για τους επενδυτές, καθώς καθορίζει πόσο εύκολα και επιτυχώς λειτουργεί μια επιχείρηση, τη φυσική υποδομή, τη συνδεσιμότητα με επίγεια και μη μέσα μεταφοράς και το εργατικό δυναμικό.

Η έκθεση ανέλυσε έναν αριθμό δημοφιλών προορισμών που επωφελήθηκαν από την εφαρμογή αυτών των στοιχείων. Για παράδειγμα, η Ολλανδία παρέχει ευνοϊκό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις με λιγότερο περιοριστικούς κανονισμούς και αυστηρούς νόμους για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι υποδομές, η αεροπορική και επίγεια συνδεσιμότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις επενδύσεις, καθώς οι καλά συνδεδεμένοι κόμβοι υποστηρίζουν την ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξη και παρέχουν πρόσβαση σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς που διαθέτουν τουριστικές προοπτικές.

Η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερα συνδεδεμένες χώρες στον κόσμο. Η ανακήρυξη της χώρας ως διοργανώτριας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, έδωσε κίνητρα για επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της προσφοράς δωματίων σε ξενοδοχεία κατά σχεδόν 15%, ξεπερνώντας την υγιή συνολική ανάπτυξη των επενδύσεων κεφαλαίου στον κλάδο Ταξιδίων και Τουρισμού κατά 8,7% το 2017.

Η έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία της επανεκπαίδευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Ηγετική θέση σε αυτόν τον τομέα κατέχει η Πορτογαλία, η οποία επικεντρώθηκε σε στρατηγικές για την αναβάθμιση του κλάδου, όπως το πρόγραμμα Tourism Training Talent (TTT) για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών κατάρτισης στον τουρισμό.

Μερικοί επιπλέον παράγοντες και success stories στην έκθεση είναι η ρευστότητα στις Μαλδίβες, η κρατική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία, η φορολογία στην Κολομβία, ο σχεδιασμός προορισμού και βιωσιμότητας στη Σιγκαπούρη και τη Ρουάντα, η κουλτούρα υπηρεσιών στις Φιλιππίνες και η διευκόλυνση ταξιδιών στην Αρούμπα.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα