WTTC/ ETC/ HOTREC: Ο ευρωπαϊκός τουρισμός χρειάζεται συντονισμένα μέτρα για τον κορωνοϊό

22 Nov 2021, 16:18 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

WTTC/ ETC/ HOTREC: Ο ευρωπαϊκός τουρισμός χρειάζεται συντονισμένα μέτρα για τον κορωνοϊό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα συντονισμένα μέτρα στην Ευρώπη είναι ο μοναδικός εφικτός τρόπος να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό και να διαφυλάξουμε την τουριστική δραστηριότητα, αναφέρουν σε σημερινή, κοινή ανακοίνωσή τους μεγάλοι τουριστικοί φορείς της Ευρώπης, ανάμεσα στους οποίους είναι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, WTTC, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, ETC και ο ο οργανισμός που εκπροσωπεί τα ξενοδοχεία, τα μπαρ, τα καφέ και στα εστιατόρια της Ευρώπης, HOTREC.

Μετά την αρνητική εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρώπη, οι φορείς καλούν τους Θεσμούς και τα Κράτη-μέλη να ευθυγραμμιστούν και να συνεργαστούν επάνω σε κοινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς εν όψει της ερχόμενης εορταστικής σεζόν.

Πιστεύουμε ότι η εκ νέου επιβολή περιορισμών στις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών δεν θα είναι αποτελεσματική λύση στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ECDC, και ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην ήδη εύθραυστη βιομηχανία μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του WTTC, 900.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο ταξιδιών και τουρισμού της ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επανέλθουν αυτό το χειμώνα, ενώ οι κυβερνήσεις στην ΕΕ μπορεί να καταγράψουν μείωση κατά 35 δισ. ευρώ στη συμβολή του κλάδου στις οικονομίες τους πριν το τέλος του 2021 εάν επιβληθούν εκ νέου αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια.

Η Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC κ. Julia Simpson, δήλωσε: «Χρειάζεται επειγόντως να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στα ταξίδια και να μην δημιουργήσουμε περισσότερη αβεβαιότητα. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια σωστά συντονισμένη απάντηση σε ολόκληρη την ΕΕ, την οποία μπορούν να κατανοήσουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ταξιδιώτες.

Τα επίπεδα εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ είναι από τα καλύτερα στον κόσμο με το 65% του πληθυσμού να είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε όλη αυτή την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο φέτος να υποχωρήσει και να αντιστραφεί. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην απασχόληση.

Αν και αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πρωταρχικής σημασίας, προτρέπουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο επέτρεψε με επιτυχία σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα να ταξιδεύουν με ασφάλεια και ελεύθερα».

Ο Πρόεδρος του ETC, κ. Luís Araújo, πρόσθεσε: «Καθώς πλησιάζουν οι ψυχρότεροι μήνες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, καλούμε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη».

Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω αβεβαιότητα ή κατακερματισμό. Με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, το πιστοποιητικό της ΕΕ για τον COVID και τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, τα ασφαλή ταξίδια είναι απολύτως εφικτά. Ενόψει της πολυαναμενόμενης εορταστικής περιόδου, οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται σαφείς και συνεκτικούς κανόνες».

«Ο τομέας μας δεν έχει ξεφύγει ακόμα από την κρίση: πολλές επιχειρήσεις – ειδικά οι ΜμΕ και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις – εξακολουθούν να παλεύουν για την επιβίωση. Η προώθηση μιας συντονισμένης προσέγγισης, βάσει κινδύνου, στους ταξιδιωτικούς κανόνες και περιορισμούς και η παροχή ίσης και έγκαιρης πρόσβασης σε αναμνηστικές δόσεις εμβολίων θα είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη σταθερότητα», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του HOTREC, κ. Marie Audren.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα