Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων: Άμεση μείωση του εισιτηρίου των 50 ευρώ στο καταδυτικό πάρκο Περιστέρας

15 Nov 2021, 12:41 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων: Άμεση μείωση του εισιτηρίου των 50 ευρώ στο καταδυτικό πάρκο Περιστέρας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την έντονη αντίδραση του εκφράζει ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας (ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.), και παράλληλα την απογοήτευση του στην απαράδεκτη κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, επιβάλλοντας εισιτήριο του υπέρογκου ποσού των 50 ευρώ στο πρώτο επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο, στη νησίδα Περιστέρα. Η απόφαση αυτή, αλλά και οποιαδήποτε επιβολή υπερβολικών εισιτηρίων σε πάρκα, υποβρύχια αρχαιολογικά πάρκα, ή ιστορικά υποθαλάσσια μνημεία, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή ολόκληρη την τουριστική ανάπτυξη του κλάδου μας.

Οι υποσχέσεις ετών για τη δημιουργία του Πάρκου της Περιστέρας από το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αναρίθμητες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις για τη δημιουργία και λειτουργία του πέφτουν στον κενό με την επιβολή του αδικαιολόγητα ακριβού εισιτηρίου, αφαιρώντας για μία ακόμα φορά το δικαίωμα των πολιτών  να έχουν πρόσβαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η απόφαση αυτή  πάρθηκε ερήμην της αγοράς. Ουδέποτε ερωτηθήκαμε ή προσκληθήκαμε από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών για το θέμα αυτό.

Η επιβολή εισιτηρίου υπέρογκων ποσών όπως στην Περιστέρα ή σε οποιοδήποτε πάρκο ή ιστορικό ναυάγιο, τονίζει ο Σύνδεσμος, θα έχουν ως αποτέλεσμα:

Α) να γίνεται οικονομικά απαγορευτική η υποβρύχια επίσκεψη στους εν λόγω υποθαλάσσιους χώρους για το ευρύ κοινό

Β) να καταστρέψει οικονομικά τους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών καθώς θα είναι αδύνατη η οργάνωση καταδύσεων σε αυτά τα πάρκα ή ναυάγια λόγω του υπερβολικά υψηλού κόστους για τον τελικό καταναλωτή

Γ) την οδηγήσει σε τουριστική υποβάθμιση την ευρύτερη περιοχή, καθώς οι καταδύσεις συνδέονται άμεσα με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.λπ.

Δ) να αποδυναμωθεί το τουριστικό καταδυτικό προϊόν μας και να οδηγηθούν οι τουρίστες/δύτες  να επιλέξουν άλλους καταδυτικούς προορισμούς, ανταγωνίστριες χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Μάλτα, η Τουρκία κ.α.

Ακόμη και μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να δώσει μία εικόνα των ποσών στα οποία κυμαίνονται τα εισιτήρια και σε αρχαιολογικά υποβρύχια πάρκα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το παράδειγμα του Αρχαιολογικού Πάρκου στη γειτονική Νάπολη της Ιταλίας, στη Μπάια όπου το εισιτήριο στο σε αυτό ανέρχεται στο ποσό των 5,00 ευρώ ανά κατάδυση.

Για τους ανωτέρω λόγους ο Σύνδεσμος ζητεί την άμεση τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 5058/Β/1-11-2021) αφού πρώτα προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και Οργανισμούς της καταδυτικής αγοράς οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν γνώση όχι μόνο για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και για το τι ισχύει στο εξωτερικό. 

Παράλληλα ζητούμε να υπάρξει διάλογος μαζί μας και για οποιαδήποτε σχέδιο έχει η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία της για την επιβολή εισιτηρίου στα σύγχρονα ιστορικά ναυάγια, προκειμένου να αποφύγουμε αντίστοιχες απαράδεκτες ανακοινώσεις.

  • Ο «ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.» (Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας), με πρόεδρο την κυρία Ελένη Σιάτρα και Γενικό Γραμματέα τον κ.Γεράσιμο Μπεριάτο, είναι το Επαγγελματικό Σωματείο που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες της καταδυτικής αγοράς, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 2019 με σκοπό την αντιμετώπιση και επίλυση των διαφόρων επαγγελματικών προβλημάτων που αφορούν στην Ελληνική αυτόνομη κατάδυση, και κάθε υποβρύχια ή θαλάσσια δραστηριότητα που εμπίπτει στα ενδιαφέροντα των μελών μας. Παράλληλα, στους στόχους του είναι η προβολή και ανάπτυξη της αυτόνομης κατάδυσης. Ο κλάδος αποτελείται από 280 καταδυτικά κέντρα, με περισσότερες από 300 βάσεις σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα