Γ. Βερνίκος: Δημοκρατία και ανάπτυξη σε δύσκολους καιρούς

15 Oct 2021, 15:49 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Γ. Βερνίκος: Δημοκρατία και ανάπτυξη σε δύσκολους καιρούς

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Συνέδριο του ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ V – Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;» με τη συμμετοχή κορυφαίων συνομιλητών.

Ο κ. Γιώργος Βερνίκος συμμετείχε στο πάνελ του Συνεδρίου με θέμα «Δημοκρατία και ανάπτυξη σε δύσκολους καιρούς», μαζί με τον Πέτρο Τατσόπουλο και με συντονίστρια την δημοσιογράφο Ελευθερία Κόλλια, τονίζοντας την ανάγκη προσαρμογής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της «κανονικότητας».

Ο Γ. Βερνίκος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην έννοια της κανονικότητας, η οποία δεν είναι κάτι στατικό. Και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Εξαρτάται από το χρόνο, τον τόπο και τις προτεραιότητες της κάθε στιγμής, χωρίς το όραμα της επιστροφής στο παρελθόν. Σήμερα οι περισσότεροι θεωρούμε ότι έχουμε συμφωνήσει για την κανονικότητα για την οποία αγωνιζόμασταν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την ανάγκη για ανάπτυξη, φιλοεπενδυτικό κλίμα, υπηρεσίες του Δημοσίου στην υπηρεσία του πολίτη, εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας του κράτους, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, συμμετοχή στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αντιμετωπίζουμε ωστόσο καινούργιες προκλήσεις, οι οποίες θέτουν σε δοκιμασία την αισιόδοξη άποψη της κανονικότητάς μας. Προκλήσεις όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, οι εντεινόμενες ανισότητες, η κρίση ταυτότητας, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η συνεχώς αυξανόμενη «εισβολή» της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην προσωπική μας ζωή».

Επίσης, επισήμανε ότι η απόκτηση της κανονικότητας συνεπάγεται το ν’ αποδεχτούμε να ζούμε με αβεβαιότητες και το να προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις εξελίξεις. Τόνισε ότι οι μόνες σταθερές και διαχρονικές αξίες είναι η δημοκρατία μας, τα κεκτημένα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάπτυξη που βασίζεται σε ανθρωποκεντρικούς δείκτες ποιότητας ζωής και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Η ποιότητα της δημοκρατίας, όπως ανέφερε, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και από το πόσο συνειδητοί πολίτες είμαστε. Και συνειδητός πολίτης συνεπάγεται αφενός έγκυρη πληροφόρηση και ενεργή συμμετοχή και αφετέρου το δικαίωμα στην αμφισβήτηση. Χωρίς αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους, αλλά και χωρίς οργάνωση και αποτελεσματικότητα, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος η δημοκρατία να καταλήξει στην αυτοαναίρεση της.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία των συναινέσεων, γιατί όλα τα μεγάλα θέματα είναι ανοιχτά και σε διαρκή σύγκρουση. Χωρίς ευρείες συμφωνίες και πλειοψηφικά ρεύματα κοινωνικής συναίνεσης αυξάνεται ο κίνδυνος της διολίσθησης σε αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης.

Όσον αφορά την παρούσα κρίση της πανδημίας, υποστήριξε ότι αξίζει να την αντιμετωπίζουμε και σαν ευκαιρία, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να αναστοχαστούμε για το ποιοι είμαστε και που πάμε, για το ποια είναι η σχέση μας με τη φύση, για το πως

μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε ουσιαστικά την τεχνολογία, για το ποια είναι η σχέση μας με τους συνανθρώπους μας.

Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε την εμπιστοσύνη του στη δύναμη της νεότητας υπογραμμίζοντας ότι: «οι νέοι, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, είναι ενεργοί και ευαίσθητοι στα θέματα του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Έχουν ανάγκη για έντονη επικοινωνία, συμμετοχή, ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η νέα τεχνολογική εποχή και ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα