ICAO: Η ενιαία πιστοποίηση τεστ & εμβολίων μπορεί να απελευθερώσει τα ταξίδια

25 Jan 2021, 15:32 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

ICAO: Η ενιαία πιστοποίηση τεστ & εμβολίων μπορεί να απελευθερώσει τα ταξίδια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα πιο πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση των πρόσφατων κυμάτων διασποράς του κορωνοϊού πλήττουν σημαντικά τα παγκόσμια ταξίδια και τον παγκόσμιο τουρισμό, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας ICAO, Dr. Fang Liu μιλώντας στην 8η Εικονική Συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Κρίσεων στον Τουρισμό του ΠΟΤ (UNWTO). Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διεθνής συσπείρωση στην αποδοχή των αποτελεσμάτων των τεστ και των πιστοποιητικών εμβολιασμού παραμένει βασικός παγκόσμιος στόχος και είναι ο καλύτερος τρόπος για την επανεκκίνηση των παγκόσμιων ταξιδιών και τουρισμού.

Η Dr. Liu τόνισε ότι υπάρχουν λίγες μόνο ενδείξεις βραχυπρόθεσμης ανακούφισης για τις ταξιδιωτικές και τουριστικές αγορές, δεδομένου ότι η προμήθεια των εμβολίων είναι περιορισμένη και υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για τη μετάδοση του ιού από άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Υπογράμμισε δε ότι η ICAO συνεργάζεται με κράτη, οργανισμούς και τη βιομηχανία για την παγκόσμια πρόκληση της διανομής εμβολίων και για την ανάπτυξη περαιτέρω οδηγιών που θα εφαρμόζονται στις τρέχουσες και μελλοντικές πανδημίες.

Η Γενική Γραμματέας της ICAO επέστησε την προσοχή των συναδέλφων της στο πρόσφατα εκδοθέν εγχειρίδιο της ICAO σχετικά με τα Μέτρα Τεστ και Διασυνοριακής Διαχείρισης Κινδύνου, τονίζοντας ότι τα πολυεπίπεδα μέτρα υγείας που περιγράφει πιθανότατα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται από τα κράτη μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. «Μπορεί να απαιτηθεί σωστή πιστοποίηση εμβολίων στο εγγύς μέλλον, αλλά στο μεταξύ η διεθνής αποδοχή των αποτελεσμάτων των τεστ πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα», σημείωσε. «Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συμφωνημένα μέσα για να το κάνουμε αυτό από χώρα σε χώρα, σε αναντίρρητη βάση».

Όταν και όπου απαιτείται, η ICAO συνιστά επίσης να παρέχονται τα αποτελέσματα των τεστ COVID-19 και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με έγκαιρο και αξιόπιστο τρόπο, επιτρέποντας την ταχεία διευκόλυνση των ταξιδιωτών και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισότητα στην πρόσβαση στα ταξίδια.

 «Τέτοιες λύσεις θα πρέπει επίσης να σέβονται το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα, να προσαρμόζονται σε διάφορες υποδομές και συνθήκες και να είναι οικονομικά λογικές για όλους τους ενδιαφερόμενους», υπογράμμισε η Δρ Liu. «Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται διαφορετικές προσεγγίσεις και είναι σημαντικό να εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική διαλειτουργικότητά τους».

Σημείωσε επίσης ότι η ICAO συνεργάζεται με τον ΠΟΥ, την IATA και άλλους φορείς για την τυποποίηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και τεστ, προωθώντας έτσι ενιαία αναγνώριση που οδηγεί σε πιθανή μείωση των μέτρων καραντίνας.

Οι τεχνικές λύσεις τόσο για τον εμβολιασμό όσο και για πιστοποιητικό τεστ θα μπορούσαν να βασιστούν στις προδιαγραφές του ICAO για τις Ορατές Ψηφιακές Σφραγίδες (VDS), όπως έχουν ήδη καθοριστεί στο έγγραφο ICAO 9303 σχετικά με τα Machine Readable Travel Documents (MRTDs), για να διασφαλιστεί η παγκόσμια διαλειτουργικότητα και μια ασφαλής και φιλική στον πελάτη προσέγγιση.

«Τα πιστοποιητικά τεστ που βασίζονται σε VDS θα είναι ασφαλή, αξιόπιστα, προστατεύουν την ιδιωτική ζωή και θα είναι διαλειτουργικά, θα βασίζονται σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και προδιαγραφές και θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες της υπάρχουσας υποδομής», είπε.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα