ΕΛΣΤΑΤ-2021: Κατάρτιση Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού και στατιστικών βραχυχρόνιας διαμονής

31 Dec 2020, 09:30 | ΦΟΡΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

ΕΛΣΤΑΤ-2021: Κατάρτιση Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού και στατιστικών βραχυχρόνιας διαμονής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ενέκρινε το Ετήσιο Στατιστικό Πρόγραμμα 2021, το οποίο περιλαμβάνει τις προγραμματιζόμενες στατιστικές δράσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το εν λόγω έτος.

Στο πλαίσιο των στατιστικών για τον τουρισμό προγραμματίζονται μεταξύ άλλων:

− Μελέτη κατάρτισης Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της ικανοποίησης αιτημάτων χρηστών (Υπουργείο Τουρισμού, Eurostat, ΟΟΣΑ).

− Μελέτη κατάρτισης στατιστικών τουριστικής διαμονής, στο πλαίσιο της Οικονομίας Διαμοιρασμού, με τη χρήση διοικητικών στοιχείων (Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων -ΑΑΔΕ).

Επίσης, θα συνεχιστούν στατιστικές σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων παροχής καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης.

Σκοπός των δημοσιεύσεων αυτών είναι η χαρτογράφηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους Παροχής Καταλυμάτων και Υπηρεσιών Εστίασης. Οι κλάδοι αυτοί τίθενται, διαχρονικά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της βαρύτητας που έχουν στη διαμόρφωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αλλά και της εκτεταμένης διασποράς τους, με σημαντική παρουσία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και σημαντική συμβολή στις αντίστοιχες τοπικές οικονομίες της Ελλάδας, συχνά συσχετιζόμενη με το τουριστικό προϊόν της χώρας. Η παρακολούθηση και διακριτή δημοσίευση της εξέλιξης των μεγεθών των κλάδων αυτών καθίσταται επιτακτική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, που αυτοί υφίστανται λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, για το 2021 σχεδιάζεται η βελτίωση των στατιστικών τουρισμού με τη χρήση διοικητικών στοιχείων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, όπως το Υγειονομικό Πρωτόκολλο κύριων τουριστικών καταλυμάτων (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος) και μη κύριων καταλυμάτων (Υπουργείο Τουρισμού) και αξιοποίηση τους συνδυαστικά με άλλες πηγές δεδομένων (διοικητικά στοιχεία ΦΠΑ και φόρου διαμονής, έρευνες κίνησης τουριστικών καταλυμάτων) και την ανάπτυξη νέας μεθοδολογίας κατάρτισης των στατιστικών πληρότητας τουριστικών καταλυμάτων. Επιπλέον θα γίνει επανασχεδιασμός της Έρευνας Διακοπών.

Εξάλλου, σε ότι αφορά τις οδικές μεταφορές θα διενεργηθούν στατιστικές σχετικά με την κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο, εκφρασμένη σε οχηματοχιλιόμετρα (V-km), για όλα τα μέσα μεταφοράς, κατά τύπο, ηλικία οχήματος, καύσιμο κ.λπ., στο πλαίσιο της στατιστικής έρευνας σχετικά με τα οχηματοχιλιόμετρα (V-km), με έτος αναφοράς το 2019. Πρόκειται για πιλοτική κατάρτιση στατιστικών σε εκπλήρωση της υποχρέωσης ενημέρωσης σχετικής διεθνούς βάσης δεδομένων, ύστερα από συμφωνία μεταξύ Eurostat, International Transport Forum και UNECE. Η διάχυση των εν λόγω στατιστικών προγραμματίζεται να λάβει χώρα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα