ETC: Μέχρι το 2024 η ολική ανάκαμψη του τουρισμού | Εγχώρια και ενδο-ευρωπαϊκά ταξίδια οι πρωταγωνιστές μέχρι το 2022

12 Nov 2020, 10:58 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

ETC: Μέχρι το 2024 η ολική ανάκαμψη του τουρισμού | Εγχώρια και ενδο-ευρωπαϊκά ταξίδια οι πρωταγωνιστές μέχρι το 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο εσωτερικός τουρισμός και τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού την επόμενη διετία, καθώς εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν την υψηλότερη αύξηση και μέχρι το 2022 θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019. Τα ευρωπαϊκά ταξίδια μικρών αποστάσεων αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως έως το 2023, ενώ τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ της πανδημίας έως το 2024.

Αυτές είναι οι βασικές εκτιμήσεις της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), με τίτλο "Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις & Προοπτικές", που εξετάζει τις εξελίξεις το τρίτο τρίμηνο του 2020 και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η έκθεση αυτή καταγράφει και αναλύει τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουριστικό τομέα καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, ανά τρίμηνο.

Μια άλλη διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι η πανδημία Covid-19 επηρεάζει τις επιλογές προορισμού σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η καλοκαιρινή σεζόν έδειξε σημαντική αύξηση αυτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε αγροτικές και παράκτιες περιοχές, σαφώς ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για μετάδοση του κορωνοϊού σε επισκέψεις σε αστικές περιοχές, καθώς η υψηλή πυκνότητα κόσμου δυσκολεύει τις κοινωνικές αποστάσεις.

Προφανώς, αυτή η τάση στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις ενδέχεται να μετριάσει και το ζήτημα του υπερ-τουρισμού στο άμεσο μέλλον, επιτρέποντας στους προορισμούς να ενισχύσουν τη βιώσιμη τουριστική ζήτηση. Το αυξημένο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για δευτερεύοντες προορισμούς θα ανακουφίσει, όπως τονίζεται, μερικά δημοφιλή τουριστικά hotspots που τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ζήτηση ταξιδιού και θα βοηθήσει στην επέκταση των οικονομικών ωφελειών του τουρισμού και σε λιγότερο μέχρι τώρα δημοφιλείς προορισμούς των χωρών.

Πώς κινήθηκαν οι αφίξεις στο 8μηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, τη μεγαλύτερη πτώση αφίξεων στην Ευρώπη στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου είχαν η Κύπρος και το Μαυροβούνιο με απώλειες, σε σύγκριση με το περυσινό 8μηνο, 85% και 84% αντίστοιχα.

Ακολουθούν η Ρουμανία που είχε απώλειες 80%, η Τουρκία 77%, η Πορτογαλία και η Σερβία (και οι δύο από 74%) και η Ισλανδία με την Μάλτα (και οι δύο από -71%).

 Αντιθέτως, η Αυστρία φαίνεται να επωφελήθηκε από τα χειμερινά ταξίδια πριν από το Covid-19 στις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα οι απώλειες έως τον Σεπτέμβριο να είναι μόλις 44%. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι η χώρα ήταν από τις πρώτες που μείωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Αυτό υπογραμμίζει την περαιτέρω ανάγκη συνεργασίας των κρατών μελών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η διαφορετική πολιτική στους περιορισμούς μειώνει τη ζήτηση για ταξίδια και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μια πρόσφατη έρευνα της IATA, όπως τονίζεται στην έκθεση, δείχνει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι τόσο αποτρεπτικοί όσο και ο ορατός κίνδυνος μόλυνσης του ίδιου του ιού σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Οι κοινές λύσεις και τα τεστ και ο περιορισμός της καραντίνας, όπως επισημαίνεται, θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουρισμού.

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα