WTTC: Χάνονται 197 εκατ. θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο τουρισμό- Ναι στα τεστ και τη μάσκα, όχι στην καραντίνα

04 Aug 2020, 21:00 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

WTTC: Χάνονται 197 εκατ. θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο τουρισμό- Ναι στα τεστ και τη μάσκα, όχι στην καραντίνα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σχεδόν τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο - και 197 εκατομμύρια παγκοσμίως- στον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού φαίνεται ότι χάνονται φέτος λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο που είχε εκτιμηθεί προ διμήνου, με την παρδοχή ότι θα παραμείνουν σε ισχύ τα εμπόδια στα παγκόσμια ταξίδια, όπως τα μέτρα καραντίνας και οι γενικοί περιορισμοί. Αν και πολλές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις αποσύρθηκαν, πολλές άλλες παραμένουν, όπως τονίζει το WTTC, ενώ ενδέχεται να επανέλθουν νέοι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας σε πολλές χώρες.

Η σύγχυση που προκαλούν τα διαφορετικά μέτρα ελέγχων για κρούσματα COVID-19, εξάλλου, απέτρεψε πολύ κόσμο να ταξιδέψει ή να κάνει κράτηση για θερινές διακοπές φέτος.

Η αλλαγή στις ταξιδιωτικές συστάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για ταξίδια στην Ισπανία επιβάλλοντας εκ νέου περίοδο καραντίνας 14 ημερών για άτομα που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως τονίζει το WTTC, προκάλεσε χάος, επιρρίπτοντας ευθύνες στη βρετανική κυβέρνηση για τη γενική απαγόρευση των ταξιδιών στην Ισπανία, αν και περιοχές, όπως η Ανδαλουσία, οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριοι Νήσοι, έχουν χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γι αυτό το WTTC εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει 186 δισ.δολάρια από τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, ποσό που αντιστοιχεί με πτώση κατά 73% σε σύγκριση με το 2019.

Η Gloria Guevara, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε ότι "είναι θλιβερό να βλέπουμε τους χειρότερους φόβους μας για το Ηνωμένο Βασίλειο και τον παγκόσμιο τομέα ταξιδιών και τουρισμού να γίνονται πραγματικότητα. Οι θέσεις εργασίας και τα μεροκάματα εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται σε ολόκληρο τον τομέα εξαφανίζονται μέρα με τη μέρα, παρά την προειδοποίησή μας, ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί". Σύμφωνα με την ίδια, αυτό οφείλεται σε μια διεθνή αποτυχία εφαρμογής του κατάλληλου συντονισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Έστω και την ύστατη ώρα, η κυρία Gloria Guevara εισηγείται, σε συνεργασία όλων, να αντικατασταθούν οι αναποτελεσματικές καραντίνες με ολοκληρωμένα ταχεία τεστ, με ένα παγκοσμίως αποδεκτό πρότυπο ανίχνευσης επαφών και εκτεταμένη χρήση μάσκας προσώπου. Η χρήση της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τη μαζική υιοθέτηση της μάσκας προσώπου, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ταξιδιώτη, τονίζει.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους και να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για να αναβιώσουν τα ταξίδια και τον τουρισμό, ώστε να μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι μια πολύ πιο οικονομική, αποδοτική και αποτελεσματική επιλογή που θα ανακουφίσει τις τρομερές οικονομικές επιπτώσεις της μαζικής ανεργίας. 

Το WTTC είχε συστήσει εγκαίρως στις κυβερνήσεις να αντικαταστήσουν τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και την καραντίνα των 14 ημερών με αεροπορικές γέφυρες για την τόνωση του τουρισμού, την υιοθέτηση παγκόσμιων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας και την εφαρμογή τεστ ανίχνευσης, επιτρέποντας στον κόσμο να ταξιδεύει υπέυθυνα

Τι δείχνει δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 13-23 Ιουλίου από το ινστιτούτο YouGov, τουλάχιστον οι μισοί Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι τουρίστες θα προτιμούσαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους παρά να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους, να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους ή να φορούν μάσκα σε ανοιχτούς χώρους.

Ειδικότερα, η καραντίνα δυο εβδομάδων μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές, ωθεί πάνω από το 80% των Δανών, των Σουηδών και των Γερμανών σε ακύρωση των διακοπών και το 70% των Βρετανών. Στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65%.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα