Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων: Βλαπτική για τα καταλύματα η ΣΣΕ της ΣΕΤΚΕ

12 Jun 2019, 12:43 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων: Βλαπτική για τα καταλύματα η ΣΣΕ της ΣΕΤΚΕ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα τουριστικά καταλύματα, που υπέγραψε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), είναι βλαπτική για τα καταλύματα, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων "ΚΥΚΛΟΣ", απαντώντας σε ανακοίνωση της ΣΕΤΚΕ.

 Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, το προεδρείο της ΣΕΤΚΕ αναφέρει ότι μέχρι την μέρα που υπέγραψε τη ΣΣΕ, οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια) εντάσσονταν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΞ και όχι στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ιχύει το αντίθετο, λέει η Ομοσπονδία, δηλαδή οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια) εντάσσονταν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (κατώτατο μισθό) και όχι στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΞ.

Και καταθέτει τις ακόλουθες αποδείξεις για να αποδειχθεί η αλήεθια:

Πρώτο αποδεικτικό στοιχείο: Η Διαιτητική Απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας (ΤΡΙΜ. 6/2018 που εκδόθηκε στις 14/9/2018, με Αρ.Πρωτ.Μ-Δ:387) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικό καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα)», η οποία στη παράγραφο Β.11 αναφέρει ότι έλαβε υπόψη το δεδομένο ότι οι συλλογικές σχέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικό καταλύματα, δεν ρυθμίζονται από την από 27.3.2018 ΣΣΕ της ΠΟΞ «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας».

Δεύτερο αποδεικτικό στοιχείο: Η επιστολή του ΣΕΠΕ (ΕΞ-235389-2019/25050 της 31-5-19) όπου στην προτελευταία παράγραφο διευκρινίζει ότι όσοι επιχειρηματίες μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων δεν ήταν μέλη της ΣΕΤΚΕ έπρεπε να εφαρμόζουν υποχρεωτικά τις οδηγίες για τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, αποδεικνύεται ότι η ΣΣΕ της ΣΕΤΚΕ επέφερε βλαπτική μεταβολή για τα καταλύματα - μέλη της.

Επιπλέον η από 10/5/19 υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της ΣΣΕ στο 100% των καταλυμάτων, που έγινε από την Υπουργό Εργασίας με μια αμφισβητούμενης αξιοπιστίας διαδικασία, επιβαρύνει πλέον όλα τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της Ελλάδας.

Η μέθοδος μετατροπής διαφόρων ΣΣΕ σε "πανελλαδικά υποχρεωτικές", σίγουρα χρήζει ελέγχου από αρμόδια ανεξάρτητη και πιθανότατα εισαγγελική αρχή, τονίζει.

 

 

 

 

 
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα