Κρίτων Πιπέρας | Περιμένουμε με αγωνία τα πρωτόκολλα για τις ξεναγήσεις- Ταφόπλακα του περιηγητικού τουρισμού τα περυσινά

27 Apr 2021, 10:17 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

TornosNews.gr

Κρίτων Πιπέρας | Περιμένουμε με αγωνία τα πρωτόκολλα για τις ξεναγήσεις- Ταφόπλακα του περιηγητικού τουρισμού τα περυσινά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος  του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

Ανοίγει ο τουρισμός τον Μάιο. Αλλά πώς; Τελειώνει ο Απρίλιος και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν για τούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία σε σχέση με τον περιηγητικό τουρισμό.

Ένα τεράστιο κομμάτι του τουρισμού βρίσκεται στον αέρα. Τουριστικοί πράκτορες και γραφεία, ξεναγοί και τουριστικοί οδηγοί, βλέπουν μπροστά τους ένα αβέβαιο, άγνωστο μέλλον ακόμα μια χρονιά. Μετά από 16 μήνες ανεργίας, οι διπλωματούχοι ξεναγοί, κάτω πια από τα όρια της φτώχειας, βλέπουν με τρόμο όχι μόνο τη συνέχιση της ανεργίας και της ανέχειας, αλλά και την αδιαφορία του κράτους για τον κλάδο τους.

Αυτή τη στιγμή, έχουν ανοίξει μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι, όχι τα μουσεία. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να επισκεφτεί για παράδειγμα την Ακρόπολη με την οικογένειά του ή 5-6 φίλους. Όλα καλά. Αν θελήσουν όμως να έχουν μαζί τους έναν επαγγελματία ξεναγό μαζί τους , τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες) απαγορεύεται. Ένας ξεναγός επιτρέπεται να ξεναγήσει μόνο μέχρι δύο άτομα (ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν φορητά μικρόφωνα, αυτό δεν αλλάζει).

Περιμένουμε λοιπόν, με μεγάλη αγωνία την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτόκολλων. Και μέχρι να γίνει αυτό, δεν μπορεί να προγραμματιστεί καμιά ομαδική ξενάγηση για κανέναν αρχαιολογικό χώρο, κανένα τουριστικό γραφείο δεν μπορεί να προωθήσει και να πουλήσει κανένα πρόγραμμα περιηγητικού τουρισμού, καμιά οργανωμένη εκδρομή με ξεναγό ακόμα και για ένα μονοήμερο πρόγραμμα για παράδειγμα, για Δελφούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις, κανείς δεν έχει ενημερωθεί ακόμα και αν ένα τουριστικό λεωφορείο μπορεί να πάει από Αθήνα στην Αρχαία Κόρινθο και στις Μυκήνες.

Το υπουργείο Τουρισμού ανέφερε ότι θα ισχύσουν τα ίδια πρωτόκολλα που ίσχυσαν και το 2020, που αποτέλεσαν την ταφόπλακα του περιηγητικού τουρισμού, γιατί ήταν ανεδαφικά μη ρεαλιστικά και ανεφάρμοστα. Και εξηγούμαι: Το 2020 ένα τουριστικό λεωφορείο 50 θέσεων, επιτρεπόταν να έχει πληρότητα στο 65%, δηλαδή περίπου 35 άτομα. Μια εκδρομή στους Δελφούς θα μπορούσε επομένως να έχει μέχρι 35 άτομα. Φτάνοντας όμως στους Δελφούς, θα διαπίστωναν ότι επιτρέπεται η είσοδος σε γκρουπ στον αρχαιολογικό χώρο μόνο μέχρι 15 άτομα, ενώ για το μουσείο, ο αριθμός κατέβαινε στους 8! (Πάντα τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, αποστάσεις, μάσκες και φορητά μικρόφωνα).

Σε άλλους χώρους ο αριθμός αυτός είτε αυξανόταν είτε μειωνόταν, διότι δεν υπήρξαν κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα! Αυτό , με απλά μαθηματικά, σήμαινε ότι για να βγει ένα πρόγραμμα, θα έπρεπε ένα γκρουπ 35 ατόμων να σπάσει στα 2 τουλάχιστον για τον αρχαιολογικό χώρο, και στα 4 τουλάχιστον για το μουσείο. Δηλαδή θα έπρεπε, για να γίνει η επίσκεψη, το τουριστικό γραφείο να έχει 4 (!) ξεναγούς, πράγμα ασύμφορο οικονομικά.

Μαντέψτε ποιος είναι ο πρώτος που βγαίνει από την εξίσωση ενός προγράμματος επίσκεψης. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που ο περιηγητικός τουρισμός δεν μπόρεσε να λειτουργήσει το 2020. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που οι διπλωματούχοι ξεναγοί έμειναν άνεργοι. Αν αυτός είναι ο σχεδιασμός και για το 2021 για τον περιηγητικό τουρισμό, τότε πολύ απλά σημαίνει πως λοιμωξιολόγοι, υπουργείο υγείας, υπουργείο πολιτικής προστασίας και υπουργείο τουρισμού, θα ευθύνονται για την εξόντωση ενός κλάδου, αυτού των διπλωματούχων ξεναγών, και τον θάνατο του περιηγητικού τουρισμού στην Ελλάδα, που συνεπάγεται μαρασμό τουριστικής εστίασης, ξενοδοχείων, θρησκευτικού τουρισμού, γαστρονομικού και πολλών άλλων τομέων που εξαρτώνται απο την περιήγηση.

Εδώ να αναφέρω ακόμα μια φορά, ότι οι διπλωματούχοι ξεναγοί αφέθηκαν χωρίς ουσιαστική οικονομική υποστήριξη το 2020 με την ανεργία στο 100%, μια που λάβαμε συνολικά, για 'ολο το 2020 το ποσό των 1.800 ευρώ, χάνουμε τα ένσημα μιας ολόκληρης χρονιάς και την δυνατότητα να ενταχθούμε στον ΟΑΕΔ για το 2021, μια που όλες οι εκκλήσεις μας να ενισχυθούμε οικονομικά για τους 12 μήνες του 20, έχουν πέσει στο κενό, σε ώτα μη ακουόντων. Για το 2021, μας έδωσε το υπουργείο Εργασίας το επίδομα των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ο υπουργός κύριος Χατζηδάκης ανακοίνωσε και επίδομα για τον Μάρτιο, το οποίο μέχρι το τέλος Απριλίου ακόμα δεν έχει δοθεί.

Εύχομαι εδώ, σε όλους όσους παίζουν με την ζωή μας και την απελπισία μας καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, γιατί εμείς θα ανεβαίνουμε ακόμα τον Γολγοθά χωρίς ελπίδα Ανάστασης... Οι διπλωματούχοι ξεναγοί, έχουν ζητήσει εδώ και εβδομάδες συναντήσεις με όλους αυτούς τους φορείς για να εξηγήσουμε τη θέση μας και τις ανησυχίες του περιηγητικού τουρισμού, και μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμιά κίνηση από κανέναν. Λυπάμαι που οι διπλωματούχοι ξεναγοί αντιμετωπίζουν 16 μήνες τώρα αυτή την αναλγησία του κράτους απέναντι σε πολίτες αυτής της χώρας. Απέναντι σε σκληρά εργαζόμενους και φορολογούμενους πολίτες. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα