Ελβετία: Προς απαγόρευση οι ρήτρες χαμηλότερης τιμής που ζητούν οι πλατφόρμες κρατήσεων από τα ξενοδοχεία

12 Nov 2020, 17:21 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ελβετία: Προς απαγόρευση οι ρήτρες χαμηλότερης τιμής που ζητούν οι πλατφόρμες κρατήσεων από τα ξενοδοχεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την απαγόρευση απαίτησης της χαμηλότερης τιμής δωματίων από τις πλατφόρμες κρατήσεων, ζητεί το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας, με αίτημα να ενσωματωθεί η ρύθμιση αυτή στη νομοθεσία κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το αίτημα της Ελβετίας, οι πλατφόρμες κρατήσεων δεν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απαιτούν από τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία τη χαμηλότερη τιμή, γιατί το αντίθετο συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αντίστοιχη νομική υπόθεση κατά της Booking.com βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Ελβετικό Συμβούλιο, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στα ξενοδοχεία να ανταγωνίζονται επί ίσους όρους στις τιμές. Μέχρι στιγμής, το σχεδόν μονοπώλιο της Booking, εμμέσως καθορίζει τις τιμές στις οποίες οι ξενοδόχοι της χώρας μπορούν να διαθέτουν τα δωμάτιά τους.

Η σχετική αλλαγή στη νομοθεσία κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού στην Ελβετία θα πρέπει να αναφέρει ρητά ότι «οι πάροχοι φιλοξενίας είναι ελεύθεροι να θέτουν τις τιμές τους. Η απαγόρευση τους δίνει τη δυνατότητα να προωθούν τις απευθείας πωλήσεις μέσω των δικών τους ιστοσελίδων και έτσι να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Με τις στενές ρήτρες ισοτιμίας τιμών, τα ξενοδοχεία δεσμεύονται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων ότι δεν θα προσφέρουν χαμηλότερη τιμή στις δικές τους ιστοσελίδες από εκείνη που αναγράφεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Με τις ευρείες ρήτρες ισοτιμίας τιμών, το ξενοδοχείο δεν επιτρέπεται να προσφέρει χαμηλότερες τιμές σε οποιοδήποτε άλλο κανάλι πωλήσεων από την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των email, του τηλεφώνου ή οποιουδήποτε άλλου πόρταλ.

Στη Γερμανία, μέχρι στιγμής έχει απαγορευθεί η ευρεία ρήτρα ισοτιμίας ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται υπόθεση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο όσον αφορά τη στενή ρήτρα ισοτιμίας εναντίον της Booking.com. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επίσης τρόπους για την αντιμετώπιση των επιθετικών πολιτικών των πλατφορμών προκειμένου να αποκατασταθεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός μεταξύ των ξενοδοχείων. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα