Γερμανία: Μπορούν οι χρεώσεις ταξιδιωτικών συμβουλών να σώσουν τα τ. γραφεία από την κρίση ρευστότητας;

02 Sep 2020, 13:43 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Γερμανία: Μπορούν οι χρεώσεις ταξιδιωτικών συμβουλών να σώσουν τα τ. γραφεία από την κρίση ρευστότητας;

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι χρεώσεις ταξιδιωτικών συμβουλών προτάθηκαν, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του fvw, ως πιθανή λύση για την αποκατάσταση της ρευστότητας των τουριστικών γραφείων, η οποία δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από τις ακυρώσεις και την απουσία νέων κρατήσεων λόγω κορωνοϊού.

Ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων για χώρες του εξωτερικού, όπως για την ενδοχώρα της Ισπανίας και τις Βαλεαρίδες, τα Γερμανικά τουριστικά γραφεία χάνουν τις προμήθειες, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε "οικονομική ασφυξία".

Συγκεκριμένα, την πρόταση χρεώσεων ταξιδιωτικών συμβουλών εισηγήθηκε ο επικεφαλής πωλήσεων της Schauinsland-Reisen, Detlef Schroer, ως πιθανό τρόπο μερικής αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία και η συζήτηση επικεντρώθηκε στην σχέση μεταξύ των οργανωτών ταξιδίων και των πωλήσεων. 

Ο κ.  Schroer επικαλέστηκε την περίπτωση της Ελβετίας και την Αυστρίας, όπου τα τουριστικά γραφεία έχουν εδώ και χρόνια εισάγει τέτοιες χρεώσεις, προτείνοντας να υιοθετηθεί το ίδιο μοντέλο και στη Γερμανία.

Την αντίθετη άποψη εξέφρασε ο συνεργάτης της City Travel Agency και συνιδρυτής του Brain initiative, Udo Hell, θεωρώντας τις χρεώσεις αυτές επικίνδυνες καθώς όπως ανέφερε, τα τουριστικά γραφεία τις δικαιούνται μόνο εάν έχουν εκτελέσει τις υπηρεσίες τους και εάν εφαρμοστούν υπάρχει ο κίνδυνος οι οργανωτές ταξιδίων να περιορίσουν τις προμήθειες. Υποστήριξε οτι οι ίδιοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να καλύψουν το κόστος αυτό, σε μια εποχή κρίσης.

Ο κ. Hell στήριξε την προσέγγιση του καθηγητή Ernst Führich, ο οποίος πρόσφατα πρότεινε την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου σε περιόδους πανδημιών ώστε σε περίπτώσεις ακυρώσεων ο ταξιδιώτης να πρέπει να καταβάλλει μέρος των οικονομικών επιβαρύνσεων. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να γίνουν αυτές οι τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τα πακέτα διακοπών, υπογράμμισε ο κ. Hell.

Προβληματικές χαρακτήρισε τις χρεώσεις ταξιδιωτικών συμβουλών και ο επικεφαλής του Bentour Reisen, Deniz Ugur, επειδή μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών επιλέγουν διακοπές βάσει κόστους. Τάχθηκε κατά της καθιέρωσης σταθερών χρεώσεων και πρότεινε την ενσωμάτωσή τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα