Ιταλία: ΦΠΑ εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει η Booking.com

25 Jul 2019, 13:56 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

TornosNews.gr

Ιταλία: ΦΠΑ εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει η Booking.com

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να κληθεί να καταβάλει η Booking.com στην Ιταλία για ΦΠΑ από ενοικιάσεις ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών την περίοδο από το 2013 έως 2018.

Το ποσό αφορά ενοικιάσεις που διαφημίζονται στις σελίδες της από ιδιώτες και όχι επαγγελματίες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων καθώς αυτοί ήδη καταβάλλουν φόρους.

Η έλλειψη αυτόματου συστήματος πληρωμής ΦΠΑ σημαίνει ότι ο φόρος συχνά δεν καταβάλλεται, αναφέρουν στην Financial Times ειδικοί που βρίσκονται κοντά στη διερεύνηση του ζητήματος.

Οι ενάγοντες στην Ιταλία θεωρούν τα 150 εκατ. ευρώ ως συντηρητική εκτίμηση του ποσού ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από την πλατφόρμα μέσα στην τελευταία εξαετία, και βασίστηκε σε ανάλυση των εσόδων της εταιρίας στην Ιταλία και σε συνεντεύξεις της αστυνομίας με άτομα που χρησμοποιούν την πλατφόρμα.

Πέρυσι, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν από ομολόγους τους στην Ολλανδία που είναι η έδρα της Booking.com, αποδείξεις για το ζήτημα μέσω Ευρωπαϊκής εντολής έρευνας, όμως οι αρχές της Ολλανδίας αρνήθηκαν να συνεχίσουν την υπόθεση.

Τώρα, οι ιταλικές αρχές θα υποβάλλουν ανανεωμένη εντολή έρευνας, ενώ η Booking.com δηλώνει άγνοια για οποιοδήποτε ζήτημα με τις ιταλικές αρχές, επισημαίνονατς ότι η προμήθεια που χρεώσει στους συνεργάτες της, ακόμα και στους ιδιώτες, υπόκειται σε ΦΠΑ και είναι δική τους ευθύνη να το δηλώνουν στις κυβερνήσεις στην ΕΕ.

Η Airbnb συλλέγει τους φόρους εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα