Booking.com: Δικαίωση στη Γερμανία για τις ρήτρες χαμηλότερης τιμής από τα ξενοδοχεία

04 Jun 2019, 13:14 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Booking.com: Δικαίωση στη Γερμανία για τις ρήτρες χαμηλότερης τιμής από τα ξενοδοχεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Δικαιώνεται η Booking.com από το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ στη χρόνια απαίτησή της να της δίνονται οι χαμηλότερες τιμές δωματίου από τα ξενοδοχεία, ή οι κατώτατες που προσφέρονται στις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων. 

Η μεγάλη πλατφόρμα κρατήσεων διαμονής είχε συναντήσει αναχώματα στη διεκδίκησή της για τις καλύτερες τιμές δωμάτιων από τη γερμανική αρχή ανταγωνισμού (Bundeskartellamt) το 2013 και το 2015, ενώ μετά την πρόσφατη προσφυγή της στο δικαστήριο του Ντίσελντορφ, το αίτημά της φαίνεται οτι δικαιώθηκε.

Η Ένωση Ξενοδόχων Γερμανίας (ΙΗΑ) εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη δικαστική απόφαση η οποία, οπως επισημαίνει, έρχεται μετά από αδιέξοδες προφορικές συνομιλίες.

Εάν η απόφαση του δικαστηρίου ευοδοθεί, τα ξενοδοχεία, ως εξαρτώμενοι πάροχοι από τα συμβόλαια, θα είναι ευάλωτα στο μέλλον σε μεγαλύτερες ή μικρότερες προκλήσεις των γιγάντων της αγοράς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Otto Lindner.

Το δικαστήριο στήριξε την απόφασή του στο πρόβλημα των ανεξάρτητων ξενοδοχείων που ανέφερε η Booking.com και την απείθεια συνεργατών ξενοδόχων στα κανάλια της. Επομένως, χρειάζονται αυστηρές ρήτρες τιμών που θα διασφαλίζουν την «επένδυση» στη λειτουργία της πλατφόρμας, ισχυρίστηκε η Booking.com, επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι χρήστες που επιθυμούν να κάνουν κράτηση στην πλατφόρμα να αποφασίζουν τελικά να προβαίνουν σε κράτηση από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου. 

Σύμφωνα με την IHA, αυτός είναι ένας ισχυρισμός καθαρά για την προστασία της πλατφόρμας, καθώς ούτε το 1% των χρηστών που ξεκινούν αναζήτηση ξενοδοχείου στη Booking.com δε καταφεύγει σε κράτηση στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.

Η Ένωση υποστηρίζει οτι η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει λογική, ιδιαίτερα εφόσον σε περιπτώσεις άλλων πλατφορμών όπως η HRS και η Expedia, έχει απαγορευθεί δια νόμου η χρήση ρητρών. 

Η IHA ευελπιστεί οτι η αρχή ανταγωνισμού της Γερμανίας, η οποία είχε απαγορεύσει τις ρήτρες, πλέον θα προσφύγει κατά της απόφασης στο Ομοσποδιακό Δικαστήριο. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα