Michael Buller: Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα τουριστικά πακέτα θα ανεβάσει τις τιμές, λένε τα online τουριστικά γραφεία

04 Jun 2015, 12:47 | ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

TornosNews.gr

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα τουριστικά πακέτα θα ανεβάσει τις τιμές, λένε τα online τουριστικά γραφεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H εφαρμογή της τροποποιημένης οδηγίας της Ευρώπης για τα ταξιδιωτικά πακέτα αναψυχής (European Travel Directive) μπορεί να αυξήσει τις τιμές διακοπών για τους καταναλωτές, προειδοποιούν μεγάλα online τουριστικά γραφεία της Γερμανίας.

Μετά την τροποποίηση της παλαιάς οδηγίας που ίσχυε από το 1990, προβλέπεται ότι οι κρατήσεις που γίνονται σε ένα website (π.χ. σε ένα website αεροπορικών εισιτηρίων) στη διάρκεια των οποίων ο πελάτης παραπέμπεται σε άλλο website (π.χ. ξενοδοχείου ή ενοικίασης αυτοκινήτων), θα θεωρούνται στο εξής ως ένα ενιαίο τουριστικό πακέτο. Η οδηγία τελεί προς έγκριση του ευρωκοινοβουλίου και των 28 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, τα οποία θα πρέπει να εντάξουν την οδηγία στο νομοθετικό τους πλαίσιο εντός των επόμενων 2 ετών. 

Ωστόσο η Ένωση Διαδικτυακών Πωλήσεων Διακοπών της Γερμανίας (Verband Internet Reisevertrieb – VIR) προειδοποιεί ότι η τρέχουσα εκδοχή του σχεδίου της οδηγίας, αφήνει μεγάλα περιθώρια παρερμηνείας.

Μέχρι σήμερα, ένας τουρ οπερέιτορ προσδιοριζόταν ως μια εταιρία που κάνει πωλήσεις ταξιδιωτικών προϊόντων ή υπηρεσιών που ανήκουν τουλάχιστον σε 2 διαφορετικές κατηγορίες έναντι μιας τελικής τιμής. Σύμφωνα με την Ένωση, στο μέλλον, ένα διαδικτυακό πόρταλ ή ένα παραδοσιακός τουριστικός πράκτορας θα μπορεί να είναι αξιόπιστος αν κάνει πωλήσεις δύο προϊόντων σε δύο διαφορετικά στάδια κράτησης.

Ο πρόεδρος της Ένωση, Michael Buller, μιλώντας στο fvw εξέφρασε την ανησυχία του ότι με τους νέους κανονισμούς, η αγορά δεν θα γίνει απλώς πιο συγκεχυμένη αλλά θα ακριβύνει. «Οι πάροχοι θα χρειάζεται να μετακυλισουν στα κόστη την επιπλέον ασφάλεια των πελατών τους αν δεν επιθυμούν ή δε μπορούν να μειώσουν τα περιθώρια της εταιρίας», είπε. «Μέχρι στιγμής, από την άποψη των καταναλωτών φαίνεται σαν να συνεπάγεται λιγότερη προσφορά υπηρεσιών, υψηλότερες τιμές και μεγαλύτερη σύγχυση».

Η Ένωση έχει ήδη προειδοποιήσει ότι χρειάζεται να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα. O ορισμός των κρατήσεων «click through» αφήνει αδιευκρίνιστο το τι τύπου διαδικτυακές κρατήσεις καλύπτονται και ποιες εξαιρούνται.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα