Οι ταξιδιώτες πληρώνουν αδρά τις αλλαγές κράτησης – Ακριβότερα έως και 100% τα πακέτα το 2021

16 Jun 2020, 12:34 | TOUR OPERATORS

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Οι ταξιδιώτες πληρώνουν αδρά τις αλλαγές κράτησης – Ακριβότερα έως και 100% τα πακέτα το 2021

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ταξιδιώτες που πείστηκαν από την TUI και τη Jet2holidays να δεχθούν βάουτσερ παρά μετρητά για τις ακυρωμένες διακοπές τους, συναντούν τεράστιες αυξήσεις τιμών στην προσπάθειά τους να κάνουν νέα κράτηση το 2021, σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση της Βρετανίας, Which?

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οικογένειες που προσπαθούν να μεταθέσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους από το 2020 στο 2021, χρεώνονται σχεδόν τα… διπλάσια απ όσα είχαν πληρώσει για τις εφετινές αντίστοιχες διακοπές τους.

Η TUI διαφημίζει επιπλέον 20% στο ποσό του βάουτσερ εάν οι καταναλωτές το δεχθούν και δεν ζητήσουν επιστροφή χρημάτων, ενώ η Jet2holidays προσφέρει έκπτωση έως 100 δολάρια σε νέες κρατήσεις.

Ωστόσο για πολλούς καταναλωτές οι αυξήσεις τιμών υπερισχύουν σε μεγάλο βαθμό το κίνητρο για εκ νέου κράτηση.

Σε μία από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις, η Which? εντόπισε ταξιδιώτη ο οποίος ενώ είχε καταβάλλει 1.158 λίρες για διακοπές στη Μινόρκα, με αναχώρηση στις 30 Μαϊου του 2020, χρειάζεται πλέον να καταβάλλει 2.467 λίρες ώστε να αλλάξει κράτηση για το ίδιο πακέτο και να αναχωρήσει στις 30 Μαϊου του 2021.

Η TUI απαντά ότι, σε αντίθεση με φέτος, η 30η Μαϊου του 2021 συμπίπτει με την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου των σχολείων, καθιστώντας την εποχή αυτή ακριβότερη για ταξίδια. Ωστόσο, ο ταξιδιώτης αναφέρει ότι εάν μετέφερε τις διακοπές της στις 4 Ιουνίου του 2021, μετά το εξάμηνο, θα χρειαζόταν να καταβάλλει και πάλι 2.212 λίρες, δηλαδή ποσό αυξημένο κατά 91% σε σχέση με το αρχικό.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, όπως ανέφερε η TUI στην Which?, είναι ότι το πακέτο διακοπών του ταξιδιώτη είχε γινει ακριβότερο λόγω του ότι στην αλλαγή κράτησης δεν ισχύουν τυχόν προσφορές που ίσχυαν στην αρχική.

Η Which? διαπίστωσε επιπλέον ότι πελάτες της TUI που δέχθηκαν βάουτσερ, κατέληξαν να καταβάλλουν αυξημένα ποσά λόγω καθυστερήσεων στην παραλαβή των εγγράφων τους. Ταξιδιώτης που έκανε διακοπές με την TUI την τελευταία 20ετία, είδε την τιμή του οικογενειακού πακέτου στη Λανθαρότε να ανεβαίνει την ώρα που περίμενε να λάβει το βάουτσερ για να αλλάξει κράτηση. Τελικά, ο ταξιδιώτης πλήρωσε 1.050 λίρες επιπλέον, δηλαδή 42% επάνω από την αρχική τιμή.

TUI: Πολλές παράμετροι διαμορφώνουν την τιμή του πακέτου

H TUI απάντησε λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι που συνυπολογίζονται όταν διαμορφώνεται η τιμή ενός πακέτου και αυτές συμβάλλουν στις αυξήσεις από χρονιά σε χρονιά ή ακόμα και μέσα στην ίδια χρονιά. Για το λόγο αυτό, ο τουρ οπερέιτορ συμβουλεύει τους πελάτες του να αξιοποιούν την πίστωση χρημάτων τους για να κάνουν εκ νέου κράτηση το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, η TUI προσφέρει στους πελάτες της με υπάρχουσα κράτηση για μελλοντικές διακοπές τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγή κράτηση χωρίς χρέωση. Όμως όταν ταξιδιώτης άλλαξε τις οικογενειακές διακοπές από τον Ιούνιο του 2020 στο Μάιο του 2021, ο τουρ οπερέιτορ του χρέωσε 165 λίρες περισσότερα ανά άτομο σε σχέση με την τιμή που ανάγραφε στην ιστοσελίδα της. Ο ταξιδιώτης κατέβαλλε συνολικά 1.312 λίρες περισσότερα από όσα θα πλήρωνε ένας νέο πελάτης. Επιπλέον, δεν μπορούσε να κάνει διαδικτυακή κράτηση ώστε να έχει χαμηλή τιμή γιατί η αρχική κράτηση έγινε σε κατάστημα της TUI, το οποίο ήταν κλειστό, επομένως δεν είχε άλλη επιλογή από το καλέσει στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών.

Σε απάντησή της η TUI αναφέρει ότι όπου οι πελάτες της λαμβάνουν συμβουλές από ειδικούς και απολαμβάνουν πλήρεις υπηρεσίες υποστήριξης από το προσωπικό της, η τιμή του πακέτου είναι υψηλότερη από τις ιστοσελίδες της.

Πελάτες της Jet2holidays έχουν επίσης αντιμετωπίσει αυξημένες τιμές. Πελάτης, με οικογενειακό all inclusive πακέτο διακοπών στη Ρόδο το Μάιο που ακυρώθηκε, δήλωσε ότι κατέβαλλε 2.700 λίρες και οι ίδιες ακριβώς διακοπές για το Μάιο του 2021 είναι ακριβότερες κατά 2.180 λίρες.

Άλλος πελάτης της Jet2holidays, αποφάσισε να ζητήσει επιστροφή χρημάτων αφού συνειδητοποίησε ότι είχε χρεωθεί 50% περισσότερα για αλλαγή κράτησης των ακυρωμένων οικογενειακών διακοπών στην Τενερίφη για τις ίδιες σχεδόν ημερομηνίες του 2021.

Η Jet2holidays απάντησε στη Which? ότι η τιμολογιακή πολιτική, ως κοινή πρακτική στην ταξιδιωτική βιομηχανία, βασίζεται στην αρχή της προσφοράς και της ζήτησης, επομένως όσο μειώνεται η προσφορά, ορισμένες τιμές αυξάνονται. Επιπλέον, ανέφερε η εταιρία, τα κόστη της έχουν αυξηθεί.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα