Financial Times: Η TUI παγώνει τις πληρωμές και αναστέλει συμβάσεις με ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Ισπανία- Θέμα ρευστότητας θέτει ο κ.Τάσιος

13 Mar 2020, 11:57 | TOUR OPERATORS

TornosNews.gr

Financial Times: Η TUI παγώνει τις πληρωμές και αναστέλει συμβάσεις με ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Ισπανία- Θέμα ρευστότητας θέτει ο κ.Τάσιος

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η TUI παγώνει τις προπληρωμές και αναστέλει τις συμβάσεις με ορισμένα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, λόγω των προβλημάτων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως γράφουν οι Financial Times.

Ξενοδόχοι από την Ελλάδα και την Ισπανία, όπως αναφέρεται, δήλωσαν ότι η TUI βρίσκεται σε συνομιλίες με συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και επικαλείται λόγους «ανωτέρας βίας» για να διακόψει προσωρινά τις πληρωμές.

"Είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, εξετάζοντας από κοινού τις επιλογές για τη διαχείριση της παραγωγικής ικανότητας ώστε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις τόσο για την TUI όσο και για τους συνεργάτες της", ανέφερε η εταιρεία.

Η TUI γνωστοποίησε επίσης ότι έχει παγώσει τις προσλήψεις και σκέφτεται να μειώσει τις ώρες εργασίας του προσωπικού.

Ένας Έλληνας ξενοδόχος που δίνει το 15% των δωματίων του στην TUI, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είπε ότι οι προκρατήσεις μειώθηκαν περίπου 40% και εάν οι τουρ οπερέιτορ παγώσουν τις πληρωμές θα αναγκαστεί και ο ίδιος να περιορίσει τις πληρωμές στους προμηθευτές του.

Πρόβλημα ρευστότητας για τα ξενοδοχεία

Εν τω μεταξύ, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ.Γρηγόρης Τάσιος στο euro2day,  και άλλοι τουρ οπερέιτορ γνωστοποιούν στους Έλληνες ξενοδόχους ότι δεν πρόκειται να καταβάλλουν τις προκαταβολές  για τις προκρατήσεις (early bookings) που έγιναν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ζητούν παράλληλα να μετατεθεί η καταβολή τους στο μέλλον χωρίς να προσδιορίζουν το χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι τουρ οπερέιτορ φέρονται να ζητούν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν, τελικά, οι προκαταβολές των τουρ οπερέιτορ προκύπτει ένα τεράστιο θέμα στη διαχείριση του οποίου θα κληθούν να εμπλακούν κυβέρνηση και τράπεζες» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά πως σχεδόν τα μισά ελληνικά ξενοδοχεία δεν έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα καθώς βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση λόγω κρίσης. Αναπόφευκτα οι ισολογισμοί τους δεν τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε τραπεζική χρηματοδότηση.

«Το θέμα της ρευστότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, εντός του Μαρτίου» αναφέρει ο κ.Τάσιος. Προτείνει, μάλιστα, «η κυβέρνηση να παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες για λογαριασμό των επιχειρήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν  τα απαραίτητα κεφάλια κίνησης».

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Κόνσολα-Κουρμούση για τα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα