Κατάρρευση Thomas Cook: Nέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης- Συζητήσεις για την εξαγορά του Thomas Cook’s Nordic

15 Oct 2019, 14:10 | TOUR OPERATORS

TornosNews.gr

Κατάρρευση Thomas Cook: Nέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης- Συζητήσεις για την εξαγορά του Thomas Cook’s Nordic

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την ώρα που ευρωβουλευτές προετοιμάζουν έρευνα για τα διοικητικά στελέχη του Thomas Cook σχετικά με τις ευθύνες τους για την κατάρρευση του τουρ οπερέιτορ, η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατακραυγή της αγοράς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση.

Η επιτροπή στρατηγικής Ενέργειας και Βιομηχανίας αναμένεται να φέρει προ των ευθυνών τους τον διευθύνοντα σύμβουλο τπυ Thomas Cook, Peter Fankhauser και τον πρόεδρο Frank Meysman, ενώ για καταθέσεις έχουν κληθεί και ο επικεφαλής οικονομικών, Sten Daugaard και οι επιτροπές ελέγχου και αμοιβών του οργανισμού.

Οι κριτικές που στρέφονται κατά της βρετανικής κυβέρνησης εστιάζονται στο ότι οι υπουργοί είχαν όλες τις δυνατότητες να σώσουν τον τουρ οπερέιτορ από την καταστροφή, όμως, αντί αυτού, επέτρεψαν την κατάρρευσή του.

Το ITV News αποκάλυψε χθες ότι η απόφαση να επιτραπεί η κατάρρευση του Thomas Cook ήταν ιδεολογική, φέρνοντας παράλληλα στο φως της δημοσιότητας και ένα αντίγραφο της «εμπορικής πρότασης» που είχαν συντάξει τα εκτελεστικά στελέχη της εταιρίας και είχαν υποβάλλει στην κυβέρνηση ζητώντας τη συμβολή της.

Συγκεκριμένα, ζητούσαν έως 200 εκατ. λίρες από τα κραιτκά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση της εταιρίας. Τα στελέχη της Thomas Cook εξηγούσαν στην επιστολή ότι δεν επρόκειτο για πακέτο διάσωσης αλλά για ένα σχέδιο που θα απέτρεπε την κατάρρευσή της.

Το μέγιστο κόστος για την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρότασης αυτής ήταν εξαιρετικά μικρό, εάν συγκριθεί με το κόστος που θα υποστούν οι φορολογούμενοι κατά τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών από το εξωτερικό, ανέφεραν τα στελέχη του οργανισμού.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε παρέμβει με ευκολία για τη διάσωση του τουρ οπερίτορ, όμως επέλεξε να μην το κάνει, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μεταφορών και Έμμισθου Προσωπικού, Manuel Cortes. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα γιατί είναι βυθισμένη σε δογματισμούς και ιδεολογική θέση κατά των παρεμβάσεων στις αγορές, αγνοώντας ότι δεν επρόκειτο για πακέτο διάσωσης.

Τόνισε δε οτι ο Boris Johnson είχε το θράσος να χαρακτηρίσει τον τουρ οπερέιτορ ηθικό κίνδυνο γνωρίζοντας καλά ότι επρόκειτο για μια λογική έκκληση για βοήθεια που θα έσωζε τουλάχιστον 9.000 θέσεις εργασίας και θα σταματούσε τον επαναπατρισμό 150.000 ταξιδιωτών.  

** Η επενδυτική εταιρία Triton Partners βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά του Thomas Cook’s Nordic (Ving, Tjareborg, Spies), δίνοντας ελπίδα για τη διάσωση θέσεων εργασίας, όπως μεταδίδει το Sky News.

Διαβάστε επίσης

Peter Fankhauser: Τι είπε στην απολογία του στη Βουλή ο π.CEO του Thomas Cook

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα