Thomas Cook: Διεύρυνση των ζημιών το α’ 6μηνο

16 May 2019, 11:35 | TOUR OPERATORS

TornosNews.gr

Thomas Cook: Διεύρυνση των ζημιών το α’ 6μηνο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Δραματική αύξηση των ζημιών προ φόρων καταγράφει ο όμιλος Thomas Cook στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου έως και τις 31 Μαρτίου 2019, οι οποίες διαμορφώνονται σε 1,45 δισ. λίρες ($1,86 δισ.) έναντι 303 εκατ. λιρών το αντίστοιχο 6μηνο του 2017-18.

Η εταιρία αποδίδει τις «χαμηλές πτήσεις» στην απομείωση των μεγεθών της κατά τουλάχιστον 1 δισ. λίρες στη Βρετανία που σχετίζεται με τη συγχώνευση με την MyTravel το 2007 και, όπως αναφέρει η εταιρία, έχει αντίκτυπο στα brand της πρώην MyTravel.

Οι μετοχές της εταιρίας είχαν πτώση κατά 19% σήμερα το πρωί.

Ο όμιλος επιβεβαιώνει οτι υπάρχουν προσφορές για την εξαγορά της αεροπορικής εταιρίας της, με στόλο 105 αεροσκαφών, χωρίς να αποκαλύπτει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το καλοκαίρι του 2019 θα είναι πρόκληση, σύμφωνα με την Thomas Cook, καθώς η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα προωθητικών δραστηριοτήτων. 

Οι εκπτώσεις, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος καυσίμων και ξενοδοχείων, θα έχει αντίκτυπο στην πρόοδο των επιδόσεων της χρονιάς για τον όμιλο.

Ο όμιλος έχει εξασφαλίσει κεφάλαιο 300 εκατ. λιρών από τραπεζικό ίδρυμα, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητας το χειμώνα του 2019-20.

Μέχρι στιγμής έχει διατεθεί στην αγορά το 57% του θερινού προγράμματος με τις κρατήσεις στον τουρ οπερέιτορ να βρίσκονται σε γενικές γραμμές σε αντιστοιχία με τις μειώσης χωρητικότητας στις οποίες έχει προβεί για να διαχειριστεί καλύτερα το λειτουργικό του ρίσκο αυτή τη χρονιά.

Ως εκ τούτου, ενώ οι κρατήσεις είναι μειωμένες κατά 12%, οι τιμές έχουν αυξηθεί σε όλα τα βασικά προϊόντα του, με μέσο όρο αύξησης 2%.

Ο τουρ οπερέιτορ συνεχίζει να καταγράφει υψηλή ζήτηση για Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία, εξαιτίας του καλού value που προσφέρουν και των ποιοτικών ξενοδοχείων τους.

Οι κρατήσεις για τα ισπανικά νησιά παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς ο τουρ οπερέιτορ μείωσε τη χωρητικότητα.

Επιπλέον στη βρετανική αγορά καταγράφει μείωση της ζήτησης λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit.

Η παρατεταμένη ανταγωνιστική πίεση λόγω αβεβαιότητας των καταναλωτών πιέζει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους του τουρ οπερέιτορ, για το υπόλοιπο της χρονιάς, δεδομένης της μείωσης της χωρητικότητας.

Οι απώλειες στη Βρετανία κατά το α’ 6μηνο αυξήθηκαν κατά 25%, στα 103 εκατ. λίρες, παρά την αύξηση πωλήσεων για Τουρκία και Αίγυπτο.

Τα συνολικά έσοδα του τουρ οπερέιτορ μειώθηκαν κατά 91 εκατ. λίρες σε ετήσια βάση, στα 2,28 δισ. λίρες, με την αύξηση εσόδων στη Βρετανία να αντισταθμίζει τα χαμηλότερα έσοδα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. 

Οι απώλειες των κερδών προ φόρων αυξήθηκαν κατά 70 εκατ. λίρες, στα 157 εκατ. λίρες.

Η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα κέρδη προ φόρων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι χαμηλότερα από τα περυσινά (£ 426.000.000). 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα