Σύμβαση για ολοκλήρωση του καταφυγίου ελλιμενισμού 106 τουριστικών σκαφών Βόνιτσας

29 Mar 2021, 09:46 | ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Σύμβαση για ολοκλήρωση του καταφυγίου ελλιμενισμού 106 τουριστικών σκαφών Βόνιτσας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας ενέκρινε τη σύναψη σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ακτίου-Βόνιτσας για την υλοποίηση του έργου «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών Βόνιτσας».

Το καταφύγιο θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 106 σκαφών αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρων.  Η χρηματοδότηση της εκτέλεσης του Έργου θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Τμήμα του καταφυγίου τουριστικών σκαφών είχε υλοποιηθεί στο παρελθόν. Το αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών Βόνιτσας αποτελείται σήμερα από παραλιακό κρηπίδωμα μήκους 144 μ. σε συνέχεια του παραλιακού κρηπιδώματος της πόλης προς τα δυτικά και εγκάρσιο μόνιμο προβλήτα από σκυρόδεμα, μήκους 49 μ. και πλάτους 4 μ. Το αγκυροβόλιο δεν διαθέτει κτιριακή υποδομή ούτε δίκτυα Η/Μ παροχών για τα σκάφη και τη χερσαία ζώνη. Δεν διαθέτει δίκτυο πυρόσβεσης ούτε έχει εγκατασταθεί σταθμός παραλαβής και διαχείρισης καταλοίπων από τα σκάφη (σεντινόνερα, λύματα).

Με την πλέον πρόσφατη τροποποίηση χωροθέτησης  τα χαρακτηριστικά του καταφυγίου διαμορφώνονται μεταξύ άλλων ως εξής:

Ο θαλάσσιος χώρος ελλιμενισμού των σκαφών καλύπτει συνολική επιφάνεια 62 στρεμμάτων περίπου. Οριοθετείται προς τα νότια από το υφιστάμενο παραλιακό κρηπίδωμα και περιλαμβάνει τον υφιστάμενο αποσπασμένο κυματοθραύστη και τον υφιστάμενο μόνιμο εγκάρσιο προβλήτα.

Στο θαλάσσιο χώρο του αγκυροβολίου, κάθετα στα παραλιακά κρηπιδώματα ποντίζονται τρεις νέοι πλωτοί προβλήτες μήκους 48 μ. και πλάτους 3 μ., έκαστος, ενώ καθαιρείται ο υφιστάμενος πλωτός προβλήτας (ο οποίος σήμερα παρουσιάζει σημαντικές φθορές). Η πρόσδεση των σκαφών αναψυχής στο θαλάσσιο χώρο του λιμένα θα γίνεται στον υφιστάμενο μόνιμο εγκάρσιο προβλήτα και στους τρεις νέους πλωτούς προβλήτες.

Η συνολική επιφάνεια της χερσαία ζώνης είναι περίπου 4 στρέμματα. Στο χερσαίο χώρο του καταφυγίου αναπτύσσονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής δόμησης 300 τ.μ. και τα δίκτυα Η/Μ παροχών, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του καταφυγίου και διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα