Airports for Innovation (A4I) | Διεθνής διαγωνισμός καινοτομίας για startups - πρόκληση από 10 αεροδρόμια
12 Sep 2024, 16:53 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
TornosNews.gr
Το Airports for Innovation είναι ένα δίκτυο παγκόσμιων αεροδρομίων με κοινό στόχο: την προώθηση της καινοτομίας και των startups για τον επαναπροσδιορισμό και τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών με μια πιο βιώσιμη και καινοτόμο προσέγγιση.
Το δίκτυο Airports for Innovation αποτελείται από δέκα κορυφαίους διεθνείς φορείς διαχείρισης αεροδρομίων. Τα αεροδρόμια που συμμετέχουν διαχειρίζονται σχεδόν 800 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες καινοτομίας.
Σήμερα, η παγκόσμια συμμαχία αεροδρομίων εγκαινιάζει ένα κοινό πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας για την προώθηση της συνεργασίας με startups.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το Αεροδρόμιο της Νίκαιας Côte d'Azur, το Αεροδρόμιο του Ντάλας Φορτ Γουόρθ, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ, το Αεροδρόμιο του Μονάχου, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB), τα Αεροδρόμια του Ομάν και το Αεροδρόμιο Ναρίτα, εντάχθηκαν σταδιακά στο Α4Ι, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο που συνδέει δέκα από τα κορυφαία αεροδρόμια στον κόσμο. Το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία του δικτύου Airports for Innovation είχε υπογραφεί από την Ισπανική AENA και τον φορέα διαχείρισης των αεροδρομίων της Ρώμης, Aeroporti di Roma (AdR), τον Μάιο του 2021.
Το A4I έχει τρεις βασικούς στόχους:
- τη σχεδίαση καινοτόμων λύσεων που αναδιαμορφώνουν και βελτιώνουν την εμπειρία των επιβατών
την υιοθέτηση τεχνολογιών και κοινών λύσεων που διευκολύνουν τους ταξιδιώτες κατά τη διέλευσή τους από οποιοδήποτε αεροδρόμιο του δικτύου - τη δημιουργία και δοκιμή αποτελεσματικών προτάσεων / λύσεων που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν και να υιοθετηθούν μακροπρόθεσμα από όλη την αεροπορική κοινότητα.
Η πρώτη πρωτοβουλία του δικτύου Airports for Innovation, το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας, ξεκινά σήμερα, καλώντας τις εταιρείες startups να αποδεχθούν την πρόκληση, και να δημιουργήσουν πρωτοποριακές λύσεις με υψηλή τεχνολογική ή καινοτόμο αξία. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είναι πλέον ενεργή, προσφέροντας στις startups τη δυνατότητα να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος των αεροδρομίων.
Στη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν startups από όλο τον κόσμο, με μόνη προϋπόθεση να έχουν ιδρυθεί μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2014 και 31ης Δεκεμβρίου 2022 και να διαθέτουν τεχνολογίες και λύσεις που μπορούν να προσθέσουν αξία στο δίκτυο των συμμετεχόντων αεροδρομίων, σε μία από τις τέσσερις προκλήσεις:
Απρόσκοπτη Ταξιδιωτική Εμπειρία
Το δίκτυο A4I στο πλαίσιο της πρόκλησης "Απρόσκοπτη Ταξιδιωτική Εμπειρία" αναζητά καινοτόμες λύσεις για την ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας των επιβατών μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών και προηγμένων υπηρεσιών. Εστιάζει στη δημιουργία μιας ομαλής ταξιδιωτικής εμπειρίας, με αποτελεσματικές υπηρεσίες και επίκεντρο τον επιβάτη περιλαμβάνοντας όλα τα στάδια, από την κράτηση πτήσης μέχρι και την άφιξη στον τελικό προορισμό.
Βιώσιμη Αεροπορία
Η πρόκληση "Βιώσιμη Αεροπορία" εστιάζει στην εύρεση λύσεων που καθιστούν τα αεροδρόμια πιο βιώσιμα και μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Με αυτήν την πρόκληση, το A4I στοχεύει στην προώθηση λύσεων για την προετοιμασία των αεροδρομίων για τη μετάβαση στην Net Zero εποχή.
Έξυπνες Αποσκευές
Η πρόκληση " Έξυπνες Αποσκευές" εστιάζει στον επανασχεδιασμό και την καινοτομία της ενσωμάτωσης των αποσκευών στο ταξίδι. Αυτή η πρόκληση περιλαμβάνει την ανάπτυξη λύσεων που αφορούν στη διαχείριση των αποσκευών οι οποίες δεν περιορίζονται απλά σε τεχνολογικές βελτιώσεις, αλλά στοχεύουν στην ευκολία των ταξιδιωτών, στην ασφάλεια και στην βιωσιμότητα.
Αεροδρόμια με Τεχνητή Νοημοσύνη
Η πρόκληση "Αεροδρόμια με Τεχνητή Νοημοσύνη" στοχεύει στην ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας, της εμπειρίας των επιβατών και της συνολικής αεροδρομιακής διαχείρισης.
Οι επιλεγμένες startups θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την εφαρμογή τους πιλοτικά, σε ένα πραγματικό αεροδρομιακό περιβάλλον και να ενισχύσουν την διεθνή παρουσία τους.
Βάσει της διαδικασίας, οι startups που θα επιλεγούν για το στάδιο της υλοποίησης θα πρέπει να έχουν «ψηφιστεί» από τουλάχιστον 2 από τα 10 συμμετέχοντα αεροδρόμια του Α4Ι.
Οι ενδιαφερόμενες startups μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω του επίσημου ιστότοπου του A4I: www.airportsforinnovation.com.
Δείτε το ενημερωτικό βίντεο: https://youtu.be/11LBY7z1Jyg
διαβάστε ακόμα
-
Δ. Σερίφης: “Φυτίλι” ανταγωνιστικότητας οι νέες τεχνολογίες και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος 03/06 | 06:19
-
Συνεργασία Amadeus - Google για την τεχνητή νοημοσύνη στον ταξιδιωτικό κλάδο 25/05 | 06:23
-
Έρευνα | Τάσεις και προκλήσεις στους επαγγελματίες του κλάδου της Τεχνολογίας 15/05 | 14:45
-
Expedia: Υποτονικό το πρώτο τρίμηνο - Εισάγει «έξυπνα» εργαλεία 12/05 | 07:01
-
Τεχνητή Νοημοσύνη στον Τουρισμό: Επανάσταση ή απειλή; 11/05 | 23:00
-
Expedia Trip Matching | H έμπνευση από τα social media γίνεται τώρα άμεση κράτηση! 10/05 | 07:15
-
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τουρισμό | Η τεχνολογία δεν αρκεί χωρίς ηγεσία και όραμα 09/05 | 06:36
-
Deloitte | Η Τεχνητή Νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων 07/04 | 12:34
-
Η Google ενισχύει τον ταξιδιωτικό σχεδιασμό με νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης 31/03 | 13:05
-
Ξενοδοχεία: Η εταιρία λύσεων τεχνολογίας mikos επεκτείνεται στην Ελλάδα – Πώς ανεβάζει τα έσοδα 28/03 | 07:05
δημοφιλέστερα
- 1 Η Mayor συστήνει το Cabo, το δεύτερο 5* resort στην Κέρκυρα μέσα σε έναν μήνα 18.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 2 Πώς η Κάρπαθος, οι Λειψοί και η Σίφνος διασφαλίζουν το νερό | Ρεπορτάζ του ΤΝ στους 3 Δήμους 19.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Εκπτωτική Νύχτα στην Άρτα | Τριήμερη γιορτή με εκπτώσεις, μουσική και δράσεις για όλους 19.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Scarlet Beach: Εγκρίθηκε από το ΣτΕ το Π.Δ. για τη μεγάλη επένδυση στην Αργολίδα – Ξεκινά η υλοποίηση 19.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 5 Πανεπιστημιακή δίοδος για αποφοίτους Α.Σ.Τ.Ε.: ΚΥΑ ανοίγει τον δρόμο για ανώτατες σπουδές στον τουρισμό 18.07.2025 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 6 Πρόταση Κεφαλογιάννη για visa στους επισκέπτες σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ 18.07.2025 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 7 Bρετανικός τουρισμός 2025 | Μείωση τιμών στην Κρήτη, αύξηση σε Ρόδο, Κω και Κέρκυρα - Έρευνα Post Office και TUI 19.07.2025 | ΑΓΟΡΕΣ
- 8 Το 2026 ίσως να είναι η χρονιά με μείωση εσόδων στον Ελληνικό τουρισμό 19.07.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 9 Συναγερμός για το κλείσιμο του ΕΟΤ Μαδρίτης | Οι επιπτώσεις στις ισπανόφωνες αγορές - τι λένε στο ΤΝ τουριστικά γραφεία 18.07.2025 | ΑΓΟΡΕΣ
- 10 Alexandrou Chora | Στις στρατηγικές επενδύσεις το project, που ξεπερνά τη φαντασία 18.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ