ITB '23 | Nέες τεχνολογίες και τουρισμός

09 Mar 2023, 08:31 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

ITB '23 | Nέες τεχνολογίες και τουρισμός

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τις εκτιμήσεις τους για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στον τουρισμό προσέφεραν στο συνεδριακό κομμάτι της ΙΤΒ τρεις ειδικοί: Η κα Caroline Bremner από το Euromonitor International αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης του μετασύμπαντος, metaverse, ενώ η κα Leila Summer, CEO του PlayToChange, εξήγησε πώς το ChatGPT μπορεί να προτείνει μια διαδρομή ταξιδιού σε λίγα δευτερόλεπτα.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Δρ. Alexander Knauer από το Blockchain Competence Center στο κολέγιο Hochschule Mittweida, εξήγησε ότι, αν και οι τεχνολογίες blockchain βρίσκονται επί του παρόντος στη φάση της δημοσιότητας, θα περάσουν 2 έως 4  χρόνια μέχρι να χρησιμοποιηθούν στην πράξη στον ταξιδιωτικό τομέα. ‘Όμως, η εξοικείωση με αυτές τις τεχνολογίες, πρέπει να ξεκινήσει από τώρα.  

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κα Caroline Bremner, το metaverse, ο εικονικός τρισδιάστατος κόσμος στον οποίο ο καθένας, ως avatar, μπορεί να μετακινηθεί απεριόριστα από το ένα μέρος στο άλλο, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, ειδικά στο κομμάτι των νέων, που αποτελούν τις μελλοντικές γενιές ενηλίκων. Όσον αφορά τις συναλλαγές πληρωμών, τα προγράμματα αφοσίωσης πελατών και τις ταξιδιωτικές δραστηριότητες,  αντιμετωπίζεται μεγάλη αναστάτωση, δήλωσε η κα Bremner, επισημαίνοντας ότι τα Μπαρμπάντος εκπροσωπούνται ήδη με πρεσβεία στο metaverse  και ότι πόλεις όπως η Σεούλ και το Ελσίνκι, επενδύουν άμεσα σε αυτή τη νέα τεχνολογία.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν αποκαλύψει ότι η επιλογή και η εκ των προτέρων εμπειρία προορισμών, θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή του metaverse, μετά το gaming. Ορισμένα ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες εργάζονται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, και, μόλις γίνουν διαθέσιμες νέες μορφές γυαλιών δεδομένων και δικτύων υψηλής απόδοσης 6G, η κα Bremner προβλέπει ότι η τεχνολογία θα απογειωθεί πραγματικά, με την Ασία να καθορίζει το ρυθμό.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η κα Leila Summer, η οποία ανέφερε ότι από τον Νοέμβριο του 2022, ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν το ChatGPT έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Η νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης κερδίζει αποδοχή, πρώτον επειδή καθιστά δυνατή τη συνομιλία με έναν υπολογιστή σχεδόν σαν να ήταν άνθρωπος και δεύτερον γιατί παρέχει απλή πρόσβαση σε πληροφορίες, με πρωτοφανή ταχύτητα. Επιπλέον, οι υποκείμενοι αλγόριθμοι μαθαίνουν συνεχώς. Η κα Summer εκτιμά ότι η τεχνολογία αυτή θα συνεχίσει να επεκτείνεται και έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι άνθρωπο.

Ωστόσο, το ChatGPT δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή για τις θέσεις εργασίας, αλλά μάλλον ως ενισχυτικό και πόρος. Το ChatGPT θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη μείωση της διάρκειας των αναρτήσεων ιστολογίου και στην προετοιμασία περιγραφών προϊόντων. Αυτή η μορφή τεχνητής νοημοσύνης, είναι επίσης ικανή να προτείνει ένα δρομολόγιο ταξιδιού μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τους τελικούς χρήστες και, φυσικά, τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους τουριστικούς πράκτορες.

Οι τεχνολογίες Blockchain είναι επίσης εδώ για να μείνουν, τόνισε ο καθηγητής Δρ. Alexander Knauer του Blockchain Competence Center στο Hochschule Mittweida. Ήδη, στο κολέγιό του, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για αιτήσεις που αφορούν στον ταξιδιωτικό τομέα. Τα παραδείγματα που έδωσε περιελάμβαναν αυτό της ιδέας κινητικότητας για μια μικρή πόλη που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να επιτρέπει στους πιθανούς χρήστες να εντοπίσουν σκούτερ και νέα ταξιδιωτική ασφάλιση που βασίζεται σε blockchain, ώστε να παρέχει κάλυψη όταν για παράδειγμα τα τρένα έχουν καθυστέρηση. Ο Δρ. Knauer παραδέχτηκε ότι αυτή η τεχνολογία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της διαφημιστικής εκστρατείας και ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει πραγματικά να αναπτυχθεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, συνέστησε ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει ήδη να ερευνούν αυτήν την εξέλιξη, όχι μόνες τους αλλά σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, νεοσύστατες επιχειρήσεις και εδραιωμένες εταιρείες.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα