Στην εποχή του metaverse

13 Jan 2023, 15:45 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

TornosNews.gr

Στην εποχή του metaverse

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Είναι γεγονός ότι η ραγδαία άνοδος της τεχνολογίας μάς φέρνει συνέχεια μπροστά σε νέες εξελίξεις, οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια μάς φαίνονταν ουτοπία. Και όμως στις μέρες μας, ο όρος «metaverse», όχι απλά αρχίζει και επικρατεί, αλλά έρχεται να αλλάξει άρδην όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα στο χώρο της τεχνολογίας και του gaming.

Ο όρος «metaverse» είναι ο συνδυασμός της ελληνικής λέξης «μετά» και της αγγλικής «universe», που σημαίνει σύμπαν. Χρησιμοποιώντας αυτό τον όρο αναφερόμαστε σε έναν εικονικό κόσμο, στον οποίο οι καθημερινές συνήθειες έρχονται σε άμεση επαφή με την ψηφιακή πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο που το 1992 ο συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Νιλ Στίβενσον, αναφέρθηκε στον όρο «metaverse» στο βιβλίο του «Snow Crash» για να κάνει μνεία σε μια εικονική πραγματικότητα, στην οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ψηφιακά άβαταρ του εαυτού τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτός ο όρος έγινε ευρέως πιο γνωστός την τελευταία διετία. Αφορμή ήταν η μετονομασία του Facebook σε «Meta». Μάλιστα, ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε πρόσφατα ότι το metaverse θα φέρει μεγάλη επανάσταση στο χώρο του διαδικτύου και όπως φαίνεται είχε δίκιο.

Προς επίρρωση της άποψης του, αξίζει απλά να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο ένας χρήστης του διαδικτύου πλήρωσε 450.000 δολάρια για να αγοράσει στο metaverse ένα κομμάτι ψηφιακής γης δίπλα σε αυτό του αγαπημένου του καλλιτέχνη, Snoop Dog. Και ενώ το 2021 οι πωλήσεις μέσω metaverse έφτασαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των κερδών έως και 1 δισεκατομμύριο μέχρι και το 2023.

Αυτά τα νούμερα έδωσαν το έναυσμα σε πάρα πολλές εταιρείες να εντάξουν το «μετασύμπαν» στις υπηρεσίες και τις παροχές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Pokerstars, που αποφάσισε να επενδύσει στον τομέα της τεχνολογίας. Πλέον, ο καθένας έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί και με το online poker, να παίξει ελεύθερα και να συμμετέχει σε πολλές διαδικτυακές δραστηριότητες. Γεγονός είναι και το «Metaverse Poker Tour». Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης χρονιάς με πάνω από 10.000 παίκτες από όλο τον κόσμο, πρόσφατα έλαβε χώρα και η δεύτερη σεζόν. Ο νικητής όχι μόνο βλέπει τη μορφή του σε avatar να πανηγυρίζει, αλλά μπορεί να κερδίσει και διάφορα κοσμήματα, όπως βραχιόλια και μενταγιόν.

Ίδιο δρόμο χάραξε και η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών «Minecraft», καθώς έχει πάρα πολλά παιχνίδια γεμάτα εικονικούς χώρους, στους οποίους το avatar του εαυτού μας μπορεί όχι μόνο να αλληλεπιδράσει με άλλους χρήστες, αλλά και να ασχοληθεί με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Εξάλλου, στόχος του metaverse είναι αυτά τα avatar να μπορούν να περπατάνε, να πετάνε, να τηλεμεταφέρονται σε έναν εικονικό χώρο που θα περιλαμβάνει από βιβλιοθήκες και τράπεζες μέχρι και εμπορικά πολυκαταστήματα. Παρόμοια τακτική με το «Minecraft» ακολούθησε και η «Sandbox», καθώς και σε αυτή τη διαδικτυακή πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών, η πραγματικότητα είναι εικονική και οι πρωταγωνιστές είναι τα ψηφιακά avatar.

Είναι δεδομένο ότι σχεδόν καμία εταιρεία δεν έμεινε ανεπηρέαστη και αμέτοχη στη «metaverse εποχή», από τις σύγχρονες τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι και τη Microsoft. Πιο συγκεκριμένα, η Microsoft επέλεξε να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών «Activision Blizzard» έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της, βασικό κίνητρο αυτής της εξαγοράς ήταν το γεγονός ότι τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν τον πυλώνα του metaverse.

Πρόσφατα, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες επενδύσεων, η Goldman Sachs, προέβλεψε πως το metaverse μπορεί να είναι μια αγορά αξίας 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτιμήσεις άλλων τραπεζών κάνουν λόγο μέχρι και για 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Αυτό είναι, λοιπόν, το metaverse. Πρόκειται για μια μετασχηματιστική πλατφόρμα που θα παρέχει περισσότερες δυνατότητες από όσες γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Θα υπάρχει ένα εξατομικευμένο avatar, ένα avatar του εαυτού μας για να το πούμε πιο απλά, ενώ παράλληλα θα μπορεί ο κάθε χρήστης να αγοράζει και να παίρνει αντικείμενα ή και να τα μεταφέρει. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει μία και μοναδική σύνδεση και τέλος το νόμισμα ή θα είναι ένα και θα είναι αποδεκτό από όλους ή θα μετατρέπεται αυτόματα. Και ακόμα και σε περίπτωση που πέσουν έξω κάποιες οικονομικές προβλέψεις, το σίγουρο είναι πως το «metaverse» ήρθε για να μείνει και να αλλάξει εντελώς τις διαδικτυακές μας συνήθειες.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα