Το 5G και ο προβληματισμός για τα οφέλη του

11 Oct 2019, 09:21 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Το 5G και ο προβληματισμός για τα οφέλη του

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η 5η γενιά τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία (5G) αποτελεί ένα από τα πιο καίρια θέματα συζήτησης παγκοσμίως.

Λειτουργίες όπως η ύπαρξη αυτόνομων αυτοκινήτων, η τηλεφόρτωση ταινίας σε λιγότερο από τέσσερα δευτερόλεπτα ή το Διαδίκτυο Πραγμάτων είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την άνεση και την ευκολία που φέρνει μαζί της αυτή η νέα τεχνολογική πραγματικότητα. Αυτό όμως που έχει μείνει εν μέρει αναπάντητο είναι η οικονομική ωφέλεια που θα προκύψει από τη νέα τεχνολογία. Δεδομένων των επενδύσεων που έχουν γίνει και θα γίνουν για την τελική δημιουργία-έκδοσή του, είναι κρίσιμης σημασίας η σωστή ‘’τιμολόγηση’’. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το 5G είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και εργασίας, όπου πέρα από τις χειροπιαστές επενδύσεις σε εξοπλισμό και δίκτυα, υπήρξαν σημαντικές επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι εταιρείες έχοντας την κεκτημένη γνώση από την προηγούμενη έκδοση 4G , είναι πλέον αποφασισμένες να μην προχωρήσουν σε περιττές σπατάλες και να μειώσουν τα κόστη τους, μέσω της επίτευξης συνεργειών. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ήδη σε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία αλλά και την Ισπανία και μάλιστα εκτιμάται ότι αυτές οι συνέργειες για τον επιμερισμό του κόστους δύνανται να εξοικονομήσουν έως και 200.000 εκατ. ευρώ από ένα συνολικό κόστος 500.000 εκατ. ευρώ. Αυτό που υπογραμμίζεται από πολλούς είναι εάν θα επιτύχουν οι δημιουργοί αυτής της τεχνολογίας να προσφέρουν υπηρεσίες που θα αξίζουν τα επιπλέον χρήματα των υποψήφιων χρηστών-πελατών. Οι ειδικοί του κλάδου θεωρούν ότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς να γίνεται λόγος για την τιμολογιακή στρατηγική του 5G, όταν ακόμα δεν έχουν οριστεί μία σειρά από συνδεδεμένες επενδύσεις.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι δυνατότητες της νέας αυτής έκδοσης είναι διαφορετικές και αναβαθμισμένες και κυρίως με σημαντικό θετικό αντίκτυπο σε διάφορους τομείς, όπως την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας κ.α. Σύμφωνα με δημοσιευμένες προβλέψεις, εκτιμάται ότι τα έσοδα από τη χρήση των παροχών της νέας τεχνολογίας θα αυξηθούν κατά 89% έως το 2020. Το 5G είναι η τεχνολογία που όλοι συζητούν και περιμένουν να εκτιμήσουν την προστιθέμενη αξία που θα το συνοδεύει. Σίγουρα το θέμα της κοστολόγησης είναι σημαντικό και πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε να αποφέρει να απαραίτητα κέρδη στους δημιουργούς του, χωρίς όμως να στερηθεί πιθανούς χρήστες, λόγω κάποιας απαγορευτικής τιμολογιακής στρατηγικής.

Να σημειωθεί ότι η Ισπανία δεν έχει μείνει πίσω στην συγκεκριμένη τεχνολογία αλλά αντίθετα από το 2019 έχει εγκαταστήσει την τεχνολογία σε 15 από τις σημαντικότερες πόλεις της. Η μόνη εταιρεία που παρέχει σύνδεση 5ης γενιάς είναι η Vodafone, όμως έως το 2022 και οι υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν δηλώσει ότι θα εφαρμόσουν την συγκεκριμένη τεχνολογία.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα