Το 37% των εταιρειών έχει εφαρμόσει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης

01 Feb 2019, 14:37 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

TornosNews.gr

Το 37% των εταιρειών έχει εφαρμόσει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αν και αποτελεί μια νεόκοπη τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI), έχει ήδη αρχίσει να αποκτά ποσοστά διείσδυσης μεταξύ των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των εταιρειών, που αξιοποιούν κάποιας μορφής Τεχνητή Νοημοσύνη, αυξήθηκε κατά 270% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ μόνο το 2019 αναμένεται να τριπλασιαστεί. Για την ακρίβεια, πριν από τέσσερα χρόνια, η εφαρμογή της AI ήταν σπάνια, καθώς μόνο το 10% των επιχειρήσεων δήλωνε ότι είτε έχει ήδη αναπτύξει την τεχνολογία, είτε ότι σκοπεύει να το κάνει σύντομα. Το 2018, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 25%, ενώ πλέον εκτιμάται ότι φτάνει το 37%.

Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, επιχειρήσεις απ’ όλους σχεδόν τους παραγωγικούς κλάδους εφαρμόζουν τεχνολογίες ΑΙ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 52% των οργανισμών τηλεπικοινωνιών αναπτύσσουν chatbots, ενώ το 38% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης βασίζονται σε διαγνωστικά με τη βοήθεια υπολογιστών. Οι λόγοι για αυτό το μεγάλο άλμα στη διείσδυση της ΑΙ είναι ότι οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν ωριμάσει σημαντικά και έτσι οι επιχειρήσεις είναι πιο πρόθυμες να εφαρμόσουν την τεχνολογία. “Τα στελέχη έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο βιώσιμος ψηφιακός μετασχηματισμός και η αυτοματοποίηση εργασιών συμβαδίζουν. Έτσι, η AI έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος κάθε ψηφιακής στρατηγικής και χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορες εφαρμογές”, αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner. 

Έλλειψη ταλέντων

Οι ίδιοι οι αναλυτές, πάντως, παρατηρούν ότι οι βιομηχανίες σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα έντονο φαινόμενο έλλειψης ταλέντων στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το 54% των ερωτηθέντων από την έρευνα θεωρεί ότι η έλλειψη δεξιοτήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οργάνωσή τους όσον αφορά τη νέα αυτή τεχνολογία. “Τα στελέχη της διοίκησης πρέπει να γίνουν πιο δημιουργικά. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα ταλέντα AI, μια άλλη δυνατότητα είναι η επένδυση σε προγράμματα κατάρτισης για υπαλλήλους που έχουν ιστορικό στατιστικής και διαχείρισης δεδομένων”, αναφέρει η Gartner.

Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της έρευνας, η Gartner συγκέντρωσε στοιχεία από περισσότερους από 3.000 ερωτηθέντες CIOs σε 89 χώρες σε μεγάλες βιομηχανίες.

Πηγή: sepe.gr

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα