Η επένδυση που θα αλλάξει τα Λουτρά Πόζαρ - Επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
10 Jun 2025, 07:09 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σοφία Κοντογιάννη
Το υπουργείο Τουρισμού ενέκρινε επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου Αλμωπίας, γνωστά και ως Λουτρά Πόζαρ, στο πλαίσιο του προγράμματος Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών της Δράσης Τουριστική Ανάπτυξη.
Ειδικότερα οι παρεμβάσεις αναβάθμισης περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, με τη φύτευση δέντρων και καλλωπιστικών φυτών, την κατασκευή πεζοδρομίων και προσβάσεων για ΑμεΑ, την κατασκευή χώρου υποδοχής και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις με στόχο την αισθητική αναβάθμιση. Επίσης, περιλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ», με την ανακαίνιση των υπαρχουσών, αποκλειστικής χρήσης κολυμβητικών δεξαμενών και την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού και άλλων συστημάτων αύξησης ενεργειακής απόδοσης.
Επιπλέον, θα εγκατασταθεί μηχανολογικός εξοπλισμός, θα χρησιμοποιηθούν οικολογικά υλικά και θα αντικατασταθούν τα κουφώματα σε όλη την εγκατάσταση, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμισή της.
Ο Δικαιούχος κατάρτισε επενδυτικό πλάνο με περίοδο αναφοράς την έναρξη λειτουργίας της νέας επένδυσης και διάρκεια 10 ετών. Το επενδυτικό πλάνο ενσωματώθηκε στην υποβληθείσα οικονομοτεχνική μελέτη και περιλαμβάνει πρόβλεψη εσόδων και δαπανών με βάση μία σειρά παραδοχών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ιαματικές εγκαταστάσεις θα λειτουργούν 12 μήνες το χρόνο.
Πηγή εσόδων του υποβληθέντος επενδυτικού σχεδίου αποτελούν οι έντεκα πισίνες εντός του Υδροθεραπευτηρίου «Αλεξάνδρειο» οι οποίες θα εκσυγχρονιστούν. Η δυναμικότητα τους είναι 6 άτομα για τις δέκα από αυτές και μία έχει χωρητικότητα τεσσάρων ατόμων.
Για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, δεν θα απαιτηθεί η πρόσληψη νέου προσωπικού. Σύμφωνα με την υποβληθείσα μελέτη το κόστος προσωπικού για το έτος 2023 ανήλθε σε 880.610,04 ευρώ και μετά την επένδυση αναμένεται να λάβει μία ετήσια αύξηση ίση με 2%.
Το ποσοστό πληρότητας βασίστηκε σε μελέτες σχετικά με την πληρότητα των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού στη χώρα, που υπολογίζεται στο 25% και στην πληρότητα που εμφανίζει η Περιφερειακή Ενότητα, η οποία κατά το 2023 διαμορφώθηκε στο 23%. Η οικονομοτεχνική μελέτη δεν ανέφερε εκτίμηση πληρότητας, συνεπώς οι ροές εσόδων υπολογίστηκαν εκ νέου λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της πληρότητας με ποσοστό 25% για τα τέσσερα πρώτα έτη λειτουργίας και 28% για τα επόμενα, ενώ στο σενάριο λειτουργίας χωρίς την επένδυση το ποσοστό διαμορφώνεται σε αυτό της Περιφερειακής Ενότητας για τα τέσσερα πρώτα έτη λειτουργίας και στη συνέχεια μειώνεται σε 20%. Στα δύο σενάρια οι εγκαταστάσεις λειτουργούν 16 ώρες την ημέρα.
Η τιμολογιακή πολιτική για τη χρήση κολυμβητικών δεξαμενών αντλήθηκε μέσω έρευνας και υπολογίζεται στα 13 ευρώ ανά πισίνα για μία ώρα και για τα δύο σενάρια.
Η δημόσια δαπάνη υπολογίζεται σε 344,37 χιλ. ευρώ και η ιδιωτική δαπάνη σε 310,38 χιλ. ευρώ.
Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter
διαβάστε ακόμα
-
Στην ατζέντα του Υπερταμείου τα δημόσια κάμπινγκ: Σειρά παίρνει η Ασπροβάλτα - Έπεται η Κρυοπηγή 15/07 | 07:27
-
Ελλάκτωρ: Επενδύσεις-ορόσημο στον τουρισμό με επίκεντρο τη Μαρίνα Αλίμου και το νέο ξενοδοχείο «The Fiction» 14/07 | 07:10
-
Προσεχώς ξενοδοχείο | Διαγωνισμός για διατηρητέο του ΕΦΚΑ στην οδό Βουλής 6 11/07 | 06:21
-
«Πράσινο φως» για το Golf Αφάντου – Ξεκινά η επένδυση των 400 εκατ. του Ομίλου Μήτση 11/07 | 07:10
-
ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για την Οικία Brunetti στην Κω 10/07 | 16:44
-
Προχωρά με αντιδράσεις το mega project Μιχαλόπουλου στην Ίο 10/07 | 07:07
-
Isrotel: Το επενδυτικό σχέδιο των 100 εκατ. ευρώ και η επέκταση της Aluma Hotels & Resorts στην Ελλάδα 10/07 | 10:20
-
Saladi Project: Νέα τουριστική και οικιστική επένδυση 266 εκατ. ευρώ στην Ερμιονίδα 08/07 | 07:17
-
Στην Domes Resorts το Ξενία Ουρανούπολης: Νέο κεφάλαιο για το ιστορικό ξενοδοχείο της Χαλκιδικής 09/07 | 06:10
-
Κυκλάδες: Αντιδράσεις για μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ίο 07/07 | 11:07
δημοφιλέστερα
- 1 Στην ατζέντα του Υπερταμείου τα δημόσια κάμπινγκ: Σειρά παίρνει η Ασπροβάλτα - Έπεται η Κρυοπηγή 15.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 2 Μείωση ελάχιστης απόστασης από γειτονικές χρήσεις για πίστα καρτ στα Μάλια 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Δήμος Οιχαλίας: Πλατφόρμα προβολής του τουρισμού και του πολιτισμού 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Ο Νίκος Χαλκιαδάκης στο Tornos News: Η Κρήτη δεν αντέχει δομή μεταναστών 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 5 Ηχοχρώματα της Ροδόπης: Μουσική αναδρομή στην πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θράκης 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 WAVErunning 2025: Τρέχοντας πλάι στο κύμα για καθαρές παραλίες 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Άδειες για πλωτές εξέδρες μπροστά από ξενοδοχεία σε Ανάβυσσο και Χανιά 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 8 Ε.Ξ. Ρόδου | Υπογραφή τοπικής ΣΣΕ με αυξήσεις 11% στην τριετία 14.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 9 Η «μάχη της ξαπλώστρας» καλά κρατεί – Ποια ψυχολογία κρύβεται πίσω από αυτήν 15.07.2025 | ΤΑΣΕΙΣ
- 10 Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού περνάει μέσα από τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 15.07.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ