Φρένο του ΥΠΕΝ στην επένδυση για 5άστερο ξενοδοχείο στο Σαρακίνικο της Μήλου

05 Feb 2025, 06:15 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Φρένο του ΥΠΕΝ στην επένδυση για 5άστερο ξενοδοχείο στο Σαρακίνικο της Μήλου

Facebook Twitter Linkedin

Την άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Σαρακίνικο της Μήλου διέταξε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ διατάχθηκε ο έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον Τύπο, στα οποία μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, κατήγγειλε την έκδοση μεγάλου αριθμού οικοδομικών αδειών για ξενοδοχεία, ακόμα και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το Σαρακίνικο.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μήλου, συνολικά έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες για 12 πεντάστερα ξενοδοχεία ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα ούτε καν να γνωμοδοτήσει. Επιπλέον, η απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΣΧΟΑΠ) και η άναρχη δόμηση δημιουργούν ανησυχίες για την αλλοίωση του τοπίου. Να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 50% της Μήλου ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας.

Στην περίπτωση του ξενοδοχείου στο Σαρακίνικο, πρόκειται για ένα «ξενοδοχειακό συγκρότημα δύο ορόφων με υπόγειο και πισίνες» και θα έχει επιφάνεια 2.974 τ.μ., όπως αναγράφεται στην οικοδομική άδεια που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα». Η άδεια έχει εκδοθεί στο όνομα της εταιρείας Unique Developments ATEE, η οποία -πάντα σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα- ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια της Κεφαλονιάς με επικεφαλής τον παλιννοστούντα από τη Ν. Αφρική ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Διονύση Κουμουδό.

Έρχεται Πολεοδομικό Σχέδιο

Μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε με αφορμή τα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαμηνύει ότι ξεκινά ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο νησί, με την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Μήλου, όπου από τις προδιαγραφές προκύπτουν σαφείς οδηγίες στους μελετητές για την προστασία του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές όπως είναι το Σαρακίνικο.

«Θέλουμε να αναπτυχθεί ο τουρισμός, αλλά πρέπει να προστατευθεί το ανάγλυφο που μας έκανε γνωστούς παγκοσμίως», σημειώνει ο δήμαρχος Μήλου. Τονίζει επιπλέον ότι τα δικαιολογητικά των επενδυτικών φακέλων που εξετάζονται από την Πολεοδομία Μήλου είναι φαινομενικά σωστά. Ωστόσο, θα κοπούν οι προσβάσεις σε παραλίες ενώ δίνονται άδειες για ανέγερση κτιρίων ακόμα και σε βιότοπους. 

Η περίπτωση της Μήλου όμως δεν είναι μοναδική. Και άλλα νησιά των Κυκλάδων βλέπουν το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο τους να καταστρέφεται από την άναρχη δόμηση. Κάποιοι από τους Δημάρχους ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για συντονισμό κοινών δράσεων έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των περιοχών τους. 

Η Μήλος ειδικά έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τους τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι το καλοκαίρι 9 πτήσεις προσγειώνονταν καθημερινά στο νησί ενώ το 2025 αυτές θα αυξηθούν σε 12. Αυτήν τη στιγμή στο νησί λειτουργούν 85 ξενοδοχεία (1.622 δωμάτια / 3.225 κλίνες), 862 ενοικιαζόμενα δωμάτια (4.730 δωμάτια / 10.643 κλίνες) και 239 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (296 δωμάτια / 1.502 κλίνες).

Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

δημοφιλέστερα