Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αφάντου προς όφελος του τουρισμού και των κατοίκων

26 Jun 2022, 11:16 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αφάντου προς όφελος του τουρισμού και των κατοίκων

Facebook Twitter Linkedin

Το Τοπικό Συμβούλιο Αφάντου Ρόδου με αφορμή και τις στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή του Βόρειου και Νότιου Γκόλφ Αφάντου αποφάσισε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αφάντου μέσω της επέκτασης του υφιστάμενου πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της παραλίας από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γκολφ έως την Θεοτόκο και το λιμανάκι του Αγ. Νικολάου στα Κολύμπια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αφάντου η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της περιοχής μας μέσω των δύο μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων θα πρέπει πέρα από τους όποιους επιχειρηματικούς στόχους να στοχεύει και στην αρμονική συνύπαρξη των επενδύσεων αυτών με την τοπική κοινωνία αλλά και στην ευημερία των κατοίκων της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο επιχειρηματικός σχεδιασμός και το master plan των επενδύσεων πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και το τοπικό κοινωνικό στοιχείο στοχεύοντας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αναβάθμισης της καθημερινότητας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο παραλιακό μέτωπο θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες που θα εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την ιδέα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου μέσω της προέκτασης του υφιστάμενου πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της παραλίας.

Σκοπός της πρότασης είναι να προσφέρεται στον μόνιμο κάτοικο αλλά και στον επισκέπτη της περιοχής η δυνατότητα να έχει ελεύθερη διέλευση και πρόσβαση σε όλη την παραλία και να αισθάνεται και να βιώνει μέσα από την έννοια της κιναισθητικής, το τοπίο και τον «τόπο» του μέσα από τις διαφορετικές απόψεις του. Ο παραλιακός Πεζόδρομος-Ποδηλατοδρόμος θα έχει ενιαίο σχεδιασμό που θα συνάδει με το περιβάλλον και τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος θα συνδέει τους δύο οικισμούς Αφάντου και

Κολυμπίων ενώνοντας κατά μήκος όλα τα ξενοδοχεία της τουριστικής περιοχής.
Θα καλύπτει μια διαδρομή μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, η οποία θα ξεκινάει από την παραλία μπροστά από τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις του Γκόλφ και θα ακολουθεί μια πορεία που θα περνάει ανάμεσα από τις οργανωμένες παραλίες και τα πολυτελή ξενοδοχεία, και θα καταλήγει στην περιοχή της Θεοτόκου στο λιμανάκι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Το Μaster Plan της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με την οργάνωση του πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου, θα πρέπει να μελετηθεί με βάση τον άξονα «πορεία – στάση – αρμονία» με τον περιβάλλοντα χώρο, αναδεικνύοντας τη μόνη φυσική παραλία της πόλης.

Ο πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος θα είναι ιδανικός για ήπια κυκλοφορία, για χαλαρό περπάτημα, αλλά και για τρέξιμο ή σωματική άσκηση. Σε όλη τη διαδρομή του θα τοποθετηθούν παγκάκια που θα προσφέρονται για ανάπαυση, όπως και για ρεμβασμό στο απέραντο πέλαγος. Επίσης σε όλο το μήκος του θα φυτευτούν φοίνικες και διάφορα λουλούδια που σε συνδυασμό με την απέραντη αμμουδιά και το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας θα συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο που θα μοιάζει εξωτικό.

Οι θαμώνες των ξενοδοχείων, οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν καθημερινά να απολαύσουν τον περίπατο τους κατά μήκος της παραλίας και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να χάνεται στο ορίζοντα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανάπλαση της παραλίας που θα έχει γίνει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, αφού δημιουργείται ένα ενιαίο μέτωπο δημόσιου κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των ξενοδοχειακών μονάδων και της παραλίας περιλαμβάνοντας περιπατητικές διαδρομές, πεζόδρομο- ποδηλατόδρομο, δενδροφυτεύσεις, φωτισμούς, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο, φιλικό, πράσινο, βιώσιμο παραλιακό μέτωπο.

Με το εμβληματικό αυτό έργο όχι μόνο θα ενισχυθεί δραστικά η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία αλλά θα ενισχυθεί και η ελκυστικότητα της ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

 
 
 
 
 

Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα