Yπ. Πολιτισμού: Mερική έγκριση για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο λόγω αρχαιοτήτων

04 Dec 2020, 10:28 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Yπ. Πολιτισμού: Mερική έγκριση για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο λόγω αρχαιοτήτων

Facebook Twitter Linkedin

Το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε έγκριση του αιτήματος της εταιρείας ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. για την κατ’ αρχήν χωροθέτηση νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων σε συγκεκριμένα σημεία, στην περιοχή Άμαρτος Κρητηνίας στη Ρόδο θέτοντας μία σειρά όρων. 

Μεταξύ άλλων ετέθη ως όρος στον τομέα Α να μη διατηρηθούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεδομένου ότι αυτά συνιστούν αποκλειστικά θεμελιώσεις μικρού διατηρούμενου ύψους, που δεν φαίνεται να ανήκουν σε κάποιο κτίριο, αλλά είναι πιθανώς κατάλοιπα από την οριοθέτηση/διαμόρφωση καλλιεργήσιμης έκτασης, σύγχρονης με τον πρωτοβυζαντινό οικισμό.

Με την ίδια απόφαση δεν εγκρίνεται η χωροθέτηση του ξενοδοχείου στον τομέα Β, δεδομένου ότι σε αυτόν αποκαλύφθηκαν σημαντικές αρχαιότητες, η ανασκαφική διερεύνηση των οποίων πρέπει να συνεχισθεί.

Συγκεκριμένα όπως ορίζεται πρέπει να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα στο τμήμα της πρωτοβυζαντινής εγκατάστασης που θα διατηρηθεί και θα αναδειχθεί.

Επίσης, πρέπει να διενεργηθούν  στρωματογραφικές δοκιμαστικές τομές ή και γεωφυσική διασκόπηση, προκειμένου να οριοθετηθεί η έκταση των ελληνιστικών-ρωμαϊκών οικοδομικών καταλοίπων που έχουν εντοπιστεί.

Εξάλλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σε σε περίπτωση δημιουργίας μαρίνας στην παραλία, και ενδεχόμενης επέκτασης της ξενοδοχειακής μονάδας σε όμορες κτηματολογικές μερίδες, θα πρέπει εγκαίρως να υποβληθούν για γνωμοδότηση οι σχετικές μελέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας από πλευράς του υπουργείου, στο στάδιο κατασκευής του ξενοδοχείου πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των εργασιών εκσκαφής, επιχωμάτωσης και κάθε είδους επεμβάσεων για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, από εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, το οποίο θα προσλάβει η ενδιαφερόμενη εταιρεία κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Η επένδυση

Σύμφωνα με τα σχέδια των επενδυτών (με επικεφαλής Ισραηλινό), θα δημιουργηθεί 5άστερο ξενοδοχείο 135 δωματίων (296 κλινών), στοχεύοντας στον ιατρική τουρισμό, με κέντρο αποθεραπείας σοβαρών παθήσεων σε μετεγχειρητικό στάδιο, αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο και πισίνα. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία μικρής μαρίνας για 20 σκάφη αναψυχής.

Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

δημοφιλέστερα