Προϋπολογισμός 2020: Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με έσοδα 2,5 δισ. από το ΤΑΙΠΕΔ

22 Nov 2019, 12:32 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Προϋπολογισμός 2020: Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με έσοδα 2,5 δισ. από το ΤΑΙΠΕΔ

Facebook Twitter Linkedin

Eυρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει ο Προϋπολογισμός για το 2020. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα συνολικά έσοδα για το 2020, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν μόνο από το ΤΑΙΠΕΔ, θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος της διαχείρισης των κομβικών περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου έχει μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), με σκοπό τη γενικότερη ανάπτυξή τους και την επαύξηση της αξίας τους. Άμεση θυγατρική της είναι και το  ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προωθεί την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο, μεταξύ άλλων, και την απομείωση του δημόσιου χρέους. Η παρακολούθηση των εσόδων από τις ανωτέρω αποκρατικοποιήσεις πραγματοποιείται από τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (ΜΑΔΚΑΕΣ), στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνεται και η αποτελεσματική διαχείριση των κινητών αξιών του Ελληνικού Δημοσίου προς το σκοπό της επίτευξης του μέγιστου δημοσιονομικού οφέλους.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Η αξιοποίηση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων από τον ιδιωτικό τομέα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελληνική οικονομία που περιλαμβάνουν:

-την άμεση μείωση του δημόσιου χρέους,

-το άνοιγμα των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, και ιδιαίτερα της περιφέρειας οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέα φορολογικά έσοδα και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες,

-την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία καινοτόμων έργων, τα οποία θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη και στη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην αναβάθμιση κρίσιμων κλάδων όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός,

-την εισαγωγή νέων και επενδυτικά ελκυστικών μηχανισμών ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος (ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ, κ.λπ.), και

-τη συνδρομή στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, σταθερού, αποτελεσματικού και λειτουργικού ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου επενδύσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τη σύστασή του, την 1 η Ιουλίου 2011, και μετά. Τα περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ έως σήμερα κατηγοριοποιούνται ως εξής:

-υποδομές, στις οποίες εντάσσονται μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι,

-ενέργεια, στην οποία εντάσσονται περιουσιακά στοιχεία των κλάδων διανομής-αποθήκευσης αερίου, διύλισης πετρελαίου (ΕΛΠΕ) και παραγωγής ηλεκτρισμού (ΔΕΗ),

-μετοχές εταιριών, όπως των ΟΛΠ και ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τραπεζών, κ.λπ.,

-λοιπά περιουσιακά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι άδειες εκμετάλλευσης τωνκρατικών λαχείων και χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, κ.λπ., και

-επιλεγμένα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Για το σύνολο των ακινήτων που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ στο παρελθόν και για εκείνα που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιό του, απαιτείται συνήθως μια περίοδος ενεργειών νομικής και τεχνικής ωρίμανσης, ώστε να είναιεφικτή η έναρξη διαδικασίας αξιοποίησης. Μετά το 2016 παρέμειναν στο ΤΑΙΠΕΔ περί τα 91 ακίνητα (ή clusters ακινήτων). Εξ αυτών ήδη έχουν αξιοποιηθεί τα 37, ενώ βρίσκονται σε ώριμη φάση προς αξιοποίηση άλλα 15.

Εντός του 2019:

-Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση κατά 20 έτη της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας και εισπράχθηκε συνολικό τίμημα 1.131,6 εκατ. ευρώ.

-Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ, με την είσπραξη του συνολικού τιμήματος των 22 εκατ. ευρώ.

-Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου. Η πρώτη δόση του 0,6 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 6,2 εκατ. ευρώ πρόκειται να εισπραχθεί έως το τέλος του έτους. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

-Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και η πρώτη δόση των 1,6 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα των 4,2 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα καταβληθεί πριν το τέλος του 2019.

-Ολοκληρώθηκε η πώληση για το Νότιο Αφάντου Ρόδου και εισπράχθηκε το συνολικό τίμημα των 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπεγράφη και η σύμβαση πώλησης (SPA) για το Βόρειο Αφάντου Ρόδου και ηπρώτη δόση των 13,5 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 26,9 εκατ. ευρώ πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο 2020.

-Ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου, για περίοδο 40 ετών (η «Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ») και η πρώτη δόση των 27,8 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα, το οποίο υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο επόμενο έτος. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

-Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Η πρώτη δόση του τιμήματος 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί το 1 ο τρίμηνο του έτους 2020.

Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των παρακάτω:

-του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ,

-του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ,

-της μακροχρόνιας (35 έτη) παραχώρησης του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,

-περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (π.χ. μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης),

-του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου,

-λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Διαβάστε ακόμα:

Kίνηση-ματ Θεοχάρη με υπερδιπλασιασμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τον τουρισμό

Προϋπολογισμός 2020: Στα 351 δισ. ευρώ το χρέος μας ή 178% του ΑΕΠ

Προϋπολογισμός 2020| Με χρήση νέων τεχνολογιών η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

δημοφιλέστερα