Υπουργείο Πολιτισμού: Εγκρίθηκαν 16 όροι για την επένδυση στο Ελληνικό

12 Jun 2019, 09:38 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Υπουργείο Πολιτισμού: Εγκρίθηκαν 16 όροι για την επένδυση στο Ελληνικό

Facebook Twitter Linkedin

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά”, η οποία ενσωματώνει το Σχέδιο Γενικής Οργάνωσης Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής τις μελέτες των Ζωνών Ανάπτυξης, τις μελέτες των Περιοχών Πολεοδόμησης και τις προμελέτες Υποδομών και Δικτύων.

H έγκριση περιλαμβάνει 16 όρους οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν ως εξής:

-Στο πλαίσιο της Α'  φάσης υλοποίησης του έργου να εκπονηθεί και να κατατεθεί προς έγκριση από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ αναλυτική μελέτη σχετικά με το Δίκτυο των Πολιτιστικών Διαδρομών, με αναφορές

α) στον τρόπο διασύνδεσης των μνημείων και των χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, των ευρισκομένων εντός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου, και στη σύνδεσή τους με σημαντικά μνημεία, γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία,

β) στις αρχές και το εύρος σχεδιασμού του και γ) στα έργα που θα απαιτηθούν (διαμόρφωση διαδρομής, υλικά, φυτεύσεις, τοποθέτηση σήμανσης), ώστε αυτή να ληφθεί υπόψη κατά την υλοποίηση της μελέτης Υποδομών και Δικτύων. Η ως άνω μελέτη να συσχετιστεί με τις μελέτες για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται σε συνάφεια με ορατές αρχαιότητες και ιστάμενα μνημεία, σε επίπεδο οριζοντιογραφίας.

-Το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών που θα απαιτηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης της εν θέματι Μ.Π.Ε. (στο χερσαίο και ενάλιο τμήμα αυτής), να πραγματοποιηθούν με δαπάνη του Κυρίου του Έργου, με εποπτεία της κατά περίπτωση αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η περαιτέρω πορεία του έργου.

-Στο πλαίσιο της Α'  φάσης υλοποίησης του έργου να εκπονηθούν, με δαπάνη του Κυρίου του Έργου, και να κατατεθούν προς έγκριση από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ οι μελέτες που αφορούν στην προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και στη διαμόρφωση τους περιβάλλοντος χώρου τους:

α) του πιόσχημου ταφικού περιβόλου του Ελληνικού,

β) του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά,

γ) των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και

δ) των υφιστάμενων εντός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου νεωτέρων μνημείων, ώστε αυτές να ληφθούν υπόψη κατά την υλοποίηση της μελέτης Υποδομών και Δικτύων, η οποία προτάσσεται χρονικά και κατασκευαστικά στο έργο.

-Να εκπονηθούν και να κατατεθούν προς έγκριση από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ειδικές φυτοτεχνικές μελέτες που θα αφορούν στην περιοχή του αρχαίου λατομείου, καθώς και στους άλλους χώρους και μνημεία που ενδεχομένως αποκαλυφθούν κατά τις τεχνικές εργασίες κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου και αποφασιστεί η διατήρησή τους

-Σε σχέση με τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, η μεταφορά και επανατοποθέτηση του μνημείου να γίνει ύστερα από εκπόνηση ειδικής τεχνικής μελέτης και την έγκριση αυτής από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, Σε σχέση με τη μελέτη ανάδειξης που θα εκπονηθεί, να προβλεφθεί ικανός αδόμητος χώρος πέριξ του μνημείου που θα εξασφαλίζει την προστασία, αλλά και την ανάδειξη αυτού, και να εξεταστεί το ενδεχόμενο διασύνδεσης του μνημείου με τον ανοιχτό χώρο μίας εκ των ζωνών ανάπτυξης Ζώνης (Α-Α1), μέσω ζώνης πρασίνου.

-Να εκπονηθεί γεωτεχνική μελέτη των χερσαίων τμημάτων του πρωτοελλαδικού οικισμού στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διάβρωσης και κατακρήμνισης στον χώρο, στο πλαίσιο υλοποίησης της Μ.Π.Ε. Επιπλέον, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των δομικών καταλοίπων που τυχόν διατηρούνται στο ενάλιο τμήμα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Αγίου Κοσμά, στο πλαίσιο εκπόνησης και εφαρμογής των απαιτούμενων μελετών λιμενικών έργων και της ακτομηχανικής μελέτης σε σχέση με τις Ζώνες Ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου.

-Η δαπάνη για το σύνολο των ως άνω μελετών να βαρύνει τον Κύριο του Έργου.

-Να αποτυπωθεί με ακρίβεια (σε υπόβαθρο αεροφωτογραφίας Εθνικού Κτηματολογίου με συντεταγμένες ΕΓΣΑ) η θέση των παραχωρηθέντων ως προς τη χρήση κτηρίων για τη μετεγκατάσταση των αρχαιολογικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης.

-Να προηγείται της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

-Να εξασφαλιστεί ελεύθερη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

-Οι επισκευές και μετασκευές λιμενικών έργων που προβλέπει η Μελέτη να γίνουν σε υφιστάμενες νόμιμες λιμενικές κατασκευές. Σε περίπτωση που κάποια κατασκευή δεν είναι νομίμως αδειοδοτημένη, να εξεταστεί η δυνατότητα νόμιμης αδειοδότησης.

-Η οριστική μελέτη “Υποδομών και Δικτύων” και η Μ.Π.Ε. για κατασκευή πρότυπου Ενυδρείου – Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών σε πρόσχωση να κατατεθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

-Να εξασφαλιστεί ειδική προστασία και στερέωση των αρχαιοτήτων που τυχόν εντοπιστούν στα πρανή του ρέματος των Τραχώνων. Τα στοιχεία αυτά να περιληφθούν στην οριστική μελέτη του έργου, η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

-Η άνω στάθμη της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος να μην υπερβεί το υπάρχον επίπεδο του δρόμου εάν δεν τεκμηριωθεί ως απολύτως αναγκαίο από τεχνικής άποψης.

 

 

Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

δημοφιλέστερα