Αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία από τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας

02 Apr 2019, 08:07 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία από τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας

Facebook Twitter Linkedin

Οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) που δραστηριοποιούνται στη χώρα αποτελούν τους πλέον ενεργούς επενδυτές στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων, με τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκιά τους να αντιπροσωπεύουν συνολική αξία περί τα 3 δισ. ευρώ όπως αναφέρει στην έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδας.  

Το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων των ΑΕΕΑΠ για το 2018 υπερέβη τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 υπεγράφησαν, εντός του 2018, προσύμφωνα για επενδύσεις άνω των 185 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα αφορούν κυρίως γραφεία και καταστήματα, με τα αντίστοιχα ποσοστά στη σύνθεση των χαρτοφυλακίων σε όρους αξίας να είναι 47,5% και 40,7%. Χαρακτηριστική των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς και της φύσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η διασπορά και η μεταβολή της σύνθεσης των νέων επενδύσεών τους κατά τη διάρκεια του 2018.

Συγκεκριμένα, οι τουριστικές μονάδες αποτέλεσαν το 21,7% των νέων επενδύσεων, σε όρους αξίας, τη στιγμή που το ποσοστό συμμετοχής των ξενοδοχείων επί του συνόλου της αξίας των χαρτοφυλακίων των ΑΕΕΑΠ, στο τέλος του 2017, ανερχόταν μόλις στο 2,4%. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2018, το 8,4% των νέων επενδεδυμένων κεφαλαίων κατευθύνθηκαν προς τις αποθηκευτικές-βιομηχανικές χρήσεις, ενός τομέα με εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση κατά τα προηγούμενα έτη. Αναφορικά με τη γεωγραφική διασπορά των νέων επενδύσεων, το 81,9% των κεφαλαίων τοποθετήθηκαν στην αγορά της Αττικής, εκ των οποίων ποσοστό 37,8% αφορά επενδύσεις στο επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας και 33,4% στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

Η συνολική αγορά των επαγγελματικών ακινήτων

Η συνολική εικόνα της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων την τρέχουσα περίοδο έχει τα χαρακτηριστικά μιας αγοράς η οποία σταδιακά ανακτά μέρος της δραστηριότητας την οποία είχε απολέσει ολοκληρωτικά την περίοδο της κρίσης, αλλά η οποία δεν έχει εισέλθει οριστικά σε συνθήκες κανονικότητας. Οι ρυθμοί αποκατάστασης της ζήτησης διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ των χρήσεων, των θέσεων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων, ενώ η ανάπτυξη νέων χώρων περιορίζεται κυρίως στις χρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικά, οι ρυθμοί αύξησης των τιμών των ακινήτων είναι ιδιαίτερα υψηλοί σε περιοχές με αμιγώς τουριστικά χαρακτηριστικά (πλησίον του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, παραθαλάσσιο μέτωπο, νησιά, κ.λπ.), όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον εκτείνεται, πέραν των ξενοδοχείων, και σε συμπληρωματικές προς τον τουρισμό χρήσεις όπως η κατοικία και τα καταστήματα.  Η διάχυση της ζήτησης και του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο σύνολο της αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία και τους ρυθμούς ανάπτυξης και των υπόλοιπων επιχειρηματικών κλάδων, οι οποίοι άμεσα, αλλά και έμμεσα μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης και του διαθέσιμου εισοδήματος και με τη μείωση της ανεργίας, θα στηρίξουν τη ζήτηση για νέους χώρους και θα προσελκύσουν νέα επενδυτικά κεφάλαια.

 

 

 

Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα