Νέες επιβαρύνσεις για τα ξενοδοχεία στο Δήμο Ηρακλείου

14 Feb 2025, 07:47 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Νέες επιβαρύνσεις για τα ξενοδοχεία στο Δήμο Ηρακλείου

Facebook Twitter Linkedin
This is Athens agopra

Επενδύσεις

Η δημοτική επιτροπή του δήμου Ηρακλείου εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την αναπροσαρμογή του ετήσιου τέλους θέσεων προσωρινής στάσης από 80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος, σε 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος, σε ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις που ισχύει το συγκεκριμένο καθεστώς.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις για τις οποίες προτείνεται να ισχύσει το αυξημένο τέλος, σύμφωνα με την εισήγηση, είναι οι εξής:

  • Ξενοδοχεία, για μια θέση προσωρινής στάσης που να εξασφαλίζει την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση των επισκεπτών και ταξιδιωτών, καθώς και την φορτοεκφόρτωση των αποσκευών τους, με τις αρμόζουσες στον πολιτισμό και τη φιλοξενία της χώρας συνθήκες, όπως ορίζονται από τον νόμο.

‘Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να προσδιοριστεί ετήσιο τέλος, που καταβάλλει το ξενοδοχειακό κατάλυμα στο δημοτικό ταμείο υπέρ του δήμου, ως οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης του συγκεκριμένου τμήματος. Εφόσον το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει την επιβολή του τέλους, το ύψος της δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 100 ευρώ ανά παραχωρούμενο μέτρο.

  • Ιδιωτικές Κλινικές - Μαιευτήρια που κάνουν χρήση ασθενοφόρου, στα οποία μπορεί να παραχωρείται μια θέση προσωρινής στάσης. Σε αυτή την κατηγορία δεν ανήκουν ιατρεία, φυσιοθεραπεύτρια, κτηνιατρεία και άλλα, καθώς η εξυπηρέτηση τους δεν αφορά προσωρινή στάση. Στην συγκεκριμένη εξαιρέσιμη κατηγορία δεν ανήκουν ούτε τα Φαρμακεία, καθώς το πλήθος και η πυκνότητα τους είναι τέτοια που τυχόν παραχώρηση θέσεων προσωρινής στάσης, θα ελαχιστοποιούσε τις προς χρήση θέσεις στάθμευσης για τους δημότες.
  • Τράπεζες – ΕΛΤΑ – Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, μόνο για προσωρινή στάση χρηματαποστολών καθώς τίθεται θέμα ασφαλείας του προσωπικού τους.

 Οι λόγοι της ανωτέρω αναπροσαρμογής, σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής επιτροπής, είναι μεταξύ άλλων η τουριστική ανάπτυξη και η αύξηση της επισκεψιμότητας του δήμου, η οποία επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση στην πόλη και αύξηση των αναγκών και του κόστους για τον καθαρισμό και συντήρηση της. Περαιτέρω, η δημοτική επιτροπή επεσήμανε ότι το ετήσιο τέλος, τα τελευταία 5 χρόνια, δηλαδή από τις 1/1/2020 έως τις 31/12/2024, έχει παραμείνει σταθερό.
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα