Μαγιόρκα: Αυξήσεις 10% ετοιμάζουν οι ξενοδόχοι στα συμβόλαια του 2023 – Προτιμούν χαμηλότερες πληρότητες παρά μειωμένες τιμές

06 Oct 2022, 16:07 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Μαγιόρκα: Αυξήσεις 10% ετοιμάζουν οι ξενοδόχοι στα συμβόλαια του 2023 – Προτιμούν χαμηλότερες πληρότητες παρά μειωμένες τιμές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Oι διακοπές στη Μαγιόρκα το 2023 αναμένεται να είναι σημαντικά πιο ακριβές για τους ταξιδιώτες. Οι ξενοδόχοι του νησιού βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους τουρ οπερέιτορ, και ορισμένοι έχουν φτάσει σε αρχικές συμφωνίες, για αύξηση των τιμών τους για τη σεζόν του 2023, ως μέτρο για τη διαχείριση του πληθωρισμού.

Οι τιμές δωματίων των ξενοδοχειακών αλυσίδων και λοιπών καταλυμάτων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά που μεταδίδουν Ισπανικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να φτάσουν έως το 10%.

Τα ξενοδοχεία μεσαίας τιμής και κατηγορίας αναμένεται να εφαρμόσουν ελαφρώς μικρότερες αυξήσεις, από 7% έως 8%, ενώ μικρότερη μερίδα ξενοδόχων θα τολμήσουν αύξηση έως 4%.

Ορισμένοι ξενοδόχοι μάλιστα ζητούσαν αυξήσεις της τάξης του 14%-15%, ωστόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι προσδοκίες αυτές εξανεμίστηκαν. Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχειακών Αλυσίδων των νησιών, Carolina Quetglas, ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων από 8% έως 10%.

Καλύτερα άδεια δωμάτια, παρά 100% πληρότητα με προσφορές

Για ορισμένους ξενοδόχους, είναι πιο επικερδές το να ανεβάσουν τις τιμές τους, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν πληρότητες στο 100%, από το να δουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους να γεμίζουν με εκπτωτικές καμπάνιες. Σύμφωνα με πηγές από την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Ισπανίας, η ευρέως επικρατούσα άποψη ότι είναι καλυτερο να γεμίζουν τα δωμάτια έστω και με χαμηλότερες τιμές, παρά να παραμένουν άδεια, είναι ξεπερασμένη και ήδη οι ξενοδόχοι αναμένουν ότι οι πληρότητές τους το 2023 θα είναι μειωμένες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022, με ορισμένους να αναμένουν πτώση της πληρότητας 15% - 20%.

Οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι σε περασμένα καλοκαίρια με πληρότητες 80% έως 85% κανένα ξενοδοχείο δεν αναγκάστηκε να κλείσει, ενώ, παράλληλα, οι περισσότερες ξενοδοχειακές εταιρίες βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση λόγω των ενισχύσεων που έλαβαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Όσον αφορά το ζήτημα των αυξήσεων αποδοχών που ζητούν εδώ και μερικές εβδομάδες τα σωματεία εργαζομένων, η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Μαγιόρκα αποφεύγει να διαπραγματευθεί νέα δεδομένα για το 2023 και παραπέμπει στην Άνοιξη του 2023 για τη διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα