Stress test με πολλαπλά σοκ το 2023 για τα ξενοδοχεία – Απώλειες κερδών έως 11%

16 Sep 2022, 14:18 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Stress test με πολλαπλά σοκ το 2023 για τα ξενοδοχεία – Απώλειες κερδών έως 11%

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πολλαπλά σοκ στον ξενοδοχειακό κλαδο της Αυστρίας προβλέπει για το 2023 ο όμιλος συμβούλων Prodinger, έπειτα από stress test στο οποίο υπέβαλλε τις κορυφαίες εταιρίες ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων της χώρας.

Όπως έδειξε η ανάλυση, ο πληθωρισμός, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην αναψυχή και τις διακοπές, η μείωση των εργαζομένων και το υψηλό ενεργειακό κόστος μπορεί να επιβραδύνουν σημαντικά την τάση ανάκαμψης στον εσωτερικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, ο δείκτης κόστους πωλήσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 13% στο 15% των συνολικών εσόδων. Το εργοδοτικό κόστος θα αυξηθεί επίσης λόγω της μείωσης της αγοράς εργασίας και των αναμενόμενων συμφωνιών με υψηλές αποδοχές.  

Η φάση ανάκαμψης μετά την κρίση του κορωνοϊού ήταν πολύ σύντομη. Ιδίως το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει πλέον σοβαρό αντίκτυπο στη βιομηχανία. Το αποτέλεσμα από τις συνήθεις δραστηριότητες (EBT) θα εξακολουθεί να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος το 2022, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος δεν θα ισχύσει πλήρως πριν το φθινόπωρο.

Για το 2023, ωστόσο, πρέπει να φοβόμαστε «πολλαπλά σοκ», αφού όλες οι αυξήσεις του κόστους και η άνοδος των επιτοκίων θα επιδράσουν στο μέγιστο την αντοχή των εταιρειών στο στρες. Σε μια υπό εξέταση περίοδο έως το τέλος του 2023, η Prodinger προβλέπει αύξηση του ενεργειακού κόστους για ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και ζεστό νερό συνολικά κατά 360%. Αυτή η τιμή περιλαμβάνει ήδη δυνητική εξοικονόμηση της κατανάλωσης της τάξης του 12%.

Το κόστος των τουριστικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μια περαιτέρω εξίσωση του κόστους σε βάρος του κλάδου δεν φαίνεται πλέον δυνατή. Ο υψηλός πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη θα συμβάλει στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των επισκεπτών. Οι συνέπειες αυτής της εκρηκτικής κατάστασης θα είναι ότι οι εταιρείες θα έχουν απώλειες 11% στα κέρδη κοινής επιχειρηματικής λειτουργίας τους το 2023. Το αποτέλεσμα δεν περιλαμβάνει φόρους και αποθεματικά.

Τα ιστορικά χαμηλά βασικά επιτόκια και συνεπώς και τα χαμηλά επιτόκια των δανείων έχουν ήδη βοηθήσει πολλές εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως θέμα χρόνου η ίδια αναχρηματοδότηση να γίνει πιο ακριβή.

Ο όμιλος Prodinger έκανε τους υπολογισμούς για το stress test χωρίς κρατική ενίσχυση. Ωστόσο, το τελευταίο θα καταστεί σίγουρα απαραίτητο για τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην ενέργεια.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα