Επιστολή: Να περιληφθούν οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον 3ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής

14 Oct 2020, 13:42 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

TornosNews.gr

Επιστολή: Να περιληφθούν οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον 3ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την άμεση παρέμβαση του ΞΕΕ για να περιληφθούν και οι εποχικές μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη διαδικασία χορήγησης του 3ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής ζητεί με επιστολή του στον κ.Αλ.Βασιλικό ο ξενοδόχος της Σύρου κ.Ιάκωβος Αρβανίτης.

Διαβάστε την επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΞΕΕ...

Κύριε Πρόεδρε,

Σας στέλνω την επιστολή αυτή προς ενημέρωσή σας εκφράζοντας τον προσωπικό μου προβληματισμό, αλλά και μεταφέροντας επίσης την αγωνία πολλών συναδέλφων ξενοδόχων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα νησιά των Κυκλάδων. 

Σήμερα μας κοινοποιήσατε την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΓΔΟΥ 233 / 10-10-2020 (ΦΕΚ 4471 / Β /11-10-2020), η οποία αφορά την διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης του 3ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο άρθρο 10 Υποχρεώσεις Δικαιούχων η Απόφαση αναφέρει  ακριβώς τα εξής:

1. Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Αυγούστου 2020, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις. 

Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο εξαιρούνται όλες οι μικρομεσαίες (κατά κύριο λόγο) ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούσαν προσωπικό από την 1η Ιουλίου (σύμφωνα με την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων) και το οποίο προσωπικό είχε προσληφθεί  με σύμβαση Αορίστου Χρόνου.

Το προσωπικό αυτό σταμάτησε την εργασία του την 30η Σεπτεμβρίου ή συνεχίζει ακόμη να απασχολείται, σε λίγες ακόμη ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που τολμούν να παραμένουν ανοικτά, έως το τέλος Οκτωβρίου.

Είναι πλήρως κατανοητό, ότι λόγω των ειδικών συνθηκών εφέτος λόγω COVID, ήταν αδύνατο ο ξενοδόχος, ο οποίος δεν γνώριζε εάν και πως θα λειτουργήσει η επιχείρησή του, να προγραμματίσει την χρονική διάρκεια λειτουργίας της εποχικής του επιχείρησής, ώστε να προσλάβει το προσωπικό του με σύμβαση Ορισμένου Χρόνου.

Σε τελική ανάλυση ποια η διαφορά μεταξύ μίας επιχείρησης που προσέλαβε το προσωπικό της την 1η Ιουλίου με σύμβαση Ορισμένου Χρόνου (1 / 7 /2020 - 30 / 9 /2020) και το απέλυσε κανονικά την 30η Σεπτεμβρίου και της επιχείρησης που προσέλαβε το ίδιο προσωπικό την 1η Ιουλίου 2020 με σύμβαση Αορίστου Χρόνου και το απέλυσε την 30η Σεπτεμβρίου 2020 ;

Είναι προφανές, ότι με το συγκεκριμένο άρθρο δημιουργείται μία μεγάλη αδικία εις βάρος πολλών εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα την εποχή αυτή, που οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρειάζονται άμεση ρευστότητα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους.

Κύριε  Πρόεδρε,

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας μέσω του ΞΕΕ προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή και να αντιμετωπισθούν οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ισόνομα με όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 26η Οκτωβρίου 2020.

Ελπίζοντας σε μία θετική εξέλιξη, μέσω των άμεσων ενεργειών σας, στο ανωτέρω θέμα, διατελώ,

Με εκτίμηση

Αρβανίτης Ιάκωβος

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα