Δύο παλαιά Κρητικά έθιμα αναβιώνουν στο Creta Maris Beach Resort
11 Oct 2019, 09:41 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
TornosNews.gr
Δύο ξεχωριστές δράσεις με έντονο άρωμα Κρητικής παράδοσης, τον «Οψιγιά» και το «Ξελύκισμα», διοργάνωσε το Creta Maris Beach Resort, στο πλαίσιο του προγράμματος βιωσιμότητάς του για την ανάδειξη του τοπικού τρόπου ζωής, του πολιτισμού και των εθίμων της Κρήτης.
Η δράση του «Οψιγιά» ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν με οδηγό το γαϊδουράκι του ξενοδοχείου, επισκέπτες και εργαζόμενοι του Creta Maris Beach Resort, συμμετείχαν στην αναβίωση ενός εκ των παλαιότερων Κρητικών εθίμων, προχωρώντας στην παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής της σταφίδας. Τον Οκτώβριο, επισκέπτες και εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία παραγωγής σταφίδας, με το «Ξελύκισμα», δηλαδή την αφαίρεση των κοτσανιών και τον τελικό καθαρισμό της σταφίδας, αφού πρώτα αυτές είχαν αποξεραθεί στον οψιγιά και ήταν έτοιμες προς κατανάλωση.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από το αμπέλι του ξενοδοχείου, οι συμμετέχοντες στον «Οψιγιά» μετέφεραν σταφύλια σε κεντρικό σημείο του ξενοδοχείου, όπου πραγματοποίησαν το «λουσίδιασμα» με αλουσά (ποτάσα) των σταφυλιών, προχωρώντας στη συνέχεια στο άπλωμά τους στον κρεμαστό οψιγιά (στεγνωτήριο), όπου και έμειναν κρεμασμένα μέχρι να γίνουν σταφίδα.
Τον Οκτώβριο, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με το ξελύκισμα των σταφίδων (καθαρισμός σταφίδας από το κοτσάνι). Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν με τη συνοδεία αρωματικής τσικουδιάς από κρητικό αμπελώνα, αλλά και τοπικών εδεσμάτων με βάση τη σταφίδα, την ολοκλήρωση της αυθεντικής αυτής Κρητικής εμπειρίας, η οποία αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του πρότυπου προγράμματος «We do local» αλλά και του προγράμματος «TUI Care Foundation/ Futouris project», στο οποίο συμμετέχει το Creta Maris Beach Resort, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις παραδόσεις της Κρήτης.
διαβάστε ακόμα
- Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης 19/04 | 07:14
- Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς 18/04 | 15:09
- Travel + Leisure: 3 Ελληνικά ξενοδοχεία στα 100 καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024 18/04 | 11:18
- H Nikki Beach Global γίνεται Nikki Beach Hospitality Group 17/04 | 15:28
- Μνημόνιο συνεργασίας Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Wyndham Hotels & Resorts 10/04 | 10:02
- Radisson Hotel | Tεχνητή νοημοσύνη στις επαγγελματικές εκδηλώσεις 09/04 | 13:35
- Οι τιμές στα ξενοδοχεία στα Λουτρά Σμοκόβου 10/04 | 07:03
- World of One: Ο νέος διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος με 6 Ελληνικά ξενοδοχεία – Πού στοχεύει 08/04 | 12:10
- Η Hilton απέκτησε το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων NoMad 05/04 | 10:11
- Οι πρώτοι σπουδαστές του προγράμματος Sani/Ikos και ΑΚΜΗ ξεκινούν το επαγγελματικό τους ταξίδι 04/04 | 18:40
δημοφιλέστερα
- 1 ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες 19.04.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 2 Expedia: Δύο νέα προγράμματα αειφόρου τουρισμού για τους προορισμούς 19.04.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 3 ΕΣΠΑ: 6.669 αιτήσεις για ίδρυση νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων 19.04.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 4 Ελληνικός τουρισμός: +24,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο του 2024 19.04.2024 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
- 5 Ryanair: Μεγάλη προσφορά για 500.000 θέσεις από 12,99 ευρώ 19.04.2024 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 6 «MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες 19.04.2024 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 7 Πιο ρυπογόνες από ποτέ οι low cost αεροπορικές εταιρίες 19.04.2024 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 8 Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος 19.04.2024 | ΠΟΞ
- 9 X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό 19.04.2024 | ΣΕΤΕ
- 10 Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό στοχεύοντας στη βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών 19.04.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ