Tα ελληνικά μανιτάρια στην ισπανική κουζίνα
27 Nov 2019, 10:56 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σοφία Κοντογιάννη
Ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα προϊόντα στην Ισπανική κουζίνα, είναι τα μανιτάρια, τα οποία εμφανίζουν προοπτικές για εξαγωγική δραστηριότητα αντίστοιχων ελληνικών επιχειρήσεων, κατά προτίμηση ιδιαίτερων γηγενών ποικιλιών, καθώς η ποιότητα των ελληνικών μανιταριών θεωρείται γενικά ανώτερης ποιότητας, που θα είχαν απήχηση στον μέσο Ισπανό καταναλωτή.
Το 2018 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της κατανάλωσής τους, ενώ η φετινή εσοδεία στη νότια Ισπανία εμφανίζεται μειωμένη, λόγω της έλλειψης υγρασίας και βροχών. Παρόλα αυτά, ειδικοί του κλάδου αναφέρουν ότι η τελευταία μπορεί να αυξηθεί εάν εμφανιστούν οι κατάλληλες ποσότητες βροχοπτώσεων. Αντίθετα, στη βόρεια Ισπανία, οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη μανιταριών.
Το 2018, η κατανάλωση μανιταριών αυξήθηκε σημαντικά στην Ισπανία, παρόλη την αύξηση της τιμής τους. Οι Ισπανοί καταναλωτές δαπανούν μόλις το 0,3% του συνολικού ποσού της αγοράς τροφίμων και ποτών στο εν λόγω προϊόν, ποσό σχετικά μικρό, το οποίο ωστόσο παρουσιάζει μεγάλη αύξηση της τάξεως του 17,6% το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Παρατηρείται ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου, ιδιαίτερα τους μήνες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ το καλοκαίρι μειώνεται σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εποχές του έτους.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση παρατηρείται στα άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών και ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών. Οι τελευταίοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο περί τα 1,9 κιλά ετησίως ενώ τα άτομα μικρότερα των 50 ετών καταναλώνουν λίγο περισσότερο από 1 κιλό ανά έτος.
Οι αγορές του συγκεκριμένου προϊόντος κατά κύριο λόγο γίνονται στα σουπερμάρκετ και στα παραδοσιακά μαγαζιά-οπωροπωλεία.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 65% της εσωτερικής παραγωγής προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται σε διάφορες χώρες του πλανήτη και κυρίως σε χώρες εκτός Ευρώπης. Οι μεγαλύτεροι αποδέκτες ισπανικών μανιταριών είναι το Ισραήλ και η Πορτογαλία ενώ ακολουθούν το Μεξικό, η Δομινικανή Δημοκρατία και οι Η.Π.Α.
διαβάστε ακόμα
- Έρευνα: Η Αθήνα στις 5 κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις για γαστρονομικό τουρισμό 14/03 | 15:00
- Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας στην Αθήνα- Με τη συμμετοχή έξι βραβευμένων Σεφ από τη Γαλλία 14/02 | 18:52
- Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου 09/02 | 12:15
- Αποτέλεσμα μάρκετινγκ η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα; 17/01 | 10:33
- Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά η 17η Νοεμβρίου 17/11 | 12:23
- Στον Πειραιά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας 30/10 | 13:44
- Βεβαιώσεις για 5 επισκέψιμα Οινοποιεία 30/10 | 07:45
- Σουηδία: Φυτικές εναλλακτικές λύσεις που αντικαθιστούν το κρέας 28/10 | 14:20
- Tripadvisor: Δύο Αθηναϊκά εστιατόρια στα top χορτοφαγικά & κρυμμένους θησαυρούς στον κόσμο - Τα 10 καλύτερα με εκλεκτή κουζίνα στην Ελλάδα 25/10 | 13:09
- Tripadvisor: Δύο Ελληνικά εστιατόρια στα καλύτερα ρομαντικά στον κόσμο για το 2023 - Ποια είναι τα 10 καλύτερα στην Ελλάδα 25/10 | 12:42
δημοφιλέστερα
- 1 Αρχαία Ολυμπία | Εορτασμός των 2800 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων 27.03.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 Ξενοδοχεία | Ανοίγει την 1η Απριλίου το La Divina στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας 27.03.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 3 Σημαντική πηγή εσόδων το εισερχόμενο οδικό τουριστικό ρεύμα από τη Βουλγαρία 28.03.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 4 Βρετανικός τουρισμός: Έντονη τάση για διακοπές εκτός σεζόν – Διπλάσιο ενδιαφέρον για Κω αυτό το καλοκαίρι 27.03.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 5 Lidl Voyages: Οι Γάλλοι δεν επιλέγουν πια διακοπές βάσει προορισμού αλλά βάσει τιμής – Γιατί η Ελλάδα είναι δημοφιλής 27.03.2024 | TOUR OPERATORS
- 6 MSC Group | Περισσότερες κρουαζιέρες στην Ελλάδα το 2024 - επέκταση και σε χειμερινά δρομολόγια 27.03.2024 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
- 7 C & W | +23% η αξία των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα το 2023 27.03.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 8 Η πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα τονώσει τα ταξίδια - έντονη ζήτηση για Ρόδο και Σκιάθο 27.03.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 9 Π. Αντωνίου | "Εξοικονομώ", ¨"Θωρακίζω" ή "Κατεδαφίζω κατ' οίκον"; 27.03.2024 | ΑΠΟΨΗ
- 10 Τουρισμός | Σήμα Πιστοποίησης Αειφορίας “The Rhodes Co–Lab” στα ξενοδοχεία της Ρόδου 27.03.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ