ΚΑΥΚΑΣ: σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας στο ξενοδοχείο Δελφίνια

25 Oct 2016, 08:20 | ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

ΚΑΥΚΑΣ: σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας στο ξενοδοχείο Δελφίνια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

To ξενοδοχείο Δελφίνια βρίσκεται σε µία ειδυλλιακή παραθαλάσσια τοποθεσία στα Μοραΐτικα Κέρκυρας. Είναι ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, και οι θαυµάσιοι κήποι του, το έµπειρο και άρτια εκπαιδευµένο προσωπικό, τα ανακαινισµένα δωµάτια, και η παροχή υπηρεσιών που προσφέρει, εγγυώνται ότι η διαµονή στη Κέρκυρα θα µετατραπεί σε µία τουριστική εµπειρία αυθεντικότητας και χαλάρωσης.

Η διοίκηση του ξενοδοχείου ανέθεσε στην εξειδικευµένη οµάδα HOSPITALITY της ΚΑΥΚΑΣ το σχεδιασµό και την υλοποίηση του project "εξοικονόµηση ενέργειας" στις εγκαταστάσεις τους.  Ένα βήµα προς την αειφορία. Οι µηχανικοί της ΚΑΥΚΑΣ, διενέργησαν το απαραίτητο auditing ενώ το ξενοδοχείο ήταν σε λειτουργία, και από τη µελέτη των δεδοµένων προέκυψαν οι επιλεχθείσες ενεργειακές αναβαθµίσεις, που είναι ήδη σε εφαρµογή και συνοδεύονται από µετρήσεις και αποτελέσµατα.

Πιο συγκεκριµένα:

Πίνακες Διανομής Ξενοδοχείου

Συναρµολογήθηκαν από την αρχή σε ένα εκ των δύο κατασκευαστικά πινάκων της ΚΑΥΚΑΣ οι κεντρικοί πίνακες για καθένα από τα τρία κτίρια του ξενοδοχείου. Πλέον ζητήµατα ασφάλειας και αδιάλειπτης λειτουργία των πινάκων δεν υφίστανται καθώς οι εν λόγω πίνακες χρησιµοποιούν ραγουλικό κορυφαίων κατασκευαστών, έχουν περάσει όλες τις απαραίτητες δοκιµές σειράς και συνοδεύονται από την εγγύηση της ΚΑΥΚΑΣ.

Μέτρηση Ενέργειας

Η κατανάλωση ενέργειας καταγράφεται και στα τρία κτίρια και οι µηχανικοί της ΚΑΥΚΑΣ σε συνεργασία µε τους υπευθύνους του ξενοδοχείου έχουν πλέον δεδοµένα ενός χρόνου που έχουν να κάνουν µε:

• Τη συνολική κατανάλωση καθενός κτιρίου ξεχωριστά

• Τη κατανάλωση που αντιστοιχεί στο κλιµατισµό

• Τη κατανάλωση φωτισµού

• Την ενέργεια που απαιτείται για το καθαρισµό της  πισίνας

• Την ενέργεια που καταναλώνουν οι κουζίνες αλλά και  τα πλυντήρια του ξενοδοχείου.

Τα δεδοµένα στέλνονται σε κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και από τη µελέτη τους προέκυψε ότι ο κλιµατισµός συνεισφέρει στη συνολική κατανάλωση ενέργειας του ξενοδοχείου σε ποσοστό 52 %. Η διοίκηση του ξενοδοχείου, το έθεσε ως προτεραιότητα µε αποτέλεσµα να σχεδιαστεί και να εφαρµοσθεί η παρακάτω λύση.

Κλιματισμός

Στο κεντρικό κτίριο, αντικαταστήσαµε στα 38 δωµάτια που ανακαινίστηκαν τα υπάρχοντα fan coil µε καινούρια µηχανήµατα κορυφαίας ενεργειακής απόδοσης και δυνατότητα λειτουργίας σε 3 βαθµίδες, ανάλογα µε τη ψυκτική ζήτηση. Παράλληλα, τα καινούρια fan coil, συνδέθηκαν µε έξυπνους θερµοστάτες, που επιτρέπουν τη µετάδοση της πληροφορίας και τη διαχείριση της θερµοκρασίας και της λειτουργίας τους από τη reception. Έπειτα από την εξάµηνη λειτουργία του συστήµατος, τα µετρητικά κατέγραψαν εξοικονόµηση ενέργειας όσον αφορά το κλιµατισµό στο κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου που ανέρχεται σε 18%. (Μείωση κατανάλωσης κλιµατισµού από 52.690 kWh το 2015 σε 43.157 kWh) Η εξοικονόµηση θα γίνει πολύ µεγαλύτερη µε την εφαρµογή του συστήµατος και στα υπόλοιπα δωµάτια του ξενοδοχείου που θα ανακαινιστούν φέτος. Ίσως όµως το πιο µεγάλο κέρδος είναι τα σχόλια των πελατών που αφορούν την αθόρυβη λειτουργία των κλιµατιστικών, κάτι που αυξάνει τα επίπεδα άνεσης που προσφέρει το ξενοδοχείο Δελφίνια.

Παραγωγή ζεστών νερών χρήσης

Στο κτίριο Ε2, που εκτός από κάποια δωµάτια, φιλοξενεί το πλήρως ανακαινισµένο εστιατόριο, τις κουζίνες αλλά και τα πλυντήρια του ξενοδοχείου οι ανάγκες για θέρµανση των ζεστών νερών χρήσης αντιµετωπίστηκαν µε την τοποθέτηση ηλιοθερµικών συστηµάτων σε συνδυασµό µε αντλία θερµότητας µετατρέποντας την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης  σε µία ανανεώσιµη διαδικασία. Κατά το πρώτο µήνα λειτουργίας της (Iούνιος 2015) η αντλία θερµότητας αύξησε την κατανάλωση ρεύµατος κατά 3.890 kWh. Από την άλλη όµως ο λέβητας γκαζιού που χρησιµοποιούσε το ξενοδοχείο µέχρι τότε, έµεινε ανενεργός µετατρέποντας το µηνιαίο λογαριασµό από 1600 ευρώ σε µηδενικό. Μετατρέποντας τις θερµικές kWh σε ηλεκτρικές προκύπτει εξοικονόµηση ενέργειας της τάξεως του 32% από τη λειτουργία της αντλίας θερµότητας.

Αναβάθμιση φωτισμού

Το εξειδικευµένο τµήµα της ΚΑΥΚΑΣ προχώρησε σε επανασχεδιασµό του φωτισµού στο χώρο του εστιατορίου. Το αποτέλεσµα ήταν το εστιατόριο να αναβαθµίσει το επίπεδο οπτικής άνεσης, χρησιµοποιώντας λιγότερα φωτιστικά, και αυτά χαµηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, αφού χρησιµοποιήθηκαν µόνο φωτιστικά τύπου LED. 

Παράλληλα, στο διάστηµα του ενός χρόνου έχει αντικατασταθεί το µεγαλύτερο µέρος των λαµπτήρων που φωτίζουν τους κοινόχρηστούς χώρους, χρησιµοποιώντας λαµπτήρες τύπου LED.

Φωτοβολταϊκό σύστημα Net Metering

To φωτοβολταικό σύστηµα των 10 kW, παρήγαγε κατά τη µέχρι τώρα 11 µήνη λειτουργία του, 14.100 kWh, οι οποίες και θα αφαιρεθούν από το λογαριασµού του κτιρίου Ε2 του ξενοδοχείου. Η απλή εγκατάσταση, η σχεδόν µηδενική οπτική όχληση, οι ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης αλλά και οι θετικές αντιδράσεις των επισκεπτών του ξενοδοχείου οδήγησαν τη διοίκηση του ξενοδοχείου σε συζητήσεις µε τους µηχανικούς της ΚΑΥΚΑΣ, την επέκταση του υπάρχοντος συστήµατος.

Πίνακες αντιστάθμισης

Τέλος σε όλους τους πίνακες του ξενοδοχείου έχουν τοποθετηθεί επιπλέον πίνακες αντιστάθµισης, οι οποίοι διατηρούν τη ποιότητα του ρεύµατος σε υψηλά επίπεδα και το συνηµίτονο της εγκατάστασης κοντά στο 1, 00  προστατεύοντας έτσι οποιοδήποτε ηλεκτρική συσκευή ή εξοπλισµό συνδέεται σε οποιαδήποτε πρίζα της εγκατάστασης.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα