Τιμές-φωτιά στις βραχυχρόνιες μιθώσεις στην Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο

14 Sep 2023, 14:45 | AIRBNB

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τιμές-φωτιά στις βραχυχρόνιες μιθώσεις στην Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 5 πιο ακριβές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά το κόστος διαμονής σε βραχυχρόνια μίσθωση κατά το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει η Airdna.

Ειδικότερα, το Μονακό αναδεικνύεται η ακριβότερη χώρα με μέση ημερήσια τιμή (ADR) που φτάνει τα 338 ευρώ, και ακολουθούν η Ισλανδία (231 ευρώ), η Ελβετία (208 ευρώ), το Ην. Βασίλειο (205 ευρώ) και η Ελλάδα (203 ευρώ).

Η ζήτηση στις Ευρωπαϊκές βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2023 παρουσίασε αύξηση 19% σε ετήσια βάση, οδηγώντας σε εντυπωσιακή αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής της τάξης του 15,7%.

Στον αντίποδα, οι χώρες με τις πιο προσιτές τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν η Μολδαβία (47 ευρώ), η Β. Μακεδονία (48 ευρώ) και η ανερχόμενη Αλβανία (60 ευρώ).

Η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, ως χώρα με υψηλή εποχικότητα, παρουσιάζει το χαμηλότερο μέσο δείκτη ADR τον Φεβρουάριο και τον υψηλότερο τον Ιούλιο.

Οι χώρες με την υψηλότερη εποχικότητα στην Ευρώπη είναι η Ανδόρρα, η Αλβανία και το Μονακό. Το 2022 οι ταξιδιώτες της Ανδόρα χρειάστηκε να καλύψουν κατά 81% υψηλότερο κόστος το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν η μέση ημερήσια τιμή βρισκόταν στα χαμηλότερα επίπεδα. Στην Αλβανία, οι ταξιδιώτες τον Αύγουστο κατέβαλλαν 81% μεγαλύτερο κόστος από τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου, ενώ λόγω του Grand Prix, στο Μονακό 79% το Μάιο έναντι του Φεβρουαρίου.

Το 2022, οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες κατέβαλλαν 162 ευρώ ανά διανυκτέρευση κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, η οποία ήταν η πιο ακριβή περίοδος της χρονιάς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Όσοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, την φθηνότερη εβδομάδα της χρονιάς, κατέβαλλαν κόστις διαμονής κατά 36% μικρότερο, δηλαδή 119 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα